Kolorektálny karcinóm: Najčastejší zhubný nádor

Rakovina hrubého čreva je tretím najčastejšie diagnostikovaným nádorovým ochorením v Európe. Slovensko je v jej výskyte na prvom mieste v Európe. Na Slovensku je ročne novodiagnostikovaných 8-tisíc karcinómov tráviaceho traktu, z toho 4-tisíc je karcinóm hrubého čreva a konečníka.

13.04.2017 06:00
hrubé črevo, bolesť, brucho, rakovina Foto:
Ilustračné foto.
debata

Medzi rizikové faktory ochorenia patrí najmä genetická predispozícia, vyšší vek, iné nezhubné zápalové ochorenie hrubého čreva, cukrovka, obezita a nesprávna životospráva. Riziko ochorenia zvyšuje strava bohatá na tuky a chudobná na vlákninu, pitie alkoholu, fajčenie, stres a sedavý spôsob života. „Príznaky rakoviny hrubého čreva a konečníka zvyčajne nebývajú výrazné ani trvalé, často sú prerušované, striedavé a zdanlivo bezvýznamné. Závisia od veľkosti nádoru a jeho umiestnenia v hrubom čreve,“ približuje príznaky choroby onkológ Štefan Pörsök z Národného onkologického ústavu Bratislava. Medzi najčastejšie patria: hnačka alebo zápcha, tmavé zafarbenie stolice, prítomnosť krvi v stolici, nebolestivé krvácanie z konečníka, stolica odchádzajúca v úzkom prúžku, neúmyselná strata hmotnosti či nechutenstvo a tiež únava.

„Včasné odhalenie rakoviny hrubého čreva a konečníka výrazne zlepšuje možnosti a účinnosť liečby. Podľa odhadov dosahuje úspešnosť liečby pri včasnom určení diagnózy až 90 %. Existuje niekoľko vyšetrení, ktoré umožňujú diagnostikovať ochorenie ešte v čase, keď je pacient bez príznakov. Odhaliť sa dá dokonca už prednádorový stav,“ vysvetlil doktor Pörsök. Významným spôsobom prevencie je test na okultné (skryté) krvácanie v stolici, ktorý je veľmi jednoduchý a bezbolestný. Ľudia starší ako 50 rokov by si ho mali urobiť aspoň raz za dva roky, a to aj pokiaľ nemajú žiadne iné problémy. Medzi diagnostické metódy patrí vyšetrenie konečníka prstom, kolonoskopia, ktorá umožňuje aj odber tkaniva na histologické vyšetrenie, magnetická rezonancia či RTG vyšetrenie.

Liečba kolorektálneho karcinómu závisí od umiestnenia nádoru, jeho veľkosti, prítomnosti metastáz, celkového stavu pacienta, veku a ďalších faktorov. „Kolorektálny karcinóm je v súčasnosti najlepšie liečiteľným typom rakoviny tráviaceho systému. Vo všeobecnosti sa používa chirurgická liečba, rádioterapia, konvenčná chemoterapia a cielená terapia,“ vraví onkológ z Nemocnice s poliklinikou Štefana Kukuru v Michalovciach Radovan Barilla.

Nie rakovine hovorí už desať rokov združenie Europacolon Slovensko. „Prinášame osvetu zdravým a pomoc chorým na rakovinu hrubého čreva, konečníka a iné nádorové ochorenia tráviaceho traktu. Pomáhame zmierňovať dopad rakoviny na ich životy a  ich rodiny. Podporujeme ich v liečbe a pomáhame im,“ konštatovala jeho zakladateľka Jana Pifflová Španková. „Učíme verejnosť s pomocou obrovskej makety hrubého čreva rozpoznať prvé príznaky diagnózy a účinne s ňou bojovať, vzdelávame laickú verejnosť i odborníkov, spájame všetky kľúčové zainteresované strany – lekárov, pacientov i politikov," dodal spoluzakladateľ združenia Patrik Herman.

Čo je kolorektálny karcinóm?

