Jesenné úrazy sú veľkým rizikom!

Jeseň života vo všetkých svojich farbách by mala byť pre seniorov pokojným odpočinkom a radosťou, ktorú zdieľajú so svojimi blízkymi. V tomto veku však niektorých seniorov sužujú rôzne ochorenia, ktoré dokážu znepríjemniť ich život.

10.11.2016 14:00
dôchodca, senior, jeseň, lavička, park, starý pán Foto:
Krehkosť kostí prichádza s vekom a pády s jesenným, či zimným počasím.
debata

Preto je dôležité si vo vyššom veku dávať väčší pozor a byť opatrnejší ako kedykoľvek predtým. Veď stačí len malé pošmyknutie alebo pád na chodník a so zlomeninou alebo vyvrtnutou nohou môžete stráviť doma alebo v nemocnici aj niekoľko týždňov. Najmä seniori s ich krehkejším organizmom a kosťami, by mali byť počas upršaných dní na šmykľavých chodníkoch opatrní. Vekom kosti krehnú, organizmus stráca silu a pružnosť a zrastanie kostí je veľmi pomalé.

Príčinou pádu môžu byť práve obavy z pádu, a tak sa ľahko starší ľudia stávajú obeťou nepríjemných zranení. Strach seniorov z pádu je logický, keďže väčšina z nich sa ťažšie pohybuje, nie sú schopní rýchlej chôdze ako za mladi a ich zmysel pre rovnováhu je oslabený. Veľa zohráva aj psychika, ktorá môže viesť k zhoršeniu fyzickej kondície, sociálnej izolácii, depresiám a zníženiu kvality života. Ak sa vám nedarí strach z pádov s následkami v podobe zlomeniny, či iného úrazu prekonať, mali by ste počas nevľúdneho počasia zotrvať radšej doma. Ak sa vyberiete na prechádzku, nájdite si niekoho, kto vás prevedie a o koho sa budete môcť oprieť.

Krehkosť kostí prichádza s vekom a pády s jesenným, či zimným počasím. Väčšinou sú úrazy sprevádzané zápalovou reakciou, opuchmi, a teda aj bolesťou. V horších prípadoch sa s komplikovanými zraneniami môžete dostať až na nemocničné lôžko a stráviť niekoľko dní, ak nie týždňov v nemocnici namiesto príjemnej domácej atmosféry s rodinou. Ľudský organizmus s pribúdajúcim vekom stráca svoju obranyschopnosť a mení telo na krehkú nádobu. Nepríjemné zranenia a zlomeniny sú tak veľmi nebezpečné práve vo veku seniorov, keďže hojivé procesy prebiehajú horšie a pomalšie. Vo vyššom veku sa tiež častejšie vyskytujú ochorenia, ktoré majú dispozíciu k vzniku chronických rán. S nepríjemnosťami v podobe zranení je možné bojovať. Zaujímavé výsledky v tejto oblasti zaznamenáva liečebná metóda s názvom systémová enzýmoterapia. Využíva pôsobenie proteolytických enzýmov na ľudský organizmus.

Enzýmy v lieku rýchlo a účinne pomáhajú optimalizovať zápalové reakcie, zmenšujú opuchy, tlmia bolesť a zlepšujú hojenie zranení, výronov, podliatin aj zlomenín. Ak sa zraníte, či sa šmyknete až natoľko, že si váš stav vyžaduje hospitalizáciu, môžete si pomôcť skrátiť dĺžku pobytu v nemocnici aj s enzýmovými liekmi. Veľa starších ľudí skúša na pevnejšie kosti aj rôzne babské rady v podobe mliečnych výrobkov, maku, či iných pomocníkov. Konzumáciou mliečnych výrobkov sa dodáva do tela dôležitá minerálna látka – vápnik. Takisto je dôležité dodávať telu aj vitamín D, kolagén a aspoň na pol hodinku denne sa vybrať na prechádzku a rozhýbať svoj organizmus. Pre aktívnejších seniorov sa odporúčajú aj športové aktivity.

Poradňa: Ako sa vyvarovať zlomeninám

Zimné pády na ľadových chodníkoch
Problém nastáva najmä u starších ľudí so zníženou motorikou či reflexmi, ktorí pri chôdzi väčšinou používajú aj podporný aparát. Ak zlyhá niektorý z menovaných atribútov, môžu spadnúť. Mnoho ľudí pritom dopadá priamo na zápästie, pričom si najčastejšie zlomia zápästie, lakeť alebo rameno. Pri páde na bok si väčšinou zlomia hornú časť stehennej kosti.

Kedy vyhľadať lekára?
Vyhľadať lekársku pomoc by mal pacient, keď po úraze pociťuje v končatine výraznú bolesť, má obmedzenú alebo úplne znemožnenú pohyblivosť alebo postihnuté miesto opuchne. V takom prípade je vysoká pravdepodobnosť, že končatina bude zlomená. Ak sa pri úraze dolnej končatiny človek nedokáže na nohu postaviť či ňou pohnúť, treba jednoznačne privolať lekársku pomoc, pretože je vysoký predpoklad zlomeniny v hornej časti stehennej kosti.

Ako poskytnúť prvú pomoc pri zlomenine zápästia?
Ruku treba v prvom rade znehybniť a zafixovať, aby sme obmedzili pohyb. K najčastejším prípadom zlomeniny zápästia patrí bajonetová deformita. Ide o deformáciu končatiny, pri ktorej v oblasti úrazu vystupuje z bočnej časti ruky schodík, čo naznačuje, že ruka je zlomená.

Ako postupovať pri zlomenine členku?
Pri zlomenine členku sa objaví v mieste úrazu opuch a pacient sa nemôže na nohu postaviť. Taktiež sa môže vyskytnúť praskanie pri snahe o pohyb, čo je známkou zlomeniny. V takom prípade treba ihneď vyhľadať lekársku pomoc a ísť na röntgen.

Čo ak zlomeninu neliečime?
Ak pacient po úraze nevyhľadá lekársku pomoc, zlomenina sa môže zhojiť v nepriaznivom postavení, čo môže znížiť pohyblivosť či funkciu postihnutej končatiny. Postup sa líši podľa toho, o aký typ zlomeniny ide a dĺžky obdobia, počas ktorého nebola liečená. Niekedy sa môžu zmierniť a opraviť deformácie, ale môže sa stať, že sa pacient musí zmieriť s trvalými následkami.

Odpovedal MUDr. Martin Kordoš, ortopéd z kliniky Clinica Orthopedica

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #jeseň #príloha seniori #úrazy