Problematická menštruácia môže signalizovať vážnu diagnózu

Tri štvrtiny slovenských žien sa zhodujú v tom, že téma menštruácie je v spoločnosti stále tabu. Pritom je zásadným ukazovateľom ženského zdravia a môže poukazovať aj na vážne zdravotné diagnózy.

15.12.2016 14:00
žena, menštruácia, bolesti Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aj keď 72 % žien si myslí, že silná a dlhšia menštruácia nie je normálna, takmer polovica (45 %) ju odôvodňuje genetikou a nie možným iným ochorením.

Až 90 % slovenských žien pociťuje prejavy tzv. predmenštruačného syndrómu (PMS). Najviac typické sú preň bolesti brucha, podbrušia, krížov, citlivé prsníky a výkyvy nálad. Aj samotná menštruácia sa prejavuje najmä ako bolesť – 61 % žien uvádza ako najčastejšie bolesti brucha a podbrušia, 40 % pociťuje bolesti v krížoch. Takmer 30 % žien uviedlo, že silno krváca. Vekom intenzita krvácania mierne rastie. S vekom mierne stúpa aj dĺžka cyklu. Priemerná dĺžka krvácania sú 4 dni, so zarátaným špinením je to 6 dní. Takto to uvádza 51 % žien. No až 43 % Sloveniek uvádza dĺžku cyklu viac ako 7 dní. Takmer dve tretiny (60 %) majú pravidelný mesačný cyklus. Najviac pravidelný ho uvádzajú ženy vo vekovej skupine 35 až 45 rokov. Vo vekovej skupine 45 až 55 rokov sa situácia mení a pravidelný cyklus deklaruje len 45 % žien.

„Dá sa povedať, že menštruačný cyklus slovenských žien a jeho poruchy korešpondujú so štandardmi uvádzanými v odbornej literatúre. Chcem však upozorniť, že s pribúdajúcim vekom u ženy rastú aj riziká rôznych a hlavne vážnych gynekologických ochorení, ktoré signalizujú poruchu menštruačného cyklu. Menštruácia je pre ženu naozaj zásadným ukazovateľom jej zdravia. Ženy by mali počas celého svojho života venovať patričnú pozornosť menštruačnému krvácaniu,“ konštatovala gynekologička a pôrodníčka, doktorka Andrea Maľová z I. gynekologicko-pôrodníckej kliniky UNB Bratislava.

Viac než tretina žien (39 %) hodnotí svoj menzes ako relatívne dlhý. Približne rovnaký podiel žien (41 %) počas neho silno krváca. S bolestivým priebehom menštruácie sa borí štvrtina žien. Zatiaľ čo s dlhým a intenzívnym cyklom majú skôr skúsenosť ženy vo veku 45 až 55 rokov, bolestivá menštruácia trápi najčastejšie mladšie ženy vo veku 25 až 34 rokov. Až 76 % žien sa obáva „červených nehôd“ a prispôsobuje tomu, napríklad oblečenie aj svoj program. Silná menštruácia obmedzuje 63 % žien v ich pracovnom, spoločenskom i rodinnom živote a 58 % si dokonca podľa menštruačného kalendára plánuje dovolenky či rôzne spoločenské akcie.

Pravidelný menštruačný cyklus sa pohybuje ideálne vo frekvencii 28 dní, normálne je však aj rozpätie od 21 do 35 dní. Zdravé krvácanie by malo so zarátaným špinením trvať zhruba 5 až 7 dní. Za normálnu stratu krvi počas jedného cyklu považujeme objem do 80 ml. Veľkosť krvnej straty hodnotíme podľa počtu použitých vložiek, respektíve tampónov. Normálne menštruačné krvácanie by nemalo vyžadovať viac ako jednu vložku alebo jeden tampón počas troch hodín.

Menštruácia by celkovo mala prejsť bez obťažujúcich bolestí. Ak nemá tieto parametre, je nutné, aby žena navštívila svojho gynekológa. „Ženy by si mali sledovať svoj menštruačný cyklus. Každá informácia je pre ich ošetrujúceho lekára podstatná, pretože údaje o ťažkostiach s menštruačným cyklom respektíve krvácaním môžu pomôcť k určeniu správnej diagnózy,“ vraví doktorka Maľová. Ako dodala, slovenské ženy veľmi nerady púšťajú do debaty o svojom mesačnom cykle. „Treba ich často povzbudzovať, aby sme potrebné informácie získali. Niektoré sú mojimi otázkami prekvapené, čo je signálom, že svojej menštruácii nevenujú veľkú pozornosť.“

Silná, zdĺhavá a nepravidelná menštruácia môže signalizovať, napríklad aj diagnózu myómu maternice. Ten sa u žien vo veku 25 až 50 rokov vyskytuje priemerne v 20 až 40 % prípadov, po štyridsiatke pravdepodobnosť vzniku myómu stúpa na 50 až 60 %. Ženy však za zdroj silnejšej a dlhšej menštruácie považujú skôr hormonálne výkyvy (63 % žien). Až 45 % súhlasilo, že jej priebeh je geneticky daný. Čo je myóm maternice, pritom vedelo spontánne uviesť len 33 % žien. Viac ako dve tretiny (74 %), ktoré uviedli, že sú anemické, nevedia o tom, že anémia môže byť prejavom myómov. Spomedzi mladých žien (25 až 34 rokov) má povedomie o tomto symptóme len 7 %. Drvivá väčšina žien, až 86 %, si myslí, že myómy sa liečia operačne, čo je mylná informácia. Na hypotetickú otázku – akú formu liečby by preferovali – až tri štvrtiny (74 %) by v prípade takejto diagnózy uprednostnili liečbu tabletami.

Dokonca, až 82 % žien deklarovalo väčšiu ochotu ísť ku gynekológovi, pokiaľ by vedeli, že myómy sa dajú liečiť aj medikamentózne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ženy #menštruácia #menštruačné bolesti