Americkí lekári varujú: Vatové tyčinky nepatria do ucha!

Nepočujeme o tom prvýkrát: Vatová tyčinka nemá v uchu čo hľadať. Dôvod? Strkať ju do zvukovodu je nielen nebezpečné, ale navyše aj kontraproduktívne.

11.04.2017 06:00
vatová tyčinka Foto: ,
Vatové tyčinky na čistenie uší radšej nepoužívajte.
debata (4)

Čistenie uší vatovými tyčinkami je nebezpečné, pretože môžeme poškodiť ušný bubienok. To už vieme. Na nemeckej webovskej stránke spiegel.de informujú o tom, že zranenie môže niekedy spôsobiť zápal. Navyše, nie každá rana sa lieči sama. V niektorých prípadoch je nutná aj operácia. A to ešte nie je ani zďaleka všetko.

Používanie vatových tyčiniek je kontraproduktívne, a to z dvoch dôvodov: Po prvé, nadmerné čistenie tyčinkami vysušuje zvukovod, čo podporí produkciu ušného mazu. Takže ešte viac toho, čoho sme sa vlastne chceli zbaviť. V najhoršom prípade sa tvorí vo vnútri ucha zátka, ktorú musí odstrániť ušný lekár.

Podľa nemeckej webstránky welt.de sú naše uši samočistiace. Vo zvukovode sa nachádza veľa jemných chĺpok, ktoré tlačia maz smerom von, k vonkajšiemu uchu – i so všetkým, čo do ucha nepatrí, ako sú baktérie, prach a odumreté kožné bunky.

Áno, keď strčíme vatovú tyčinku do ucha, je pravda, že vyberieme trochu ušného mazu. Veľkú časť však posúvame ešte hlbšie do zvukovodu, čím narúšame prirodzený proces samočistenia, čo v konečnom dôsledku viac škodí ako pomáha.

Takto sa čistia uši správne

Namiesto strkania tyčiniek do zvukovodu, by ste mali každý sekrét, ktorý pristane v ušnici, odstrániť rožkom uteráka, handričkou alebo vlažnou vodou pri sprchovaní. Seth R. Schwartz, ktorý vypracoval príručku správneho čistenia uší, pre welt.de varoval aj pred používaním ušných sviečok, čistiacich sprejov či kvapiek.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #baktérie #samočistenie #ušný bubienok #zvukovod #vatové tyčinky #zátka