Podológia: Riešenie pre problémy s chodidlami

Slovo podológia či podológ je pre mnohých neznámym pojmom. Čo robí podológ a o čom je podológia? "Ak by sme chceli tento pojem veľmi zjednodušiť, tak podológia skúma súvislosti, hľadá príčiny a ponúka tie správne riešenia pre naše chodidlá presne na mieru. Podológia sa zaoberá preventívnou a rekondičnou starostlivosťou o nohy. Záštitu nad vzdelávaním podológov z Česka a zo Slovenska prevzala Česká podologická spoločnosť, ktorá odborníkov z oblasti komplexnej starostlivosti o nohy, hlavne pedikérov, fyzioterapeutov a zdravotné sestry združuje. Podológ je v tomto okamihu podľa pravidiel nášho spolku každý odborník, nie lekár, ktorý sa v rámci nadstavby vzdeláva v podologických schopnostiach," približuje význam slova doktor Jaroslav Fešar, riaditeľ Centra starostlivosti o nohy a telov Prahe a prezident Českej podologickej spoločnosti.

25.11.2016 14:00
Nohy, ošetrenie, podológia, Foto:
Podológia nie je odbor, ktorý by zasahoval do kompetencie ortopédov.
debata
doktor Jaroslav Fešar
Jaroslav Fešar doktor Jaroslav Fešar

Aký je rozdiel medzi podológom a ortopédom? Mal by jeden s druhým pri diagnostike spolupracovať?
Najmä ten, že ortopéd je lekár a podológ nie. Ortopéd lieči a podológ pomáha uzdravovať. Ortopédia nie je oblasť, v ktorej by sme vyvíjali najväčšie úsilie spolupráce. Najviac spolupracujeme s dermatológmi a diabetológmi. Podológia nie je odbor, ktorý by zasahoval do kompetencie ortopédov. Podológ nohy prehliada a vyšetruje. Konzultuje s pacientom jeho problémy, bolestivé stavy, opuchy a vysvetľuje súvislosti s celým pohybovým ústrojenstvom. Diagnostiku postavenie nožnej klenby, stav palcov a klasifikuje stupeň postihnutia. Podľa potreby odosiela na vyšetrenie k špecialistovi z odboru ortopédie.

Ako by malo vyzerať správne podologické vyšetrenie? V čom sa líši od vyšetrenia u ortopéda?
V našom centre máme na jedného klienta približne 45 minút. Zásadný rozdiel je ten, že na klientov máme viac času a môžeme sa im nadštandardne venovať a pristupovať k nim individuálne. Stielky navrhujeme podľa predstáv klientov a okrem konzultácií vyšetrení ponúkame možnosť individuálneho cvičenia a nácvik správnej chôdze. Správne vyšetrenie je také, ktoré vedie k radu dohodnutých úkonov, na základe ktorých je klient komplexne vyšetrený, poučený a má k dispozícii vyhotovené stielky na mieru alebo sa mu vytvorí fyzioterapeutic­ký plán.

Čo by sme mali robiť, aby boli naše nohy zdravé?
Rozmaznávať, cvičiť a hrať sa s nimi. Okrem správnej obuvi sa zároveň starať o nohy u odborníkov z pedikérsko-podologickej oblasti, venovať sa domácemu ošetreniu a používať kvalitné prípravky.

Je pravda, že problémy s nohami majú jedinú príčinu – zlé topánky?
To v žiadnom prípade nie je pravda. Na problémoch nôh sa podieľa celá škála vplyvov, ako sú predispozičné faktory, štýl chôdze, pohybové aktivity, telesné a zdravotné predispozície, typ zamestnania a podobne. Pravda však je, že topánky sa na deformácii nôh podieľajú veľmi významne a mnoho žien ich negatívny vplyv stále podceňuje. Dobrovoľne si ničia nohy v nevhodných topánkach a nechcú si pripustiť, že ich nohy môžu trpieť. Mali by brať ohľad najmä na zdravie, mnoho žien sa však pozerá len na krásu.

Je rozdiel medzi deformitami nôh u detí a dospelých?
Deti rastú, vyvíjajú sa a rovnako rastú aj ich nohy. U detí sa v ranom veku vytvárajú nožné klenby, nohy si vytvárajú svaly a spevňujú sa väzy. To všetko si vyžaduje dohľad rodičov, prípadne špecialistov. Dospelí si často nevhodnou obuvou deformujú pôvodne dobré postavenie nôh. Spoločné majú obe skupiny to, že vrodených chýb je veľmi málo, väčšinou ide o chyby získané. Detská noha je tiež oveľa prispôsobivejšia na nové podmienky.

Dajú sa rôzne deformity nôh napraviť?
Väčšinou áno. Vyžaduje si to však disciplínu a spoluprácu. Keď sa povie – tieto topánky už nesmiete nosiť, znamená to, že už ich nosiť nebudete.

