Hepatitída C nie je iba diagnóza narkomanov či tetovaných

Hepatitída typu C bola nedávno neslávne medializovaná najmä v súvislosti s chystanými obmedzeniami v oblasti hradenia jej liečby našou najväčšou zdravotnou poisťovňou. To sa malo týkať najmä drogovo závislých, ďalej ľudí s tetovaním, piercingom a podobne. O tejto nákaze sa však medzi ľuďmi vie pramálo, mýlia si ju s klasickou "áčkovou žltačkou" a navyše to nie je výlučne diagnóza narkomanov či tetovaných.

07.04.2017 06:00
céčko, céčka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Odborníci predpokladajú, že na Slovensku je asi 35-tisíc ľudí, ktorí s hepatitídou typu C žijú mnoho rokov. Odhadom zachytávajú jedného z desiatich pacientov, ktorí „céčko“ majú. „Je to zápal pečene spôsobený vírusom, ktorý napáda pečeňové bunky, kde sa množí a následne sa opätovne uvoľňuje do krvi. Vírus vie spôsobovať chronickú infekciu a zo sto ľudí ostane 75 bez liečby. Progres ochorenia je pomalý a za 20 – 30 rokov vedie k rakovine pečene,“ vysvetľuje doc. MUDr. Pavol Kristián, PhD., z Kliniky infektológie a cestovnej medicíny v Košiciach.

„Mnohí sa nakazia ešte ako 20-roční a odrazu majú v štyridsiatke nečakane cirhózu pečene. V riziku sú najmä ľudia, ktorým bol pred rokom 1992 podaný krvný derivát, podstúpili transfúziu alebo kedykoľvek prišli do kontaktu s nesterilnou ihlou – nielen užívaním drog, ale tiež pri tetovaní, piercingu alebo akupunktúre,“ dodáva odborník. Hepatitída C (nesprávne žltačka, pretože to je len príznak ochorenia, navyše pri „céčkovom“ type zápalu pečene sa vyskytuje minimálne) sa môže prenášať aj medzi osobami v blízkom vzťahu, napr. používaním jednej žiletky alebo niektorými sexuálnymi praktikami. Rizikom je aj stomatologické ošetrenie v zahraničí, pedikúra či manikúra niekde v Ázii.

Mnohí ľudia si „céčkovú hepatitídu“ mýlia s hepatitídou typu A či B. Proti týmto dvom typom zápalu pečene jestvuje očkovanie (samostatne aj v kombinovanej vakcíne). „Áčková“ je chorobou špinavých rúk, malé epidémie bežne „zúria“ u nás – naposledy v Brezne, Rožňave, pred pár dňami bol medializovaný prípad nakazeného šoféra MHD. „Béčková“ je nebezpečnejšia (vírus je stokrát nákazlivejší ako HIV), pretože môže takisto nebadane viesť k cirhóze a rakovine pečene, aj preto je vakcína súčasťou povinného očkovania detí na Slovensku.

„Úmrtnosť na choroby pečene je na Slovensku jedna z najvyšších v Európe. Koncom 80. rokov sme mali pre pacientov s chorobami pečene na oddelení 6 lôžok a rakovinu pečene sme videli raz za niekoľko mesiacov. Dnes máme vlastnú JIS-ku, 30-lôžkové oddelenie nestačí a každý utorok pri veľkej vizite konštatujeme nový prípad rakoviny pečene. Hepatitída typu C tiež vedie k rakovine pečene,“ hovorí MUDr. Ľubomír Skladaný, PhD., prednosta II. internej kliniky Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. „Na prvom mieste, čo sa týka chorôb pečene, je alkoholová cirhóza pečene, na druhom je stukovatenie pečene, ktoré ide ruka v ruke s pandémiou obezity. Na treťom je hepatitída C. Aj preto je dôležité, aby pacient z preventívnej prehliadky u všeobecného lekára vedel nielen hodnoty svojho cholesterolu, ale aj pečeňových testov.“

Pani Mária 28 rokov nevedela, že má hepatitídu C. Pravdepodobne sa nakazila transfúziou pri operácii, nikdy sa nesprávala rizikovo. Po lekároch začala po rokoch chodiť pre nesmiernu únavu, všade, kam prišla, si musela sadnúť. Diagnostikovali ju v roku 2008, absolvovala liečbu, ale vírusu sa nezbavila. O štyri roky ďalšiu, tú znášala veľmi zle a po 6 týždňoch ju pre zlý krvný obraz musela ukončiť. Na interferóne sa totiž cítila, akoby mala neustále chrípku a hladina bielych krviniek nebezpečne klesla. Novú tabletovú liečbu, ktorá trvala tri mesiace, jej nasadili v októbri 2015. Samozrejme, choroba zanechala následky na jej zdraví, pretože jej pečeň je poškodená, ale vírus sa podarilo z tela odstrániť. Z tohto hľadiska je trvalo vyliečená.

Ročne je v SR hlásených približne 300 novozistených prípadov hepatitídy C, pričom odhalenie diagnózy trvá od konštatovania zvýšených pečeňových testov približne 6,5 roka. Pečeňové testy sú často zvýšené len trochu, menej ako dvojnásobok normy, pripisuje sa to pitiu alkoholu a nič sa ďalej nerobí. Infikovaný pacient však starne a posúva sa od zápalu pečene smerom k cirhóze.

Pritom od roku 2015 nastúpila éra 12 týždňov trvajúcej liečby kombináciou antivirotík v tabletách s takmer 100 % účinnosťou. Na rozdiel od liečby interferónom, ktorá má viacero nežiaducich účinkov, je tabletovou terapiou možné liečiť všetkých, aj najťažších pacientov. Samozrejme, táto liečba nie je lacná, dokáže však pacienta zbaviť vírusu. Odborníci sa zhodujú, že keby sa našli všetci pacienti nakazení vírusom hepatitídy C, tento vírus by dnes bolo možné v populácii odstrániť. Prostredníctvom edukačnej kampane „Zbierali ste céčka? Možno ich máte ešte dnes“, vyzývajú ľudí, aby si spomenuli na obdobie 80. rokov, keď boli populárne malé plastové céčka. Práve v tomto čase sa mohli nevedome nakaziť hepatitídou C. Tí, čo mohli prísť do kontaktu s nakazenou krvou, by sa mali dať otestovať u svojho praktického lekára.

Šarbat Gualová na obálke National Geographic v...

,Céčko" má aj Afganka so zelenými očami

Hepatitídou C, ktorá sa prenáša infikovanou krvou, z matky na dieťa a sexuálnym stykom, trpí aj Šarbat Gulaová, známa Afganka, ktorej tvár s vyľakanými zelenými očami preslávil portrét na obálke National Geographic v roku 1985. Fotograf Steve McCurry ju po troch desiatkach rokov našiel – zo štyridsiatničky je vdova, pretože manžel aj jedna z dcér zomreli na hepatitídu typu C. Trpí ňou aj ona.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #hepatitída