Tipy, ako s príchodom jesene posilniť imunitný systém

S príchodom jesene už býva zvykom: Mnohí z nás prechladneme, aj z dôvodu, že počasie je stále nepríjemnejšie, drsnejšie, krutejšie, chladnejšie.

21.09.2016 06:00
debata
Stačí málo a chrípka či prechladnutie zaklopú... Foto: SHUTTERSTOCK
kašeľ Stačí málo a chrípka či prechladnutie zaklopú na dvere.

Málo čerstvého vzduchu, málo slnka, zato však veľa bacíl v uzavretých priestoroch – a prechladnutie s chrípkou sú na svete. Tak málo stačí… Tu je desať tipov, ako možno imunitný systém posilniť.

Vitamín D

Skutočný zabijak chorých buniek a preto „topka“ pre náš imunitný systém: Vitamín D. Imunitné bunky sa vďaka nemu aktivujú, imunitný systém sa posilňuje. Okrem slnka ho obsahuje veľa druhov rýb, napríklad losos. Ideálne je konzumáciu rýb kombinovať s pravidelnými prechádzkami.

Pohyb, veľa pohybu

Pohyb nepomáha len pri odbúravaní stresu, ale je tiež výživou pre imunitný systém. K športom, ktoré nás udržiavajú fit najzodpovednejšie, patrí jednoznačne beh a plávanie. Pri behu napokon získame aj dennú dávku vitamínu D, čiže, ako sa hovorí, „zabijeme dve muchy jednou ranou“. Ale pozor, keď už cítite, že na vás niečo lezie, odporúča sa dopriať si povinnú prestávku.

Dostatok spánku

V noci si treba dopriať aspoň sedem hodín spánku. Vtedy má totiž stresový hormón kortizol pauzu. Dbajte na to, aby v miestnosti, v ktorej spíte, nebolo ani príliš chladno, ani príliš teplo. Pri teplote nižšej ako 18 stupňov totiž imunitný systém trpí.

Pravidelné saunovanie

Vyrovnať sa lepšie s kolísajúcimi jesennými teplotami pomáha pravidelné saunovanie. Striedanie teplej a studenej teploty posilňuje imunitný systém.

Kúpeľ nôh

Alternatívou pre tých, čo saunu neobľubujú, je kúpeľ nôh. Naplňte jeden lavór studenou a druhý teplou vodou (nech má aspoň 38 stupňov). Striedajte – nohy si máčajte najskôr v teplej (20 sekúnd), potom v studenej vode. Proces opakujte trikrát, s tým, že skončíte v studenom lavóre.

Niekoľkokrát denne vetrať

Suchý vzduch v byte je pre vírusy mimoriadne priaznivý. Takže hoci je vonku chladno, niekoľkokrát denne poriadne vyvetrajte.

Nedotýkajte sa tváre

Kľučky, tyče v mestskej hromadnej doprave a ruky kolegov, s ktorými si denne podávate ruky, sú plné choroboplodných zárodkov. Neuvedomujeme si to a niekoľkokrát denne si prstami siahneme na tvár, oči, nos či pery. Niet divu, že chrípka či prechladnutie na sebe nenechajú dlho vyčkávať. Ak je to možné, nedotýkajte sa prstami tváre a čo najčastejšie si umývajte ruky.

Relaxujte

Stres a úzkosť oslabujú imunitný systém a môžu vyvolať zápaly. Proti infekciám pomáha napríklad aj smiech, pričom celkovo pozitívne pocity stimulujú imunitný systém. Obklopte sa niečím pekným, milým, čo máte radi. Pozerajte si fotografie svojich detí, pustite si svoju obľúbenú komédiu alebo sa stretnite s ľuďmi, ktorých máte radi.

Bozk to istí

Túlenie a maznanie nenavodia len dobrú náladu, ale posilnia tiež imunitný systém. Bozkávanie je preň dobrým tréningom, samozrejme, len za predpokladu, že partner je zdravý.

Strava plná vitamínov

Imunitný systém sídli v čreve. Ak je zdravé, choroby nemajú šancu. Chce to teda pravidelný prísun ovocia, zeleniny, celozrnných produktov a strukovín. Z vitamínov je veľmi dôležitý vitamín A, B6, C a E.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #chrípka #imunitný systém #stres #spánok #losos #črevo #bacil