Prečo si dala Angelina odstrániť prsník a prečo by sme mali poznať naše gény?

Podrobná znalosť našej genetiky nám umožňuje odhaliť ochorenia, ktoré máme zapísané v našich génoch ešte pred prejavením sa ochorenia.

27.11.2016 06:00
Angelina Jolie Foto: ,
Angelina Jolie.
debata

Umožňuje individualizovaný liečebný postup či kombináciu liekov presne na mieru, aby šanca na uzdravenie bola najvyššia. Tzv. personalizovaná medicína spolu so znalosťou genómu (génov) vytvára výrazné pokroky aj v preventívnej starostlivosti. Napríklad niektoré ženy sú nositeľkami genotypu pre mutáciu BRCA1 a BRCA2 génu v prípadoch rodinnej záťaže pre vznik rakoviny prsníka a vaječníkov.

,,Ak poznáme génovú mutáciu, ktorá je spájaná s predispozíciou pre určité ochorenie, môžeme ľahšie identifikovať jedinca, ktorý je jej nositeľom. Umožňuje nám to prijať účinné preventívne opatrenia na zabránenie rozvoja ochorenia," vysvetľuje Janette Čemická, genetička z Inštitútu prediktívnej a personalizovanej medicíny. Preto aj Angelina Jolie po tom, čo testy ukázali, že je nositeľkou BRCA1 génu, absolvovala dvojitú mastektómiu ako prevenciu pred ochorením, na ktoré zomrela jej matka. Je dôležité poznamenať, že National Cancer Inštitút uvádza riziko karcinómu prsníka pri nositeľoch tejto mutácie 65 % a riziko vzniku rakoviny vaječníkov 39 %.

Dáva nám to možnosť uvedomiť si, že gény nie sú naším osudom, ale poskytujú nám informácie, umožňujúce robiť správne a včasné rozhodnutia na zachovanie zdravia. Najnovšia diagnostická metóda umožňuje na základe vyšetrenia z krvi určiť prítomnosť cirkulujúcich nádorových ctDNA a odhaliť tak mnohé typy rakoviny ešte skôr, ako sa choroba prejaví. „Z jedinej vzorky krvi tak detekujeme 96 špecifických nádorových markerov v 9 génoch. Tento test je určený pre všetkých tých, ktorí majú v rodine výskyt nádorového ochorenia, nevedú práve zdravý životný štýl, prípadne sú vystavení nezdravým faktorom vonkajšieho prostredia.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Angelina Jolie #gény #rakovina prsníka