Zázračný prostriedok pri zápale močových ciest sa volá...

Trpíte opakovane zápalom močových ciest? Potom ste už iste počuli o brusniciach. Čerstvé, sušené, ako kompót, pomáhajú v akejkoľvek forme.

04.10.2016 06:00
brusnice, lesné ovocie, vitamíny Foto:
Najlepší domáci prostriedok pri zápale močových ciest.
debata

Najlepší domáci prostriedok

Šťava z nich je najlepším domácim prostriedok, keď sa opäť o slovo prihlásia problémy tohto charakteru. Hovoríme o týchto pocitoch: Štípanie, sťahujúca bolesť, neustále nutkanie ísť znova na toaletu. Bolesť je pri močení. Ale výsledkom močenia je len zopár symbolických kvapiek. Jednoducho, zápal močových ciest znamená pre ženu peklo a pozná ho takmer každá… Recept na toto „nešťastie“ znie banálne: veľa piť, čím viac, tým lepšie. Piť viac, ako treba a to aj (či hlavne) v prípade, že pobyt na toalete spôsobuje hotové muky.

Známy pod názvom brusnica

Popíjanie brusnicovej šťavy je pradávny liek severoamerických indiánov, získaný z bobuľového ovocia, známeho pod názvom brusnica. Toto ovocie sľubuje antibakteriálne, protizápalové a antioxidačné účinky. Za antibakteriálne vlastnosti brusníc je zodpovedná rastlinná sekundárna látka proanthocyanidín. Ten bráni baktériám prichytiť sa na stenách močových ciest, čím zabraňuje infekciám močových ciest. Podľa štúdie profitujú z brusnicovej šťavy predovšetkým ženy s opakovanými infekciami močových ciest.

Liter denne

Aj keď je účinok brusnicovej šťavy jasne preukázaný, k dispozícii nie sú žiadne konečné údaje o tom, aká časť účinnej látky sa v skutočnosti dostane do krvného obehu. Lekári preto pri prevencii pred touto infekciou odporúčajú vypiť denne aspoň liter brusnicového džúsu. A to je skutočne viac než dosť!

Chráni aj srdce

A teraz je na rade pár argumentov, prečo by sme si denne mali dopriať pár pohárov brusnicovej šťavy, aj keď nás zápaly močových ciest netrápia. Brusnice totiž chránia aj pred srdcovými ochoreniami. Vedci zistili, že už príjem 450 ml komerčne dostupnej brusnicovej šťavy môže zlepšiť funkciu ciev zdravých ľudí. Zodpovedý za tento pozitívny efekt je podľa vedcov opäť proanthocyanidín, ktorý pôsobí aj pri zápale močových ciest.

Ako si pripraviť brusnicový džús?

Ovocie umyte a v hrnci ich pokryte agávovým sirupom či medom. Nechajte niekoľko hodín lúhovať, potom masu ohrejte. Ale dávajte pozor, aby sa tekutina nezačala variť. Ak chcete nápoj konzumovať bez kúskov ovocia, preceďte ho cez jemné sitko. Dôležité je piť ho počas jedného alebo dvoch dní. Na chuť je táto šťava veľmi kyslá, lepšie chutí zriedená s vodou alebo s trochou medu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zápal #srdce #brusnice #močové cesty #močenie #baktérie #šťava