Zrazte artrózu na kolená!

Zložité technické dielo, kĺb, môže ochorieť tak ako všetko v našom tele. Práve kolenný kĺb je najväčší a najzložitejší v ľudskom organizme. Zároveň ide o najčastejšie poranený kĺb v ľudskom organizme. Najbežnejším ochorením, ktoré ho postihuje, je osteoartróza, degeneratívny stav znamenajúci poškodenie chrupavky chrániacej povrch kostí v kĺbe.

03.11.2016 06:00
koleno, kĺb, bolesť, zranenie Foto:
Osteoartróza, ľudovo povedané artróza, je nezápalový, degeneratívny stav, ktorý znamená poškodenie chrupavky chrániacej povrch kostí v kĺbe.
debata (6)

Tušíte, koľko druhov kĺbov máme v tele? Sedem druhov rozdelených podľa ich štruktúry a rozsahu pohybu, ktorý umožňujú. Chrupavky na koncoch týchto kostných spojení neustálym premazávaním kĺbu minimalizujú trenie a zabezpečujú hladký priebeh všetkých pohybov. Kĺb je mimoriadne zložité technické dielo. Tvoria ho kosti, ktoré sa otáčajú, nakláňajú či kĺžu, svaly, ktoré ich ťahajú a pevné šľachy a väzy, ktoré bezpečne držia všetky štruktúry pohromade. Najviac používaným kĺbom v tele je sánkový kĺb. Najväčšie problémy však ľuďom spôsobujú váhonosné bedrové a najmä kolenné kĺby.

Najčastejšie ochorenie kĺbov

Osteoartróza, ľudovo povedané artróza, je nezápalový, degeneratívny stav, ktorý znamená poškodenie chrupavky chrániacej povrch kostí v kĺbe. „V počiatočných štádiách postihuje iba chrupavku kĺbu, v neskorších sú postihnuté aj okolité tkanivá. Je to progresívne, čiže postupujúce ochorenie, ktoré sa postupne zhoršuje,“ vysvetľuje MUDr. Andrey Švec, PhD., hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre odbor ortopédie. Bolesť a obmedzenie pohyblivosti, to sú hlavné príznaky tejto diagnózy a navzájom súvisia. Čím väčšia je bolesť, tým väčšmi je obmedzená aj hybnosť.

„Osteoartróza je najčastejšie ochorenie pohybového aparátu vo svete. Na Slovensku ročne pribudne okolo 10-tisíc nových pacientov s touto diagnózou. Vo veku 70 – 80 rokov postihuje osteoartróza takmer 90 % obyvateľstva,“ tvrdí prof. MUDr. Milan Kokavec, PhD., prezident Slovenskej ortopedickej a traumatologickej spoločnosti. Jestvujú dve základné skupiny osteoartrózy – primárna a sekundárna.

„Pri primárnej nepoznáme príčinu, predpokladá sa tu výrazný vplyv genetiky. Začína sa prejavovať na malých kĺboch rúk, ktoré sa deformujú, vytvárajú sa uzlíky. Pri sekundárnych osteoartrózach je príčina väčšinou známa. Napríklad dysplastická koxartróza postihuje zle vyvinutý bedrový kĺb. Dôvodom sekundárnych osteoartróz sú aj zápalové ochorenia – reuma či Bechterevova choroba, takisto nedoliečené úrazy a dlhoročné preťažovanie kĺbov. V rámci tejto skupiny je možné ochoreniu predchádzať správnou liečbou zápalových ochorení, riešením vrodených chýb kĺbov, zdravým životným štýlom a predchádzaním obezity,“ zdôrazňuje MUDr. Andrey Švec.

Vyliečiť nie, len spomaliť postup

Artróza sa vyliečiť nedá, možno len spomaliť jej postup a zmierniť problémy. Základom liečby je dodržiavanie životosprávy, cvičenie, zníženie hmotnosti, pohybová či fyzikálna liečba. V prípade bolestí možno užívať lieky s rýchlym a krátkodobým účinkom ako analgetiká, protizápalové lieky, glukokortikoidy či slabé opioidy. Pôsobia proti bolesti, no funkčnosť kĺbu neovplyvňujú a majú riziko nežiaducich účinkov. Naopak, lieky na osteoartrózu s dlhodobým účinkom, glukozamín, chondroitín, kolagén či kyselina hyalurónová, pôsobia nielen na príznaky, ale zároveň podporujú spomalenie či dokonca zastavenie deštrukcie chrupavky.

Jednou z liečebných možností osteoartrózy je tzv. viskosuplementácia, čo znamená upravenie a podpora prirodzených funkcií kĺbovej tekutiny injekciami kyseliny hyalurónovej, ktoré sa aplikujú priamo do kĺbu. Práve táto kyselina je totiž základnou zložkou povrchu chrupavky a kĺbovej tekutiny zdravého kolena, ale následkom osteoartrózy stráca svoje vlastnosti. Na trhu existuje viacero prípravkov s obsahom kyseliny hyalurónovej, odlišujú sa navzájom zotrvaním prípravku v kĺbe aj rýchlosťou a dĺžkou účinku. Účinnejšie sú tie s vysokou molekulovou hmotnosťou, lebo sa pomalšie odbúravajú z kĺbu a majú lepšie vlastnosti proti deformácii. Niektoré z nich čiastočne hradia zdravotné poisťovne a predpísať ich môže ortopéd, traumatológ či reumatológ.

V ťažších prípadoch pomôže jedine operačná liečba. Izolované defekty na chrupavke sa dajú ošetriť artroskopicky, metódami nahrádzajúcimi defekt buď vlastnou chrupavkou, jej bunkami a podobne. Stúpa aj počet totálnych náhrad kolenných kĺbov. Totálna endoprotéza kolena je najzložitejšia, pretože je to váhonosný kĺb, kde treba zachovať veľký rozsah hybnosti, jeho stabilitu a detailne vyvážiť počas operácie napätie jednotlivých väzov kolena.

Typické prejavy osteoartrózy

  • najčastejšie postihuje kolenné a bedrové kĺby (na rozdiel od artritídy nemá symetrickosť prejavov)
  • charakteristická ranná stuhnutosť, ale na rozdiel od artritídy sa príznaky môžu zhoršovať v priebehu dňa
  • bolesť (najprv pri záťaži, neskôr aj v pokoji), praskanie v kĺbe, vŕzganie kĺbu pri pohybe
  • obmedzená pohyblivosť, opuch kĺbu (vznikne hromadením tekutiny v kĺbovom puzdre), zhrubnutie kĺbu
  • kostné výrastky na kĺbe (osteofyty)

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #kĺby #koleno #osteoartróza #MUDr. Andrey Švec