Mesiac, v ktorom sme sa narodili, má vplyv na naše zdravie

Vravíte, že neveríte na horoskopy? Nemusíte! Vedci však každopádne prišli na to, že mesiac, v ktorom sa narodíme, má vplyv na naše zdravie.

22.11.2016 06:00
kalendár Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)

Údajne sa to odvíja to od poveternostných podmienok, ktorým sme boli vystavení v prvých mesiacoch života. Štúdiu robili na kolumbijskej univerzite a zúčastnilo sa na nej viac ako 1,5 miliónov účastníkov. Záver bol jasný: Mesiac, v ktorom prichádzame na svet, ovplyvňuje naše zdravie.

Január

Ľudia, narodení v januári, majú sklony k vysokému tlaku a rakovine pľúc. Avšak bývajú robustní a dožívajú sa spravidla vyššieho veku ako ich rovesníci, narodení v iných mesiacoch.

Február

Deti, narodené v tomto mesiaci bývajú častejšie ušetrené bodnutia hmyzom a aj s respiračnými chorobami bojujú zriedkavejšie. Majú však aj svoje „slabé stránky“. Kôrnatenie ciev, peľová alergia a rakovina pľúc či prostaty sa vyskytujú u ľudí, ktorí sa narodili vo februári, výrazne častejšie.

Marec

Marcoví by si mali dávať pozor na srdce. Majú zvýšené riziko predsieňovej fibrilácie a tiež kôrnatenia ciev. Ochorenia prostaty, ako aj peľová alergia sa u týchto účastníkov štúdie vyskytovali tiež častejšie.

Apríl

Aprílových často trápia bolesti hrdla, angína a srdcové ochorenia. Vo vyššom veku by si mali dávať pozor na duševné zdravie, často sa ich týkajú depresie a horšie sa bránia alkoholu. Aby sme o aprílových podali aj pozitívnu správu, potom sa im priam vyhýbajú ochorenia ako je astma a bronchitída.

Máj

Deti-májovky, bývajú choré len zriedka. Zato však majú neskôr často vysoký krvný tlak a zvýšené riziko pre vznik roztrúsenej mozgovomiechovej sklerózy. Navyše, májoví majú, žiaľ, sklony aj k samovraždám. Tie sa u ľudí, narodených na jeseň, či v zime, vyskytujú ojedinele.

Jún

Skrátka a dobre, deti narodené v júni patria k priemeru. Rodia sa v strede roka a „nevynikajú“ žiadnym rizikom ani ochorením.

Júl

Ľuďom narodeným v mesiaci júl, sa rodí najmenej potomkov.

August

Augustovým deťom sa v priebehu života častejšie rozvíja astma a alergia na roztoče. Zato je však ich srdce obzvlášť silné. Len ojedinele podľahnú srdcovému infarktu či mŕtvici.

September

Sklony k astme a alergii na roztoče majú aj septembroví. Žiaľ, tento mesiac vplýva na zdravie aj iným spôsobom: Ľudia, ktorí v septembri uzrú svetlo sveta, častejšie dostanú bakteriálne dýchacie ochorenia. Zápal mandlí alebo srdcové problémy sa ich však netýkajú.

Október

Októbroví toho „vyfasovali“ azda najviac. Astma, žilové a ochorenia dýchacích ciest a uštipnutie hmyzom – vymenované doslova priťahujú. Na druhej strane ich však len zriedka trápi vysoký krvný tlak, srdcové ochorenia či rakovina prostaty.

November

Podobne sú na tom aj novembrové deti. Častejšie ako ostatné vysedávajú v čakárni u lekára, pričom dominantné sú u nich neurologické ochorenia – do tejto skupiny patrí aj ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou). Avšak ich rodinný život býva naplnený, novembrovým sa podľa tejto štatistiky rodí najviac potomkov.

December

Ľudia narodení v decembri žijú najdlhšie. Majú však vyššie riziko zranení a decembrové deti sú podľa výsledkov štúdie náchylnejší na vznik modrín a žilových ochorení. Pozor by si mali dávať aj na psychické zdravie. Vyskytuje sa u nich schizofrénia či manická depresia až o osem percent častejšie.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #srdce #mŕtvica #hypertenzia #predispozícia