Poruchy spánku zvyšujú riziko cievnej mozgovej príhody

Nespavosť, respiračné zlyhanie, ale aj príliš veľa spánku, zvyšujú riziko mŕtvice, varujú neurológovia.

15.08.2016 06:00
mŕtvica Foto:
Mŕtvica (cievna mozgová príhoda) je rýchlo sa vyvíjajúca strata funkcie/funkcií mozgu.
debata

Poruchy spánku zvyšujú riziko cievnej mozgovej príhody. „Už pár rokov vieme, že poruchy spánku sú rizikovým faktorom cievnej mozgovej príhody,“ povedal neurológ Dirk Hermann z univerzitnej kliniky v nemeckom Essene. Spolu s kolegom zo Švajčiarska zverejnili komplexnú štúdiu na túto tému v časopise „Neurology“. Tá jasne ukazuje, že poruchy spánku ako je nespavosť, príliš veľa spánku a respiračné zlyhanie, zvyšujú riziko mŕtvice.

Mozog potrebuje spánok

„Hoci sa po mozgovej príhode často vyskytujú poruchy spánku, testovaných bolo len málo týchto pacientov,“ povedal Hermann. „Výsledky našej súhrnnej štúdie ukazujú, že by sa to malo zmeniť,“ dodal. Pri poruchách spánku môže skôr nasledovať ďalšia mŕtvica. Mozog preto, predovšetkým po mozgovej príhode, potrebuje dostatok spánku. Neurológovia trvajú predovšetkým na tom, aby sa skúmala príčina poruchy spánku, aby sa následne pacient liečil.

Špeciálne dýchacie masky

Aby k prerušovaniu spánku nedochádzalo, vedci radia používať špeciálne masky, ktoré majú kolapsu dýchacích ciest zabrániť, prípadne vyhnúť sa tiež respiračnému zlyhaniu. Medikamentózne pomôžu pri poruchách spánku nízke dávky antidepresív. Odborníci však varujú: Príliš veľa tabletiek škodí a kto užíva prostriedky na spanie bezhlavo, koleduje si o závislosť.

Pre kvalitný spánok…

Čo spraviť pre to, aby sme sa kvalitne vyspali? Predovšetkým zriecť sa večer kofeínu a alkoholu, vyhnúť sa ťažkým jedlám a excesívnemu cvičeniu. Poruchy spánku v noci by sa tiež nemali kompenzovať zdriemnutím po obede. Knižku do postele by si ľudia, ktorí majú problém so spánkom, nemali ťahať.

Často nerozpoznané

Problémy so spánkom sú celkom bežné. U pacientov po cievnej mozgovej príhode sa však vyskytujú predsa len častejšie. Vedúci spánkového centra v Hephata-Klinik v Schwalmstadt-Treysa, Geert Mayer, píše, že spánkové poruchy súvisiace s dýchaním často neindifikované predchádzajú mozgovým príhodám. „Môžu byť jedným z viacerých rizikových faktorov mozgovej mŕtvice,“ skonštatoval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #mozog #kofeín #spánok #nespavosť #cievna mozgová príhoda