Proti chrípke a prechladnutiu zabojujte imunitou

Viróza, chrípka či prechladnutie. Účinná obrana proti týmto ochoreniam zrejme neexistuje, ale riziko môžeme znížiť preventívnym otužovaním imunitného systému. Otázky imunity však začíname riešiť zvyčajne až vtedy, keď na nás zaútočia vírusy.

14.12.2016 06:00
žena, imunita, prechladnutie, chrípka, citrón... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Niektoré ochorenia trvajú pár dní, no chrípka dokáže človeka vyradiť aj na niekoľko týždňov. Chrípka aj prechladnutie patria medzi ochorenia horných dýchacích ciest a spočiatku sa môžu prejavovať rovnako.

Prechladnutie sa vyvíja postupne, a napriek tomu, že sú jeho príznaky nepríjemné, nebývajú závažné. Typickými symptómami sú upchatý nos, kýchanie, bolesti v hrdle či kašeľ. Po troch či štyroch dňoch však choroba zvyčajne odznie. Pri chrípke je však telo oslabené, čo sa už niekoľko hodín po nákaze prejavuje pocitom únavy, pridružuje sa horúčka, bolesti hlavy a svalov. Vírus chrípky sa šíri rýchlo a počas ďalších piatich dní sa naplno rozvinie. Liečba trvá vyše týždňa, ale môže sa pretiahnuť aj na niekoľko týždňov. Veľa ľudí ju však podceňuje a napriek chorobe pracuje a riskuje komplikácie. Je možné ochoreniu predchádzať? Áno, posilňovaním imunitného systému. Práve ten je totiž v zimnom období oslabený v dôsledku zníženého príjmu vitamínov z čerstvého ovocia a zeleniny, nedostatku slnečných lúčov či nízkymi teplotami.

Dopĺňanie vitamínov a minerálov má svoj význam najmä v tomto období. Väčšina z nás však na svoju imunitu myslí, až keď je neskoro. Keď choroba prepukne, na vitamíny je už neskoro, aj keď počas choroby pomôžu rýchlejšie sa zotaviť, nevyliečia. „Je známy fakt, že aj keď spotrebujeme veľké množstvo vitamínov naraz, naše telo si z nich vezme len toľko, koľko v daný čas dokáže spracovať. Ostatné bez úžitku z tela vylúči,“ konštatovala doktorka Alžbeta Béderová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. „Preto je zbytočné užívať počas choroby veľké množstvá. Do organizmu ich treba dostávať pravidelne v odporúčaných denných dávkach už v predstihu, aby sme organizmus pripravili na zvýšené nároky a podporili imunitu. Vtedy je ich pôsobenie v organizme efektívne,“ dodala.

Prioritným zdrojom vitamínov pre naše telo by mala byť pestrá a vyvážená strava. To však v zimnom a chrípkovom období často nestačí, preto sa odporúča príjem vitamínov a minerálov doplniť vo forme multivitamínov, prípadne správnej kombinácie vitamínov a minerálov na posilnenie imunity. Kombinácia selénu, zinku, vitamínov A a C vzpruží vaše zdravie a posilní celkovú imunitu. Selén chráni napríklad cievny systém a bunky pred pôsobením voľných radikálov a pomáha tak obmedziť škodlivé vplyvy prostredia. Vitamín A, C, biotín a niacín zlepšujú stav pleti. Vitamín D, K, vápnik, magnézium a mangán sú dôležité pri tvorbe pevných kostí.

