Kašeľ a lásku neutajíš

Počas sychravých rán v škôlkarskej šatni máloktoré dieťa nezakašle. Detský vek sa prirodzene častejšie spája s častejšími infekčnými chorobami, pričom ich hlavným miestom je dýchací systém. Hovorí sa, že kašeľ a lásku utajiť ťažko. Mnohé milujúce mamy by však práve ten kašeľ u svojich drobcov ráno pred odchodom do práce najradšej ututlali.

29.10.2016 06:00
kašeľ Foto:
Kašeľ pri akútnych ochoreniach dýchacích ciest trvá od niekoľkých dní do troch týždňov.
debata

Kašeľ je obranný reflex, ktorý slúži na udržiavanie priechodnosti dýchacích ciest. Je to príznak, nie choroba samotná. Reálne je najčastejšou príčinou kašľa ochorenie horných dýchacích ciest. A v tomto období sú najčastejšou príčinou kašľa vírusy a baktérie v dýchacích cestách. V Anglicku a severských krajinách hľadia na kašeľ úplne inak ako u nás, možno aj preto, že tam majú hmlisté počasie, ktoré kašeľ stimuluje. Z ambulancie tam rodiča s dieťaťom vyprevadia so slovami: „Veď deti kašlú.“ U nás je to inak, hoci je pravda, že netreba s každým zakašľaním utekať k lekárovi. V počiatkoch infekcie je vhodné skúsiť prostriedky domácej medicíny a bezpečné voľnopredajné prípravky účinné na oba druhy kašľa – suchý aj vlhký. Najmä v prechodnej fáze od suchého dráždivého kašľa k počiatkom vykašliavania sa totiž nemusí dať jednoznačne odlíšiť druh kašľa.

Zapamätajte si

Kašeľ pri akútnych ochoreniach dýchacích ciest trvá od niekoľkých dní do troch týždňov. Vo všeobecnosti platí, že ak kašeľ trvá dlhšie ako päť dní alebo ak má jeho priebeh zhoršujúcu sa tendenciu aj napriek užívaniu liekov, treba vyhľadať lekára. Po prekonaní najmä vírusových infekcií často vzniká tzv. postinfekčný kašeľ, ktorý je spôsobený hyperaktivitou dýchacích ciest.

Pri kašli je nevyhnutné prijímať dostatok tekutín. Sú potrebné na to, aby riedili hlieny a aby účinkovali lieky na vykašliavanie, prípadne aj lieky proti horúčke (ak má malý pacient virózu spojenú so zvýšenou teplotou). Kašľajúci človiečik by sa mal vyhýbať príliš studenému aj príliš teplému vzduchu, ktoré vyvolávajú ďalšie záchvaty kašľa.

Dráždenie na kašeľ vyvoláva aj suché prostredie. Miestnosť, v ktorej sa dieťa nachádza, je potrebné nárazovo vetrať a zvlhčovať, udržiavať teplotu 19–21 stupňov Celzia. Pomôže zvlhčovač vzduchu, izbové fontánky, mokré uteráky na radiátore, na udržiavanie zdravej mikroklímy v miestnostiach vo všeobecnosti pomáhajú izbové rastliny. Pomáha aj inhalovanie Vincentky či iného druhu minerálnej vody cez kompresorový inhalátor, ktorý produkuje studenú paru.

Dieťa s počínajúcim kašľom niekedy stačí nechať doma dva-tri dni, podávať sirup, inhalovať a infekcia neprerastie do ničoho závažnejšieho. Ďalšou možnosťou je dávať dieťa po istý čas do škôlky iba dopoludnia, počas oddychu v spoločnej spálničke mu totiž zatekajú hlieny a kašľom ruší ostatných. Doma má predsa len lepšie podmienky na preliečenie, možno mu vyššie podložiť hlavu, v oblasti priedušiek urobiť prehrievací zábal s masťou s éterickými olejmi, zabezpečiť v miestnosti vlhkejší vzduch.

Pri kašli je typickým domácim liekom aj cibuľová tinktúra alebo cibuľový čaj. Tinktúru vyrábame pokrájaním väčšej cibule a zalejeme medom. Šťava sa užíva po lyžičkách. Cibuľový čaj sa varí tak, že do vriacej vody hodíme čo najmenej ošúpanú cibuľu pokrájanú na štvrtiny, odstavíme z ohňa a necháme 15–20 minút lúhovať. Výluh osladíme medom a môžeme aj šťavou z citróna či limetkou. Proti kašľu vo všeobecnosti pomáha čaj zo skorocelu, materinej dúšky, tymianu, lipy, respektíve čajové zmesi proti kašľu z lekárne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #kašeľ #dýchacie cesty #infekčné choroby