Zhubný nádor, ktorý vzniká z buniek vystielajúcich hrubé črevo (karcinóm hrubého čreva) a konečník (karcinóm konečníka). Je to ochorenie, pri ktorom sa normálne bunky hrubého čreva alebo konečníka začnú meniť, nekontrolovateľne rastú a nezanikajú. Veľa kolorektálnych karcinómov sa začína v polypoch, nezhubných výrastkoch, ktoré sa najmä v staršom veku môžu vyvinúť na vnútornej stene hrubého čreva a v konečníku. Nazývajú sa aj adenómy či adenómové polypy, pretože vychádzajú zo žľazového epitelu vystielajúceho vnútorné tkanivo hrubého čreva. Niekedy ich bunky zmenia štruktúru, tvar a funkciu a proces vyústi až do vzniku rakoviny. Väčšina karcinómov hrubého čreva a konečníka sú teda zhubné nádory rozvíjajúce sa z týchto polypov a nazývajú sa adenokarcinómy. Pretože niektoré typy polypov sa môžu zvrhnúť na zhubné, jedným zo spôsobov, ako zabrániť kolorektálnemu karcinómu, je diagnostikovať polypy a odstrániť ich ešte skôr, ako sa zvrhnú. Ďalšie typy nádorov, ako napr. karcinoidné tumory alebo iné, sú oveľa zriedkavejšie.

Rizikové faktory: Presnú príčinu vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka sa zatiaľ nepodarilo odhaliť, no poznáme faktory, ktoré riziko ochorenia zvyšujú. Patria medzi ne najmä: genetická predispozícia, vyšší vek, iné (nezhubné) ochorenia hrubého čreva, obezita, cukrovka, nevhodná životospráva.

Príznaky: Závisia od veľkosti nádoru a jeho umiestnenia v hrubom čreve. Medzi najčastejšie patria: zmena pravidelnosti stolice, hnačka alebo zápcha, veľmi tmavé zafarbenie stolice, prítomnosť krvi v stolici, nebolestivé krvácanie z konečníka, svrbenie, podráždenie a opuch, pocit, že črevo sa úplne nevyprázdňuje, stolica odchádza v úzkom prúžku, tráviace problémy (nadúvanie, pocit plnosti, kŕče), časté, bolestivé uvoľňovanie vetrov, neúmyselná strata hmotnosti, nechuť do jedla, zvýšená únava.

Diagnostika: Test na okultné (skryté) krvácanie v stolici je jednoduchý, bezbolestný a umožňuje odhaliť rakovinu ešte skôr, ako prepukne. Má teda význam pre ľudí, ktorí nemajú žiadne príznaky ochorenia.

Vyšetrenie konečníka prstom: Patrí medzi základné vyšetrovacie postupy. Lekár môže vďaka nemu odhaliť rôzne ochorenia koncovej časti hrubého čreva a konečníka. Lekár vyšetrí príslušnú oblasť. Tieto miesta sú pred zrakom lekára väčšinou ukryté, preto je vyšetrenie konečníka nevyhnutným pomocníkom. Používa sa pri ňom znecitlivujúca masť a aj keď nie je príjemné, nebolí. Je jednoduché a trvá len chvíľu. Lekár pri ňom môže odhaliť hemoroidy, nádory, zápal či krvácanie.

Kolonoskopia: Vyšetrenie sliznice a vnútorných častí hrubého čreva lekár vykonáva pomocou endoskopického prístroja – kolonoskopu, ktorý tvorí tenká ohybná hadička so svetlom na konci. Okrem pohľadu do vnútra čreva umožňuje aj odber vzorky tkaniva na histologické vyšetrenie. To dokáže definitívne odhaliť, či je nález zhubný, presne stanoviť typ nádoru a jeho rozsah. RTG: Črevo sa najprv naplní kontrastnou látkou s obsahom bárya. Lekár potom dokáže na RTG snímkach odhaliť zmeny, ako je nádor alebo iná abnormalita. Magnetická rezonancia: Lekári ju zväčša robia až vtedy, keď sa diagnóza kolorektálneho karcinómu potvrdí iným vyšetrením a magnetická rezonancia ho len dopĺňa či spresňuje.

Prevencia a liečba

Rakovina hrubého čreva a konečníka patrí medzi zhubné ochorenia, ktorým sa dá účinne predchádzať. Odborníci tvrdia, že zmenou životného štýlu a pravidelnými kontrolami by sa dalo zabrániť vzniku rakoviny až u polovice pacientov.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
lekár, prehliadka, prevencia Ilustračné foto.

