Karcinóm prsníka s metastázami: Dajme si ruky na prsia

O rakovine prsníka sa hovorí aj píše pomerne veľa - s dôrazom na včasnú diagnostiku, na samovyšetrovanie prsníkov doma. Včasná rakovina prsníka však napriek všetkému má svoju horšiu dvojičku. Je ňou metastatický karcinóm prsníka, štvrté a najťažšie štádium tohto ochorenia. V tejto fáze je okrem nálezu v prsníku liečiť aj metastázy na rôznych miestach v tele. Liečba je náročná a kvalita života často tiež.

19.11.2016 06:00
debata
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
prsia, prsník, rakovina Ilustračné foto.

Život sa nekončí. Štvrté štádium karcinómu prsníka neznamená koniec, tvrdí 55-ročná pacientka Eva z Kežmarku. Štvrté štádium rakoviny prsníka sa nedá vyliečiť, stále je však možné liečiť ho. S pomocou vhodnej liečby je možné aj v prípade „štvorky“ dosiahnuť kontrolu nad ochorením, zabrániť rastu nádorov, zmierniť príznaky či udržať prijateľnú kvalitu života.

Na Slovensku sa rakovina prsníka týka približne každej 10. ženy. Ročne pribudne okolo 3300 nových pacientok diagnostikovaných v niektorom zo štádií tohto druhu rakoviny. Štvrté, posledné štádium karcinómu prsníka, je fáza ochorenia, keď sa nádor šíri z prsníka cez krvné a lymfatické cievy do iných orgánov. "Približne 5 až 10 percent pacientok diagnostikujeme priamo v štvrtom štádiu, iné sa do štvorky dostanú postupne. Stáva sa tiež, že metastatický karcinóm sa objaví roky po tom, ako pacientka nad rakovinou dočasne zvíťazila,“ konštatuje onkologička MUDr. Miroslava Malejčíková. Toto štádium rakoviny prsníka je najkomplikova­nejšie, pacientky navyše okrem iných problémov často trpia bolesťami, ktoré im výrazne znižujú kvalitu života. Pritom o problémoch spojených s týmto štádiom rakoviny sa píše aj hovorí najmenej.

Nechcené dcéry – metastázy

„Rok po tom, ako mi zomrel manžel, som si nahmatala hrčku v prsníku. Nielenže som o prsník prišla, ale ďalšie vyšetrenia ukázali metastázy na pečeni. Absolvovala som chemoterapiu, ktorú som brala ako nutné zlo, keďže som videla, čo to urobilo s manželom,“ hovorí pani Danka z Bratislavy. Chvíľu to vyzeralo, že sa podarilo vyliečiť ju. Nedávno jej však opäť objavili metastázy. Tentoraz už bolo podstatne ťažšie vyrovnať sa s tým. Navyše o štvrtom štádiu rakoviny prsníka nevedela nijaké informácie. „Chcela som sa dozvedieť, čo by mi mohlo pomôcť. Veľmi mi pomohlo, keď som sa stretla so ženami s podobnou diagnózou, s ktorými som sa mohla porozprávať o pocitoch, liečbe, ale aj o tom, na čo mám ako pacientka s rakovinou prsníka právo,“ dodáva. Pre pacientky môže byť stretnutie v pacientskej organizácii veľmi užitočné. „Ženy sa tu navzájom podporujú. Netreba sa obávať, ak chcete len faktické informácie, dá sa to aj tak. Nikto od vás nebude nasilu vyžadovať vylievanie srdca. Zo skúsenosti však viem, že máloktorá odolá,“ opisuje Eva Bacigalová, zakladateľka pacientskej organizácie Amazonky.

Dnes už každý vie, čo to vlastne znamená, mať pri rakovine metastázy. Že sú to dcérske ložiská zhubného nádoru, ktoré odolali liečbe, oddelili sa od svojho „materského nádoru“ a pokračujú v raste na inom mieste v tele. Ide však o rovnaký druh rakovinových buniek ako v materskom ložisku. Ak sa teda aj vyskytnú metastázy v pľúcach či v pečeni, stále ide o rakovinu prsníka, a nie o rakovinu pľúc či pečene. Metastázy sú nevyspytateľné. Môžu sa objaviť o niekoľko mesiacov, ale aj rokov po objavení prvotného nádoru. V niektorých prípadoch sa dokonca stáva, že sú diagnostikované skôr ako materský karcinóm. Metastázy majú vplyv na životné funkcie, takže pre pacienta majú tie najhoršie dôsledky.

Chce to odvahu

V zásade jestvuje 5 základných typov liečby, ktoré môžu absolvovať pacientky so „štvorkou“: chirurgická liečba, rádioterapia, chemoterapia, hormonálna liečba a cielená biologická liečba. Je to náročná liečba, pretože ochorenie treba liečiť systémovo v celom organizme a najbolestivejšie miesta aj lokálne, napríklad rádioterapiou alebo chirurgicky. „Čím dlhšie pacientku liečime, najmä chemoterapiou, tým viac sa kumulujú nežiaduce účinky liekov. V rámci diagnostiky sa okrem stupňa ochorenia zameriavame aj na zistenie, o aký typ karcinómu ide. Podľa toho rozhodujeme o liečbe,“ vysvetľuje MUDr. Malejčíková. Najdôležitejšie je zistiť, či ide o nádor závislý od hormónov, alebo nie. Ak je citlivý na prítomnosť ženského pohlavného hormónu (čiže pozitívny na prítomnosť hormonálnych receptorov), treba zabrániť pôsobeniu estrogénu na nádor hormonálnou liečbou. „Hlavným cieľom liečby metastatického karcinómu je predĺžiť život a zachovať čo najvyššiu kvalitu života,“ hovorí odborníčka. Štvrté štádium rakoviny prsníka nepredpokladá, že sa podarí úplne odstrániť nádor alebo metastázy, hoci ani túto možnosť nemožno úplne vylúčiť. Za úspech sa však považuje čo najdlhšie obdobie, počas ktorého sa zdravotný stav pacientky nezhoršuje. Bez bolestí a v dobrej kondícii – hoci s rakovinou. To je úspech liečby z racionálneho hľadiska. A viera v zázrak – tú si treba udržať až do konca. Ruku na srdce? Nie, tentoraz na prsia… Naplno žijeme až vtedy, keď pochopíme, že zomrieť môžeme hocikedy.

Rakovina prsníka s prítomnosťou HR receptorov

Existujú dva druhy HR – estrogénový receptor (ER) a progesterónový receptor (PR). Receptor je v podstate cieľom na povrchu nádorovej bunky, ktorý sprostredkuje účinok hormónov. Ak majú bunky nádoru hormonálne receptory, hovoríme, že ide o nádor živený hormónmi, teda HR pozitívny nádor (HR +). Pri tomto type nádoru je potrebné hladinu hormónov znížiť, alebo zablokovať receptor, na čo sa používa hormonálna liečba.

Ak nemajú bunky nádoru hormonálne receptory (HR -), na takýto nádor nezaberie hormonálna liečba. Hormonálne nezávislé nádory prsníka rastú rýchlejšie a častejšie postihujú ženy pred menopauzou.

Rakovina prsníka s prítomnosťou HER 2 receptorov

Ak majú nádory na svojom povrchu HER 2 receptor, ide o HER 2 pozitívny nádor (HER2 +), v liečbe ktorého sa uplatňuje takisto jeho blokáda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #karcinóm #rakovina prsníka #metastáza #nádorové ochorenia