Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť o očiach

Zhon, krátke dni, nahromadený stres za celý rok. Svoj podiel na únave môže mať aj nevhodne skorigovaný zrak.

13.01.2017 06:00
oko, oči, okuliare, zrak, šošovka Foto:
Ilustračné foto.
debata

1. Zimnú únavu a padanie vlasov môže spôsobovať zlý zrak

„Ak nedáme očiam potrebnú korekciu, koledujeme si o bolesti hlavy, únavu, horšie sústredenie počas pracovného dňa, padanie vlasov a čo je najhoršie, zvýšené riziko nehodovosti za volantom,“ vystríha MUDr. Adriana Smorádková z Očnej kliniky NeoVízia. „Bez potrebnej korekcie sa zrakové centrá v mozgu snažia rozmazaný obraz takpovediac dokresliť, čo človeka z dlhodobého hľadiska veľmi namáha. Neplatí mýtus, že nenosením okuliarov oči lepšie trénujete. Námaha, ktorú musia vydávať, môže v extrémnych prípadoch spôsobiť aj padanie vlasov či obočia.

2. Sivý zákal treba operovať čo najskôr

Starý mýtus, že zákal musí „dozrieť“, kým sa zoperuje, už neplatí. Naopak, čím skôr zákrok podstúpite, tým menej komplikácií riskujete. Vďaka najnovším laserovým operáciám sivého zákalu ide o maximálne šetrný 15-minútový výkon jednodňovej chirurgie. Chirurg pri ňom operuje pomocou femtosekundového lasera a nepoužíva skalpel ani ostré nástroje. Ak sa pacient rozhodne pre multifokálnu vnútroočnú šošovku, počas operácie sivého zákalu ho operatér zbaví zároveň okuliarov na čítanie aj do diaľky. Operácie aj s implantáciou monofokálnej šošovky kompletne hradia všetky zdravotné poisťovne.

3. Wellness – vstup so šošovkami zakázaný

Až 76 % nositeľov kontaktných šošoviek si neuvedomuje riziká, ktoré podstupuje pri ich nosení vo vode. Vyplýva to z prieskumu na vzorke 745 pacientov. „Vo vode, vo wellnesse, v bazénoch a vo vlhkom prostredí prežívajú baktérie, vírusy, chlamýdie či plesne. Pre nositeľov kontaktných šošoviek predstavujú výraznejšie riziko – oko pod kontaktnou šošovkou trpí nedostatkom výživy. Rohovke chýba kyslík. Vďaka kontaktnej šošovke sa baktéria lepšie nalepí na oko a prostredníctvom drobných trhliniek si ľahšie vytvorí prístupové cesty do ostatných očných štruktúr. "Infekcia sa môže skončiť transplantáciou rohovky a v kritických prípadoch až slepotou,“ vystríha očná lekárka a chirurgička MUDr. Miriam Záhorcová. „Chlamýdiové očné zápaly môžu vzniknúť aj týždne či mesiace po pobyte vo vode. Navyše, často sa so šošovkami nemusíte ani kúpať či ponárať. Zdrojom tzv. akantaméb bývajú aj nádoby s roztokmi a puzdrá na kontaktné šošovky.“

4. Bez okuliarov po päťdesiatke natrvalo

Dokonalú závislosť od okuliarov poznajú päťdesiatnici. Striedajú okuliare na čítanie s tými do diaľky, a keď si niektoré zabudnú, sú „nahratí“. Problém dvojakých dioptrií riešia chirurgovia implantáciou multifokálnych vnútroočných šošoviek. Ide o 15-minútový ambulantný nelaserový zákrok, pri ktorom očný chirurg do oka implantuje multifokálnu vnútroočnú šošovku. Tá úplne nahradí pôvodnú ľudskú šošovku, ktorá stratila schopnosť zaostrovať. Pomocou tejto metódy je možné odstrániť akýkoľvek počet dioptrií. Metóda človeka zbaví okuliarov do blízka aj do diaľky.

5. Riešenie aj po „nedokonalej“ operácii sivého zákalu

Pre tých, čo v minulosti podstúpili operáciu sivého zákalu a po nej im ostali okuliare na čítanie alebo do diaľky, sú určené sekundárne šošovky. Vďaka nim môžu oční chirurgovia prinavrátiť dokonalé videnie aj pacientom po operácii sivého zákalu, ktorí neboli spokojní s doterajším videním. Zákrok je bezbolestný, trvá niekoľko minút a počas neho chirurg implantuje pacientovi pred umelú implantovanú vnútroočnú šošovku ešte jednu, prídavnú. S jej pomocou skoriguje zostatkové dioptrické odchýlky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #okuliare #oči #sivý zákal #kontaktné šošovky #šošovka