Ako sa zbaviť chrípky a prechladnutia domácimi receptami

  • Zmiešajte klinčeky so zázvorom a s trochou mletej škorice. Všetko zalejte dvomi hrnčekmi horúcej vody a primiešajte štyri lyžice medu. Klinček pôsobí ako antiseptikum, zázvor a škorica majú protizápalové účinky.
  • Keď máte problémy s hlasivkami, vyskúšajte mierne ohriatu vincentku s mliekom v pomere 1 : 1. Účinok zvýšite pridaním cibule.
  • Pri prechladnutí treba piť dostatok tekutín, ale doprajte si aj dva taniere kuracej polievky. Bráni totiž tvorbe hlienu.
  • Ponorte nohy do horúcej vody, potom namočte pár ponožiek do studenej vody, vyžmýkajte ich a natiahnite si ich. Natiahnite na ne mikroténové vrecúška a ešte pár ponožiek, ale suchých, a ľahnite si do postele. Vlhké ponožky zlepšia váš krvný obeh, čo pomôže upchatému nosu.
  • Dajte si cesnak. Ten podporuje potenie. Látky v ňom obsiahnuté zlepšujú čistenie dýchacích ciest a zlepšujú odkašlávanie.
  • Na začínajúcu chrípku pomáha čaj s dvomi lyžicami bazového kvetu a so šípkami, s lyžicou medovky a materinej dúšky. Všetky bylinky zalejte horúcou vodou a nechajte 15 minút lúhovať.
  • Na zníženie horúčky si na hlavu a chodidlá prikladajte tvaroh, ktorý teplotu spoľahlivo "vytiahne“.
  • Pri rozvinutej chrípke pomôže škoricový čaj s medom a mliekom. Uvoľní zahlienené hrdlo a na sliznicu pôsobí antibakteriálne.
  • Nadopujte sa vitamínmi predkov – kyslou kapustou.
  • Muži iste ocenia liečbu "medvedím mliekom“. O čo ide? O horúce mlieko, do ktorého sa pridá med a pohárik rumu.
  • Potrebujete uvoľniť upchatý nos? Nasajte nosom vlažnú, veľmi osolenú vodu. Nádcha sa ihneď spustí.
  • Bolestí v hrdle sa zbavíte kloktaním odvaru z harmančeka.
  • Na kašeľ a priedušky pomôže cibuľový med. Cibuľu nakrájajte na kolieska, zalejte medom a nechajte odstáť. Cibuľa pustí šťavu a tou si slaďte čaj alebo ju konzumujte po lyžičkách.
  • Pri prechladnutí pomôže aj cibuľový čaj s medom. Cibuľu nakrájajte na kolieska, zalejte horúcou vodou a pridajte med.
  • Vysokú teplotu zníži octový zábal nôh.
  • Keď sa u vás začína nádcha, dajte si teplý kúpeľ na ruky a nohy. Roztiahnu sa ním cievy na končatinách a tým sa odkrvia prekrvené nosné sliznice a uvoľní sa upchatý nos.
  • Pri kašli si natrite hrudník husacou či bravčovou masťou alebo masťou priamo na tento účel vyrobenou, ktorú dostať v lekárni.
  • Pri vysokej teplote by ste sa nemali potiť pod perinou, ale skôr sa ochladzovať. Skúste studené zábaly alebo aspoň desaťminútovú sprchu v chladnej vode a potom sa opäť prikryte.
  • Na teplotu sú údajne účinné aj octové ponožky namočené v octe mierne zriedenom vodou. Natiahnite ich na nohy, prekryte igelitom a potom suchým uterákom.
  • Veľa pite, najlepšie vlažné čaje osladené medom, napríklad z čiernych ríbezlí, zo skorocelu, z lipového kvetu, mäty piepornej. Je vhodné ich striedať s minerálkami, pretože telo stráca pri chorobe nielen vodu, ale aj ionty.

S kašľom rovno k lekárovi?

Najčastejším problémom, s ktorým prichádzajú Slováci do lekárne, je bolesť. Kašeľ je hneď na druhom mieste a v zimnom období atakuje prvenstvo. „Pacienti prichádzajú do lekárne so samodiagnostikou kašľa a je na nás lekárnikoch, aby sme správnymi otázkami zistili, či je správna. Často sa stáva, že nesprávne identifikujú druh kašľa, ktorý ich trápi. Väčšinou sú ovplyvnení ochorením iného člena domácnosti a majú tendenciu považovať príznaky a prejavy kašľa za totožné,“ opisuje svoje skúsenosti z praxe doktorka farmácie Martina Duhanová.

Kašeľ je obranný reflex vyvolaný snahou očistiť dýchacie cesty od sekrétov alebo iných škodlivín. Najčastejším dôvodom vzniku kašľa je začínajúci zápal horných dýchacích ciest. Hlieny sa tvoria v prínosových dutinách a zatečením do priedušiek vyvolávajú dráždivý kašeľ. Podobný príznak pozorujeme v prvých fázach virózy, vtedy sa objavuje dráždivý, ale stále neproduktívny kašeľ. V oboch prípadoch nie je vhodné tlmiť prejavy kašľa, ale treba podať lieky rozpúšťajúce hlieny – mukolytiká a expektoranciá. „Odporúčaním správnej liečby pri začínajúcich príznakoch kašľa a disciplíne pacienta je možné tento stav zvládnuť a spolu s kašľom odstrániť aj iné sprievodné javy, ako je nádcha či bolesť hlavy,“ tvrdí Duhanová.

