Spime osem hodín. Viac aj menej spánku telu škodí

Dlhé večery pred televízorom, počítačom alebo učebnicami, ale tiež tzv. "nočné šichty", podporujú obezitu a rozvoj metabolického syndrómu, môžu spôsobiť cukrovku.

15.11.2016 06:00
spánok Foto:
Škodí - málo aj veľa.
debata

Tejto hormonálnej poruche by sa mohlo zabrániť lepšou spánkovou hygienou.

Čo je metabolický syndróm?

Lekári ho rozpoznajú ľahko. Postihnutý trpí nadváhou, má prebytočný brušný tuk, zvýšený krvný tlak a zvýšené hodnoty cukru a tukov v krvi. Hlavnými príčinami metabolického syndrómu sú nedostatok pohybu a prejedanie. Menej známe však už je, že aj nedostatok spánku môže narušiť hormonálnu rovnováhu. Podľa Sebastiana Schmida z lekárskej univerzitnej kliniky v Lübecku je to jasné. „Každou hodinou, ktorou sa ukrátime o svoj nočný spánok, zvyšujeme riziko nadváhy, cukrovky druhého typu, hypertenzie a zvýšených hodnôt cholesterolu.“ Ako ďalej dodal, ak možno nedostatok spánku označiť za chronický, môže to viesť aj k predčasnej smrti.

Jedia radi a veľa

„Ľudia s nedostatkom spánku potom radi siahnu po nezdravých potravinách ako sú čipsy alebo tabuľka čokolády,“ hovorí expert z Lübecku. Na mrkvu alebo iné zdravé potraviny nemajú chuť. „Nevyspatí ľudia jedia radi a veľa.“ Aj štúdie ukazujú, že nedostatok spánku zvyšuje hlad, chuť do jedla a príjem potravy.

Aj príliš veľa spánku škodí

Ako však ukázali viaceré štúdie, škodí nielen málo spánku, ale aj opačný extrém, ak to s ním preženieme. Aj to súvisí s nadváhou a zvyšuje riziko cukrovky, vysvetlil Matthias Weber, vedúci endokrinológie na lekárskej univerzite Johannes Gutenberg-Universität Mainz. Riziko sa obzvlášť zvyšuje, keď sa príliš veľa spánku (viac ako deväť hodín) spája s nedostatkom pohybu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #cukrovka #obezita #spánok #brušný tuk #metabolický syndróm