Pravda a mýty o plesniach

Nielen fajčenie, ale aj plesne na stenách škodia zdraviu. A preto ich nesmieme podceňovať - a to práve často robíme.

07.09.2016 06:00
Okno, bývanie, reality Foto:
Vetrať, vetrať, vetrať. Plesne nepodceňovať.
debata

Toto sú najzávažnejšie chyby, ktorých sa v otázke plesní dopúšťame.

Trochu plesne? To vôbec neprekáža

Nie je to pravda. Akékoľvek (zanedbateľné) napadnutie by malo byť rýchlo odstránené, a to práve z dôvodu, že vysoká koncentrácia výtrusov húb a plesní vo vzduchu škodí zdraviu. Hrozí únava, migréna, kožný ekzém, slzenie, kýchanie, výtok z nosa, kašeľ a dokonca a v neposlednom rade aj astma.

Ako pleseň prišla, tak (sama) odíde

Alebo: Zmizne sama od seba. Žiaľ, až takto pleseň neprekvapí. A opäť: Musí byť odstránená. Keď sú fľaky malé a vznikli len pred časom, možno ich „vlastnoručne“ odstrániť, napríklad keď sú v kúte izby alebo v škárach v kúpeľni. Avšak veľké a dlhoročné plesne je lepšie zveriť do rúk odborníkom, pretože spóry plesní sa usadia aj v omietke, na stene alebo na dlážke. Treba ich odstrániť.

Ocot ako domáci prostriedok proti plesniam

Klasický ocot je zbytočný a jeho aplikáciou dosiahneme pravý opak – poskytne potravu hubám. Najlacnejší domáci prostriedok je lieh. Alternatívou sú 70–80 percentný etyalkohol (vínny lieh) alebo 3–6 percentný peroxid vodíka. Dôležité je pri aplikácii používať ochranné rukavice a okuliare. Dodržiavajte rady podľa návodu a miestnosť dôkladne vetrajte. Určite nefajčite. 

Pleseň sa nevráti

Ale pravdaže sa môže vrátiť, a to kedykoľvek, pretože spóry sú vo vzduchu. Stačí, ak nájdu na povrchoch vhodnú vlhkosť a potravu. Riziko hrozí aj v zle izolovaných obvodových stenách s vysokou vlhkosťou vzduchu, alebo keď je nábytok príliš blízko pri obvodových múroch a vzduch tadiaľ nemôže cirkulovať. Ľahko sa môže pleseň vytvoriť aj v zle vetraných kúpeľniach.

Pivnica vyschne, ak ju vyvetrám v lete

Platí to len pre vetranie v noci. Keď necháme do chladnej miestnosti prúdiť teplý vzduch (počas dňa), vlhkosť vzduchu sa ešte zvýši.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #únava #kúpeľna #šteňa #vetranie #ocot #vzduch #pleseň #spóry #lieh