Často sa u pacientov po niekoľkých dňoch liečby začne objavovať suchý až dusivý kašeľ, ktorý je doznievaním virózy. Vtedy je vhodné začať užívať lieky na zastavenie kašľa – antitusiká. Pri liečbe kašľa sa neodporúča kombinovať viacero prípravkov, hrozí, že dôjde k predávkovaniu liekmi tým, že ich mechanizmus účinku je rovnaký alebo podobný a účinok sa sčíta. Lekárnik však môže odporučiť podpornú liečbu kašľa rôznymi druhmi čajov alebo vitamínov a minerálov. „Pri prvých prejavoch kašľa pacientom odporúčame najmä prípravky s obsahom prírodných liečiv, ktoré prirodzene uľahčujú odhlieňovanie. Účinok tejto liečby očakávame do dvoch až troch dní a v prípade, že zlepšenie stavu u pacienta nedosiahneme a nedochádza ani k zhoršeniu príznakov, siahneme po liekoch s obsahom chemických účinných látok,“ vysvetľuje Duhanová.

Kašeľ môže byť prejavom nežiaducich účinkov niektorých liekov, ktoré pacient užíva na liečbu iných ochorení. Ide o niektoré lieky na liečbu vysokého tlaku, pričom prejavy dráždivého kašľa nastanú po niekoľkých dňoch začatia liečby či zmeny naordinovaného lieku lekárom. Kašeľ však môže byť aj príznakom iných ochorení – môže mať bakteriálny zápal horných alebo dolných dýchacích ciest, astmu či závažné onkologické ochorenie.

Tipy proti chrípke a prechladnutiu

  • Doprajte si aspoň sedem hodín spánku. Až po nich totiž dochádza k poklesu hladiny stresových hormónov, ktoré oslabujú imunitný systém a zvyšujú tak riziko ochorenia.
  • Umývajte si ruky. Je to najlepšia ochrana proti bacilom. Najviac vírusov sa totiž šíri kontaktom. Stačí, ak si nakazený človek pri kašli zakryje ústa a potom vám podá ruku, môžete sa nakaziť veľmi rýchlo. Bacily dokážu prežívať hodiny…
  • Výskumy dokázali, že ľudia, ktorí denne počas dvanástich dní konzumujú probiotiká, majú o 60 % menšiu pravdepodobnosť, že budú mať žalúdočné problémy a ochorenie dýchacích ciest. Baktérie v probiotikách totiž posilňujú imunitný systém.
  • Prechádzajte sa. Namiesto cestovania v preplnenej mestskej doprave sa prejdite. Rýchla trištvrtehodinová prechádzka päťkrát do týždňa zníži pravdepodobnosť prechladnutia o tri štvrtiny.
  • Nezakrývajte si ústa dlaňou. Bacily zostanú na rukách a nakaziť môžete aj iných. Pri kašli či kýchaní si nos či ústa zakrývajte vreckovkou.
  • Dajte sa zaočkovať. Očkovanie znižuje riziko nákazy, telo si vďaka nemu vybuduje protilátky a ak napriek tomu chrípku dostanete, zvyčajne je jej priebeh miernejší.
  • Pite! Voda čistí telo, vyplavuje jedy a hydratuje. Dostatok tekutín pomôže telu v boji s nevítanými návštevníkmi. Na to, či pijete dosť, stačí jednoduchý test. Ak je váš moč svetlý až číry, je príjem tekutín v poriadku.
  • Ak môžete, choďte do sauny. Vedci nemajú úplne jasno v tom, prečo to tak je, ale saunovanie znižuje pravdepodobnosť nakazenia. Pri saunovaní dvakrát do týždňa sa riziko ochorenia znižuje až o polovicu.
  • Nefajčite! Štatistiky ukazujú, že fajčiari trpia prechladnutím a chrípkou častejšie ako ostatní. Fajčenie predstavuje ťažký zásah do imunitného systému.
  • Stop alkoholu. Pravidelná konzumácia alkoholu ničí pečeň, najväčší filter, ktorý v tele máme. Ak pečeň zaťažujeme alkoholom, bacily v tele vydržia oveľa dlhšie ako u ostatných ľudí.
  • Naučte sa oddychovať. Imunitný systém ľudí, ktorí vedia skutočne oddychovať, je oveľa aktívnejší ako u ostatných. Odborníci však upozorňujú na to, že treba relaxovať denne aspoň pol hodiny, aby sa obranyschopnosť organizmu zvýšila.
  • Stretávajte sa s priateľmi. Aj keď sa to zdá trochu zvláštne, podľa vedcov ľudia, ktorí majú veľa priateľov, menej často trpia prechladnutím. Je to pravdepodobne spôsobené nižšou hladinou stresových hormónov, ktoré na našu imunitu pôsobia negatívne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #zdravie #imunita #chrípka #prechladnutie