Primárna prevencia

  • Hydina a ryby sú vhodné druhy mäsa a treba ich uprednostňovať pred červeným mäsom. Bravčové, hovädzie, teľacie, divinu a jahňacinu je vhodné konzumovať maximálne trikrát do týždňa, pričom jedna porcia by nemala byť väčšia ako 150 gramov.
  • Priemyselne upravované mäsové výrobky ako údeniny, slanina, klobásy, ale aj šunka, salámy či párky by sa mali jesť len výnimočne.
  • Živočíšne tuky v strave treba nahrádzať rastlinnými. Vhodný je olivový olej, v strave by nemali chýbať tuky s obsahom omega− 3 mastných kyselín, napríklad z rýb, pomáhajú chrániť hrubé črevo pred karcinogénmi. Niektoré štúdie poukázali na súvislosť medzi nadmernou konzumáciou živočíšnych tukov a rakovinou hrubého čreva.
  • Obmedziť alkohol na minimum. Alkohol sa významne podieľa na riziku vzniku rakoviny hrubého čreva a najmä konečníka! Patrí medzi rizikové faktory, pri ktorých je dokázané stredne zvýšené riziko. Ženy by mali obmedziť alkohol na jeden pohár denne a muži na dva nápoje denne. Odborníci upozorňujú, aj na nadmerné pitie piva, zvyšuje najmä riziko vzniku rakoviny konečníka.
  • Nefajčiť alebo prestať fajčiť. Až polovica štúdií skúmajúcich účinky fajčenia na organizmus preukázala zvýšenie rizika karcinómu kolorekta až o 50 percent!
  • Dbať na dostatok vlákniny v strave. Vláknina zvyšuje objem čreva, znižuje koncentráciu karcinogénov a skracuje čas prechodu potravy hrubým črevom, čo obmedzuje vznik bakteriálnych enzýmov zodpovedných za produkciu karcinogénov. Konzumovať treba najmä zeleninu, obilie, cereálie a ovocie.
  • Zvýšiť príjem kalcia v strave. Je dokázané, že ľudia, ktorí konzumujú viac vápnika v strave či vo výživových doplnkoch, majú mierne nižší výskyt rakoviny hrubého čreva a konečníka. Kalcium obsahuje najmä mlieko, mliečne výrobky a mak.
  • Vysmážanie potravín nahradiť dusením, varením v pare alebo pečením. Zdraviu neprospieva ani grilovanie na drevenom uhlí, takto pripravené jedlo obsahuje karcinogénne látky.
  • Konzumovať antioxidanty – niektoré potraviny majú dokázané protirakovinové účinky. Má ich zelený čaj, kurkuma, červené hrozno, citrusové plody, cesnak, cibuľa a bobuľové ovocie ako napríklad čučoriedky.
  • Dostatočný prísun vitamínov A, C a E, kyseliny listovej a selénu, chránia imunitu organizmu a majú protirakovinové účinky.
  • Znížiť nadmerný energetický príjem. Vysoký príjem energie dokázateľne súvisí so zvýšeným rizikom ochorenia. Výrazne zvyšuje riziko ochorenia. Obezita patrí medzi rizikové faktory ochorenia. Spôsob výživy a životospráva majú na vzniku a rozvoji nádorových ochorení podiel od 30 % do 80 % podľa lokalizácie a typu nádoru.
  • Dbať na pravidelný pohyb, minimálne 30 minút denne. Dostatočná fyzická aktivita má veľmi dôležitú úlohu pri prevencii kolorektálneho karcinómu. Zdraví ľudia so sedavým zamestnaním by mali preferovať aktívnejší pohyb, ako je beh či cyklistika. Seniori či fyzicky slabší si môžu dennú dávku pohybu zabezpečiť napríklad rezkou prechádzkou.

Sekundárna prevencia

  • Je zameraná na vyhľadávanie včasných foriem ochorenia, ktoré je možné úspešne liečiť a zabrániť tak prepuknutiu rakoviny do pokročilých štádií. Rakovina hrubého čreva a konečníka väčšinou nebolí, preto ju mnohí pacienti odhalia príliš neskoro. Treba pozorovať svoj tráviaci systém a jeho normálnu funkciu, aby bolo možné všimnúť si prípadné zmeny. Každý človek by mal vo svojom záujme pravidelne absolvovať systém preventívnych prehliadok hradených poisťovňou, a to aj keď nemá žiadne príznaky.
  • Medzi preventívne vyšetrenia, na ktoré má každý nárok v rámci zdravotného poistenia, patria: testy na okultné (skryté) krvácanie do stolice pravidelne od 50 rokov – každý človek starší ako 50 rokov má raz za dva roky tento test hradený poisťovňou, poskytne mu ho praktický lekár; preventívna kolonoskopia raz za 10 rokov vo veku nad 50 rokov, pri zvýšenom riziku výskytu KRK alebo pri familiárnom výskyte ochorenia raz za 5 rokov – nahrádza pravidelné testovanie na skryté krvácanie u ľudí, ktorí nemajú žiadne príznaky. Netreba udávať žiadne ťažkosti, poisťovňa ju hradí každému občanovi od 50 rokov; systém preventívnych vyšetrení u gastroenterológa u mladých ľudí, ktorí majú preukázané riziko rodinne podmieneného KRK – lekár môže odporučiť testy a vyšetrenia už v mladšom veku, v niektorých prípadoch by sa s prevenciou malo začať už od 25. roku života. Týmto rizikovým pacientom hradí všetky odporúčané vyšetrenia poisťovňa bez ohľadu na vek.

