Domáci test na drogy: Odhaliť ich užívanie včas

Drogy môžu vstúpiť do života kohokoľvek z nás. Dnes sú mladí ľudia vystavení omnoho väčšej psychickej záťaži ako v minulosti. Mnohí hľadajú únik z reality, s ktorou sa nevedia vyrovnať a siahajú po drogách. Závislosť je diagnóza ako každá iná a čím skôr sa ju podarí odhaliť a liečiť, tým väčšia je šanca na úspech. Majú však rodičia možnosť odhaliť u svojho dieťaťa užívanie drog včas?

08.09.2016 06:00
fajčenie, alkohol, drogy, vodná fajka Foto:
Väčšina tých, ktorí sa stali závislými od marihuany či tvrdých drog, začínali s cigaretami.
debata

Ak bol donedávna človek nútený pri akomkoľvek podozrení na zdravotný problém navštíviť kvôli diagnostike lekára, dnešná doba ponúka množstvo domácich testov, ktoré umožňujú vyšetrenie svojho zdravia v pohodlí domova, rýchlo a jednoducho. Jedným z nich je aj domáci test na drogy nazývaný Dtest, ktorý najnovšie možno pohodlne kúpiť v trafikách a novinových stánkoch spoločnosti GG Tabak. Test zisťuje prítomnosť drog z moču. Rodič, ktorý je za svoje dieťa právne zodpovedný, by mal byť schopný donútiť svojho potomka, aby sa dal otestovať. Aj odmietnutie testu je signálom, že dieťa môže mať problémy s drogami.

Na začiatku sú cigarety

„Odborníci vedia, že väčšina tých, ktorí sa stali závislými od marihuany či tvrdých drog, začínali s cigaretami. Často v nízkom veku, v akom by sa k cigaretám vôbec nemali dostať,“ tvrdí MUDr. Ľubomír Okruhlica, CSc., riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave. „Problém je v tom, že fajčenie cigariet je otvorenou bránou ku fajčeniu iných látok. Ak začne fajčiť 16-ročný tínedžer, zvyšuje to riziko, že prejde na užívanie marihuany, pervitínu. Prečo by si nezapálil joint? Veď cigareta ako cigareta. Ak teda tínedžer odrazu začne fajčiť, treba spozornieť a urobiť mu napríklad aj spomínaný test na prítomnosť drog v moči,“ myslí si odborník.

Samozrejme, treba si uvedomiť, že každé domáce testovanie, aj keď je urobené správne, je len skríningové. Pozitívny výsledok nie je stopercentný dôkaz závislosti. Výsledok môže byť dokonca aj falošne pozitívny – zriedkavo to spôsobujú niektoré lieky či potraviny. Ak sa však pozitívny či negatívny výsledok testu viackrát zopakuje, pomerne spoľahlivo to signalizuje, či problém s drogami je, alebo nie je.

Ani negatívny výsledok nezaručí, že syn či dcéra drogu neužili. Mohli užiť iné látky, ktoré test nezachytil. Takisto mohli test urobiť príliš dlho od užitia drogy, a tá sa stihla z organizmu vylúčiť. Hladina drogy môže byť aj príliš nízka na to, aby ju test zachytil.

Príznaky užívania drog

Medzi najčastejšie príznaky užívania drog patrí zúženie či naopak rozšírenie zreničiek, začervenanie očí, bolesti hrdla, suchý kašeľ, únava, strata hmotnosti, pokles pocitu hladu, stopy po ihlách na tele, zmeny spánkového režimu, nespavosť či úmyselné nespanie a rôzne zvukové či obrazové halucinácie. Varovné príznaky samozrejme závisia najmä od konkrétnej drogy, spôsobu užívania a mechanizmu, akým pôsobí na organizmus.

Domáci test s názvom Dtest (First Sign) prináša dôležité odpovede a je schopný odhaliť až 5 najrozšírenejších drog z jednej vzorky a pri jedinom testovaní – marihuanu, extázu, kokaín, amfetamín a opiáty. Práve vďaka nemu majú rodičia možnosť odhaliť u svojho dieťaťa užívanie drog včas aj napriek známemu faktu, že závislí ľudia sú najlepší klamári a aj bez toho, aby ho museli s podozrením objednávať na testy u lekára. Výsledok domáceho testu je známy už po 5 minútach. Test skúma aj hladiny kontrolných látok v moči, čo bráni falšovaniu alebo zmene vzorky. Informácie o Dteste (First Sign) s podrobným návodom na použitie, ako aj zaujímavosti a užitočné fakty o domácom testovaní sú dostupné na web stránke www.dtesty.sk.