Z našich chodidiel sa vraj dajú vyčítať choroby, o ktorých ani netušíme. Je to tak? Aké choroby sa z chodidiel dajú zistiť? Čo nám naše nohy dokážu povedať o našom zdraví?
Na chodidlách je celý človek. Najmä reflexológia chodidiel pracuje s mapou orgánov v našom tele. Reflexnou diagnostikou je možné zistiť nesprávne funkcie konkrétnych orgánov alebo celej sústavy. Samozrejme už z pohľadu viem vyčítať, či máte nejaký kožný problém alebo cukrovku.

Aké sú najčastejšie chyby nôh?
Azda najčastejšie sú poruchy postavenia nožných klenieb a postavenia členkových kĺbov. Veľmi často si tieto chyby podávajú ruku s vybočeným palcom a kladivkovými prstami.

Ako si teda správne vybrať obuv?
Vyberať treba hlavne u autorizovaných predajcov, obuv musí dobre sadnúť už v obchode. Vyberajte si obuv, ktorá neobmedzuje nohu na dĺžku ani na šírku. Opatrne aj s výškou opätku. Čím je menší, tým je lepší.

Dnes sú veľmi obľúbené rôzne plátenné tenisky. Je táto obuv vhodná?
Nevidím v nich zásadnejší problém, ale odporúčam ich nosiť s ponožkami.

A čo obľúbené lodičky na ihličkových podpätkoch?
Keby som to dokázal ovplyvniť, zakázal by som ich. Noha sa v nich nielen deformuje, ale okrem toho je aj nestabilná a ľahko môže dôjsť k poraneniu alebo úrazu. Otázkou je, prečo toto trápenie ženy vôbec absolvujú. Ak má niekto nedostatočné sebavedomie, topánky na desaťcentimetrovom podpätku mu aj tak nepomôžu.

Keď už podpätky? Aké sú tie správne?
Široké, s výškou okolo 3 až 4 centimetrov.

Momentálne je „in“ chodiť naboso. Odporúčate chôdzu naboso? V čom pomáha?
Chôdza naboso je výborná, ale odporúčam primerane dlhú dobu a po teréne, ktorý nám je prirodzený, teda prírodný.

Mnohí pediatri na rozdiel od minulosti odporúčajú mamičkám, ktorých deti začínajú chodiť, aby detičky nechávali chodiť tak v topánkach, ako aj bosé. V čom je to pre dieťa prospešné?
Môj názor je stále rovnaký. Nechajte dieťa chodiť bez topánok a uvidíte, ako si s tým poradí. Ak je vývoj nôh bez deformácií a fyziologicky v poriadku, je vhodné nohám dopriať prirodzený vývoj a neobmedzovať ich. Diktovať nohám nemusíte, poradia si. Ak vidíte, že má dieťa napríklad kvôli nadmernej mobilite nespevnené väzy v oblasti členkov či chodidiel, môžete chôdzu naboso striedať s obuvou, prípadne chodiť v kvalitných prezuvkách po studenom a tvrdom teréne. Je vhodné sa poradiť s fyzioterapeutom o ďalšom postupe.

Je nejaký rozdiel v starostlivosti o nohy v lete a v zime?
Asi ako v obliekaní. Všeobecne je najdôležitejšou zásadou vôbec o nohy sa starať. V lete nosíme prevažne otvorenú a dobre vetrateľnú obuv, ktorá nohy prirodzene vetrá a vysušuje. Nosia sa zvyčajne nízke bavlnené tenké ponožky alebo žiadne. Nohy netrpia stiesneným pocitom a majú dostatok priestoru. Teda pohľadom podológa z dermatologického hľadiska sú nohy v otvorenej obuvi často dostatočne odvetrávané a minimalizuje sa tak riziko výskytu plesňových ochorení, a to nechtov aj pokožky. Pokožku viac osviežuje a používame skôr gély, ktoré môžu navodzovať pocit ochladenia, a antiperspiranty. Naopak, v zime sa používajú prípravky, ktoré pokožku lepšie hydratujú alebo premasťujú. Ďalším doplnkovým efektom v zime je pocit prehriatia a prekrvenia premrznutých nôh. Čo sa týka nôh postihnutých komplikáciami, nie je v starostlivosti rozhodujúce ročné obdobie a tiež nabádam z pedikérského hľadiska na pravidelnú starostlivosť u odborníka, ktorá je nenahraditeľná vždy, keď si v rámci domácej starostlivosti so svojimi ťažkosťami nevieme rady.

Je odlišná starostlivosť o nohy u mužov a žien?
Vo svete je už samozrejmosťou, že muži chodia upravení rovnako ako ženy. Aj ten najväčší „drsňák“ z amerického akčného filmu chodí na kozmetiku, manikúru i pedikúru. Jediné, v čom sa stále líšia, sú estetické prvky, lakovanie, typicky ženské rozmaznávanie a zdobenie nechtov. Žiadny muž nemá mať popraskané päty, nevzhľadné nechty či iné viditeľné defekty. Takže pilník, kliešte, štipce, krémy, gély a peny sú pre obe pohlavia súčasťou vybavenia kúpeľne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chodidlá #Podológia