Ako sedieť alebo stáť pri počítači?

V úradoch po celom svete čoraz častejšie vídať namiesto stoličiek nafukovacie lopty alebo ergonomické sedačky najpodivnejších tvarov vrátane takých, na ktorých možno kľačať alebo na ktorých sa možno hojdať. Niektorí však dávajú prednosť tomu, že pri počítači pracujú postojačky, píše taliansky denník Corriere della Sera.

14.02.2017 15:00
muž, počítač, laptop, notebook Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Chrbtica zdravého človeka potrebuje pohyb, aby zostala v poriadku. Dlhé státie môže spôsobiť problémy,“ upozorňuje profesor na univerzite v Brescii Stefano Negrini. Naša spoločnosť je charakterizovaná stále viac sedavým spôsobom života. Drvivá väčšina ľudí tak pracuje celý deň pri počítači. „Najfunkčnejším spôsobom práce pri počítači je sedenie,“ vysvetľuje Stefano Respizzi, riaditeľ oddelenia ortopedickej rehabilitácie v nemocnici Humanitas v Miláne. „Zároveň však táto pozícia spôsobila významné zmeny v našej životnej hygiene, lebo dlhotrvajúce sedenie veľmi znižuje svalovú silu chrbtových svalov. Sú to najmä bočné a šikmé chrbtové svaly, ktoré udržujú chrbticu vo vzpriamenej polohe. Keď sedíme, tieto svaly slabnú a z toho vznikajú bolesti chrbta a šije a svalové napätie,“ uvádza.

V úradoch sa často stretávame s ergonomickými balónmi, ktoré ľudia s nadšením volia ako ideálne riešenie proti bolestiam chrbta, ale po nejakom týždni používania ich odkladajú. Aby sme z nich nespadli na zem, musíme totiž stále napínať chrbtové svaly. „Problém tkvie v tom, že za osem hodín sa pohyb na lopte stáva únavným. Kto má vypracované svaly, vydrží na lopte bez pohybov, ale ten, kto najviac sedí, a preto potrebuje pohyb, sa veľmi rýchlo unaví,“ hovorí Negrini.

Nepochybne ste už videli ergonomické hojdacie stoličky s opierkou pre kolená. „V porovnaní s loptou sú bočné chrbtové svaly menej stimulované,“ uvádza Respizzi. Spolu s Negrinim sa zhodujú v tom, že hojdacie stoličky nie sú pre všetkých, pretože mnohí neznesú dlho udržiavať pozíciu sa skrčenými kolenami. Kto má problémy s chrbticou, pre toho môže byť také sedenie priamo škodlivé, pretože táto pozícia namáha bedrovú chrbticu.

A pokiaľ ide o kľakadlo, Negrini varuje: „V kľaku sa udržuje lordóza chrbtice, ale vo fixnej polohe je dlhodobý kľak horší ako bežná stolička, pretože na tej, ktorá umožňuje pohyb, možno meniť polohu. Kľakadlo odporúčam len na obmedzený čas,“ hovorí.

V mnohých podnikoch, najmä v severnej Európe, je rozšírená práca postojačky. Polohovacie stoly pre prácu postojačky poslednej generácie vyrábajú už mnohé spoločnosti. Práca postojačky však nie je žiadnou novinkou. Pracoval tak napríklad Winston Churchill. Nepochybne to môže byť prospešné pre zdravie a v boji proti lenivosti. Spotrebováva sa tak aj viac kalórií. Podľa štúdie zverejnenej na stránkach British Journal of Reports sa tým zvyšuje aj produktivita práce, hoci to zatiaľ nie je podložené dostatočným počtom výskumov.

Kto chce pracovať postojačky, musí to robiť postupne, pretože si telo musí zvyknúť. Prirodzene je na to potrebná pohodlná obuv a žiadne ihličkové podpätky. Experti radia, aby sa človek pracujúci postojačky trochu pohyboval a nestál nehybne. V Spojených štátoch sú dokonca na takú prácu používané bežecké pásy, v tomto bode sú však experti trochu rozpačití.

Lopta, ergonomická stolička, kľakadlo alebo práca v stoji? Stefano Negrini uvádza, že najlepším riešením je dobrá stolička, s opierkou pre ruky a pre bedrovú chrbticu, k tomu malá prestávka na kávu. A odporúča sa pri každej príležitosti, napríklad pri telefonovaní, zdvihnúť zo stoličky. Ak potrebujete na toaletu, zájdite si o poschodie vyššie.

debata chyba
Viac na túto tému: #sedenie pri počítači