Najčastejšie ilegálne drogy

Kokaín: Táto droga môže mať rôzne formy. Užíva sa šnupaním – vdychovaním prášku cez nos alebo injekčne priamo do krvného obehu. Kryštalická forma kokaínu sa nazýva crack a do krvného obehu sa dostáva fajčením, teda cez pľúca. Kokaín je vysoko návyková, prírodná stimulujúca látka vyrábaná z rastliny koky. Spúšťa v mozgu uvoľňovanie dopamínu a vyvoláva pocity eufórie. Účinok je intenzívny, ale krátkodobý, čo ľudí vedie k opakovanému užitiu drogy v krátkom čase, aby si príjemné pocity uchovali.

Heroín: Je to prášok alebo tmavá lepkavá látka, ktorá sa užíva injekčne pod kožu, do žily, alebo do svalu, môže sa tiež inhalovať alebo fajčiť. Je to opioid, ktorý sa získava z makovice. Rýchlo sa vstrebáva v mozgu, a preto je vysoko návykový. Je to droga s účinkom „slastného zabudnutia“. Rýchlo vyvoláva pocity eufórie sprevádzané suchom v ústach, pocitom ťažoby v rukách a nohách, nejasné myslenie. Typické sú letargické stavy a pasivita.

LSD: Táto droga je populárna od 60. rokov minulého storočia a používa sa aj v súčasnosti. Vyrába sa z kyseliny, ktorú obsahujú určité plesne, ktoré rastú na pšenici a iných obilninách. Spôsobuje vizuálne, zvukové aj pocitové halucinácie, ktoré sa človeku javia ako reálne, i keď nie sú. Tieto stavy nazývané aj „trip“ alebo „výlet“ môžu trvať asi 12 hodín.

Marihuana: Patrí medzi najčastejšie užívané nelegálne drogy. Vyrába sa zo sušenej rastliny konope. Väčšinou sa užíva fajčením, no môže sa aj variť v jedle a zjesť. Výťažok kvetov konope sa nazýva hašiš a obyčajne je to hnedá alebo hnedočierna živicová hmota. Marihuana obsahuje látku THC, ktorá pôsobí v rôznych častiach mozgu a vyvoláva pocity povznesenosti, miernej eufórie, niekedy záchvaty smiechu, zmeny pocitov, nálady, prežívanie reality je popisované ako bezproblémovejšie a radostnejšie, zmeny telesných pohybov, myslenia a tiež ovplyvňuje pamäť. Často sa objavuje zmena vnímania času, ktorý akoby plynul pomalšie. Marihuana spôsobuje zvýšenie tepu srdca, výrazné prekrvenie očných spojiviek, sucho v ústach, zvýšenú chuť do jedla či naopak nechutenstvo a nevoľnosť.

Amfetamíny: Sú to látky získavané najmä chemickou výrobou. Patrí medzi ne napr. amfetamín (napr. benzedrín), metamfetamín (pervitín), metaldioxyamfetamín (extáza, MDA, MDMA). Pervitín a extáza spôsobujú vysokú mieru fyzickej závislosti a dochádza k ohromnej tolerancii drogy, čo vedie k podstatnému zvyšovaniu užívaných dávok.

Možné skreslenie výsledkov

Test na drogy môže byť niekedy falošne pozitívny alebo negatívny, preto sa vždy odporúča zopakovať ho. Na definitívne potvrdenie výsledku sa následne môže urobiť aj kvantitatívny test, ktorý presne určí, koľko drogy človek v tele má.

Výsledky testov môžu skresliť:

  • niektoré jedlá a nápoje (napríklad jedlá, ktoré obsahujú mak)
  • niektoré lieky, napríklad bežné voľnopredajné lieky proti chrípke
  • nedostatočne veľká vzorka

Naopak, napr. vypitie veľkého množstva vody výsledok neskreslí.

Použitie testu:

  1. Odoberte vzorku moču do suchej, čistej nádoby.
  2. Vyberte testovacie zariadenie z fóliového vrecka.
  3. Odstráňte čapičku z testovacieho zariadenia
  4. Ponorte saciu špičku prúžkov do vzorky moču na 5 sekúnd.
  5. Položte test na nesajúci čistý povrch.
  6. Výsledok odčítajte po 5 minútach. Výsledky po 10 minútach už neodčítavajte! Ak sa v kontrolnej časti testu OBJAVÍ farebná linka, znamená to, že droga v moči NIE JE. Naopak, ak sa kontrolná oblasť NEZAFARBÍ – linka sa NEOBJAVÍ – test je na drogu POZITÍVNY.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #drogová závislosť #Ľubomír Okruhlica #drogové testy