Parkinsonici budú v nedeľu pochodovať medzi tulipánmi

Dostali sme "trasľavú obrnu" do vienka. Pána Parkinsona opustiť nemožno, nikdy nie ste sami, vždy bude verne s vami, hovorí o Parkinsonovej chorobe Katarína Félixová. Táto 54-ročná dáma so svojím ochorením žije sedem rokov. V nedeľu od 14. hodiny ju s mnohými ďalšími stretnete na Tulipánovom pochode v bratislavskom Sade Janka Kráľa.

07.04.2017 14:00
tenisky, tulipán Foto:
Ilustračné foto.
debata

V rámci projektu Tulipánový pochod chcú parkinsonici, ich rodinní príslušníci a podporovatelia ukázať verejnosti, že ani takéto náročné ochorenie nesmie byť dôvodom vzdávať sa. „So sloganom Kráčame spolu chceme zmobilizovať aj samotných pacientov a ukázať im, že nemusia byť so svojimi problémami sami,“ pokračuje pani Katarína.

Parkinsonici často roky chodia po lekároch, kým sa ich konečne podarí diagnostikovať, pretože mnohé úvodné príznaky rozvíjajúceho sa ochorenia ako spomalenosť, nespavosť, zhoršenie nálad, poruchy rovnováhy sú veľmi nešpecifické. Aj tras, ktorý je často synonymom Parkinsonovej choroby, môže mať množstvo iných príčin a rozoznávame aj viacero druhov trasu. Navyše nie každé chvenie znamená práve túto obávanú diagnózu.

„Ľudia nám naše ochorenie dokonca často neveria,“ vysvetľuje Katarína Félixová, ktorá je aj predsedníčkou Spoločnosti Parkinson Slovensko. „Vo chvíli, keď nám zaberú lieky, nemusí byť na nás nič vidieť a niektorí vám priam závidia, že ste doma na invalidnom dôchodku.“ Bohužiaľ, Parkinsonova choroba napriek liečbe neustále pokračuje a časom sa stráca účinnosť jednotlivých dávok liekov. „Často sa mi stáva, že sa potrebujem niekde podpísať, ale v danej chvíli to nedokážem,“ podotýka pani Katarína. „Roky plynú a priebeh ochorenia je stále ťažší a ťažší. Prijať tento fakt nie je jednoduché.“

„Aj liečba tabletkami má svoje limity,“ tvrdí neurológ prof. MUDr. Peter Valkovič, z Bratislavy. „Ďalšími možnosťami sú pumpové systémy, ktoré vedia kontinuálne podávať účinnú látku do tela a tzv. hĺbková mozgová stimulácia, ktorá znamená implantovanie špeciálnej elektródy priamo do mozgu.“ S jej pomocou je možné dosiahnuť skutočne dobrý efekt pri zlepšení motorických príznakov (najmä trasu). Odhaduje sa, že na Slovensku žije okolo 15-tisíc parkinsonikov. Priemerný vek nástupu ochorenia je okolo 60 rokov, avšak približne u 10 % pacientov je to už okolo štyridsiatky. Nástup býva rôzny, od rýchleho prepuknutia choroby až po pozvoľné, niekoľkoročné málo obmedzujúce príznaky.

V nedeľu 9. apríla 2017 o 14. hodine v bratislavskom Sade Janka Kráľa bude všetkých účastníkov čakať príjemná, kilometer dlhá prechádzka po tulipánovom chodníku. Jej súčasťou budú stanovištia s možnosťami konzultácií z oblasti zdravotnej, psychologickej, sociálnej aj témy rehabilitácie.

Súčasťou sprievodného programu je aj kultúrny program, ktorý bude moderovať herec „Tuli-pán“ Ivan Vojtek. Tulipán je symbol Parkinsonovej choroby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Parkinsonova choroba