Liečba závisí od umiestnenia nádoru aj jeho veľkosti

Chirurgická liečba: V niektorých prípadoch je jedinou liečebnou metódou. Druh operácie závisí od veľkosti a umiestnenia nádoru. Môže to byť buď radikálny zákrok (má liečebný charakter, tzn. úplné odstránenie nádoru), alebo paliatívny zákrok (zmierňujúci bolesť a príznaky). Často sa vykoná kolektómia – chirurgicky sa odstráni časť hrubého čreva alebo konečníka postihnutá rakovinou, spolu s malým množstvom okolitého zdravého tkaniva a lymfatickými uzlinami. U približne 50 % pacientov operovaných v skorom štádiu ochorenia dôjde k vývoju vzdialených metastáz. Najčastejšie postihnutými orgánmi sú pečeň a pľúca.

Chemoterapia: Jej použitie dokázateľne predlžuje prežívanie a zlepšuje kvalitu života pacientov. Využíva sa vtedy, ak chirurgický zákrok na vyliečenie nestačí. Ničí nádorové bunky, bráni im deliť sa a rozmnožovať. Ak je choroba v pokročilom štádiu a telo už musí zápasiť aj s metastázami, chemoterapia pomáha zabrániť ďalšiemu šíreniu nádorových buniek v organizme alebo spomaliť priebeh choroby. Lekári predpisujú chemoterapiu samostatne, ale aj ako súčasť liečby spolu s iným prípravkom. V roku 2016 bola v Európskej únii zaregistrovaná nová chemoterapeutická liečba, ktorá sa zároveň stala súčasťou Európskych ESMO odporúčaní pre liečbu kolorektálneho karcinómu. Je určená na liečbu pacientov, u ktorých zlyhala chemoterapia a biologická liečba. Nová liečba môže pacientom v 3. a 4.línii priniesť zníženie rizika úmrtia o 32 % a zníženie rizika progresie ochorenia o 52 %. Ide o perorálnu chemoterapiu s inovatívnym duálnym mechanizmom účinkom, ktorá zastaví ďalšie delenie rakovinovej bunky. Rozdiel v mechanizme účinku prináša nové možnosti v liečbe. Účinkuje aj u pacientov, ktorí už sú odolní voči predchádzajúcej chemoterapii.

Cielená terapia – monoklonové protilátky: Sú to bielkoviny, ktoré špecificky rozoznávajú iné zvláštne bielkoviny v tele a selektívne sa na ne naviažu. Keďže pôsobia špecificky na konkrétne bunky s určitými vlastnosťami, hovoríme o cielenej liečbe. Monoklonové protilátky dokážu podľa určitých znakov rozpoznať rakovinové bunky, naviažu sa na ne a zasahujú do ich prirodzených procesov, čím ovplyvňujú rast, prežívanie a šírenie nádoru. Dokážu tiež naštartovať imunitný systém, aby proti zhubným bunkám cielene bojoval – liek nádorové bunky „označkuje“, aby ich imunitný systém dokázal rozpoznať a bojoval proti nim. Rádioterapia: Využíva na ožiarenie nádorových buniek lúče s vysokou energiou, ktoré ich poškodzujú a zabraňujú ďalšiemu rastu. Liečba je lokálna, ovplyvňuje len nádorové ložisko, nie celý organizmus. Ak je nádor priveľký, môže sa rádioterapia použiť pred operáciou na jeho zmenšenie, aby ho mohli lekári jednoduchšie odstrániť. Rovnako môže mať význam po operácii, aby zničila prípadné „zabudnuté“ nádorové bunky. Používa sa len pri rakovine konečníka, nie hrubého čreva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina hrubého čreva #hrubé črevo #kolorektálny karcinóm