Alergia: Je sezóna agresívnej paliny a ambrózie

Palina a ambrózia sú dva najsilnejšie peľové alergény týchto dní. Vyprodukujú milióny peľových zŕn a pozitívny kožný test na ne má takmer 80 % polinotikov (polinóza je senná nádcha).

17.09.2016 10:05
alergia, nádcha, nos, vreckovka Foto:
Alergici na palinu a ambróziu by sa v tomto období mali dôsledne venovať hygiene nosa
debata (1)

Snahou alergológov je mať alergika v ambulancii do 5 rokov od prvých príznakov. Je to totiž obdobie, ktoré sa považuje za najdôležitejšie pre začiatok príčinnej liečby – špecifickej alergénovej imunoterapie.

„V dnešnej dobe už nie sú rozhodujúce len kožné testy. Už asi tretí rok robím každému pacientovi, u ktorého uvažujem o imunoterapii, laboratórnu molekulovú diagnostiku. Robí sa vyšetrením z krvi a vyšetrujú sa pri nej protilátky proti jednotlivým alergénovým molekulám. Najviac vidím jej prínos pri reakciách na palinu a ambróziu. Pacient má napríklad velikánske pozitívne kožné testy na tieto najsilnejšie jesenné alergény – buriny – na ruke má väčšiu palinu ako ambróziu. Po molekulovej diagnostike z toho vyjde u veľkej väčšiny pacientov iba sólo ambrózia. Tieto dve rastliny sú niektorými alergénovými súčasťami podobné, a preto môžu byť kožné testy niekedy mätúce, laboratórna diagnostika mi to však ukáže jednoznačne. Každému pacientovi sa totiž vakcína doslova ušije na mieru,“ povedala v rozhovore pre Dobré zdravie MUDr. Iveta Salátová Kozlovská z Centra imunológie a alergológie z Bratislavy.

„Trpím peľovou alergiou od svojej puberty. Medzi moje dva najsilnejšie alergény patrí na jar breza a na jeseň palina,“ hovorí 40-ročná Milica. „Zatiaľ čo na jar doslova v salvách kýcham a neuveriteľne ma svrbia oči, na jeseň sa mi zásadne upcháva nos. Ak okrem protialergických tabletiek pozabudnem na protizápalové kortikoidy do nosa, prínosové dutiny sa mi upchajú tak, že sa stanem závislou od kvapiek do nosa, aby som mohla dýchať. Často som aj oslabená, na ústach sa mi vyhodí herpes a mám sklony ochorieť.“

Alergici na palinu a ambróziu by sa v tomto období mali dôsledne venovať hygiene nosa, čo znamená jeho preplachovanie napríklad Vincentkou zo špeciálnej Nasalis nádobky, resp. sprejmi s morskou vodou (pre alergikov je vhodný ten s mangánom, lebo zabraňuje vylučovaniu histamínu) a často si umývať vlasy. Samozrejme, užívať aj protialergické lieky v tabletách. V rámci zvýšenia imunity jestvujú aj špecializované doplnky výživy (napr. z prepeličích vajec, pivovarských kvasníc). Alergický zápal postihuje celý organizmus a na zapálené sliznice ľahko „naskočí“ iná infekcia.

Treba myslieť na možné skrížené reakcie astrovitých s koreňovou, hlávkovou a hľuzovou zeleninou a s koreninami (čili, karí, čierne korenie, bazalka, oregano, majorán). Pozor najmä na zeler! Palina pravá býva aj súčasťou vermutov a bylinných likérov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #palina #alergény #senná nádcha #ambrózia