Inhalácia: Vdychujte liečivé kvapôčky

Nemeckí a americkí vedci štúdiami už dávnejšie potvrdili, že vdychovanie slanej vody môže prispieť k zastaveniu šírenia kvapôčkovej infekcie. Pravidelné „zavodňovanie“ nášho nosa, ale aj dolných dýchacích ciest, je prevencia nielen viróz, ale aj potenciálneho vzniku bolestivého bakteriálneho zápalu vedľajších nosových dutín. Aktuálne je aj v čase jarných chrípok a nástupu peľovej sezóny. Hapčí!

15.04.2017 06:00
inhalácia, dýchanie, dýchacie cesty Foto:
Inhalačná terapia, pri ktorej dochádza k pôsobeniu aj v okrajových častiach dýchacích ciest, ani zďaleka nie je len o zvlhčovaní.
debata

Vyplachovanie nosa slanou vodou, zvlhčovanie vzduchu v čase vykurovacej sezóny a takisto inhalácia – to všetko patrí k tzv. hygiene nosa. Nejde však len o nos ako súčasť horných dýchacích ciest, ale aj o dolné dýchacie cesty.

Pri problémoch s dýchaním, oddŕhaním a so suchým dráždivým kašľom je vhodné liečbu zacieliť na celé dýchacie cesty. Inhalačná terapia, pri ktorej dochádza k pôsobeniu aj v okrajových častiach dýchacích ciest, ani zďaleka nie je len o zvlhčovaní. Rozprašované častice miniatúrnej veľkosti, ktoré produkuje inhalačný prístroj, totiž preniknú až do pľúcnych mechúrikov. Inhalátor má výhodu aj v tom, že inhalovaná hmlovina nie je horúca a dieťa môže s maskou na tvári napríklad čítať knižku alebo pozerať televízor. Ak odmieta mať masku upevnenú priamo na nose a ústach, môže ju mať len zavesenú na krku a priebežne vdychovať obláčiky aerosólu, ktoré z nej vychádzajú.

Do inhalátora sa dá naliať minerálna voda určená na inhalovanie – najznámejšia je Vincentka. Oxid uhličitý a soli obsiahnuté v tejto minerálke majú schopnosť rozpúšťania hlienov. Málokto asi vie, že Vincentku inhalujú čínski dopravní policajti, pretože im pomáha vykašľať hlieny a s nimi smogové častice z priedušiek. Osmolarita tejto vysokominerali­zovanej minerálky je podobná osmolarite ľudskej krvi. „Ak má pacient spastický nález na prieduškách, podáme mu bronchodilatačný liek určený na roztiahnutie priedušiek a následne ide inhalovať čistú minerálku,“ hovorí MUDr. Jiří Hnátek, hlavný lekár kúpeľov Luhačovice, kde majú dokonca historickú budovu s názvom Inhalatórium.

„Inhalácia je vdychovanie liečivých prírodných vôd v rámci liečby ochorení horných a dolných dýchacích ciest. Zlepšuje funkciu sliznice dýchacích ciest, pôsobí protizápalovo, skvapalňuje hlieny a uľahčuje ich vykašliavanie. Rozoznávame priestorovú a individuálnu,“ vysvetľuje MUDr. Helena Potanková z Tatranských klimatických kúpeľov Lučivná. Samozrejme, ak sa dieťa nenachádza v klimatických kúpeľoch, doma môže robiť jedine individuálnu inhaláciu. Inhalátor môže využívať celá rodina, súprava a príslušenstvo sa po použití opláchnu horúcou vodou. Pre deti je najvýhodnejšie inhalovať s maskou, môžu pritom spokojne pozerať televízor alebo počúvať rozprávku, či dokonca rozprávať.

Dôležité je len vdychovať aerosól, až kým zásobník liečiva nie je prázdny. Lekár k tomu môže predpísať aj inhalačný roztok (napr. ambroxol), ktorý riedi hlieny a umožňuje ich lepšie vykašliavanie. Inhalovať je možné aj kyselinu hyalurónovú v roztoku určenom na inhalovanie v jednorazových ampulkách. Je určená pre obnovu a udržanie fyziologického stavu medzibunkových priestorov a slizníc dýchacieho ústrojenstva, ktorý sa zhoršil pri chronickom zápale priedušiek, napríklad pri astme. Takisto pri podpornej liečbe ochorení horných dýchacích ciest, ako sú angíny, zápaly hrdla, zápaly hltana, nosohltana, dutín, nádcha, zápaly priedušnice, pri liečbe zachrípnutí, zápalov hlasiviek. Nezanedbateľným prínosom je aj pre zlepšenie obnovy funkcie slizníc po ORL zákrokoch nosa a prínosových dutín.

Pri peľových alergiách inhalácia pomáha udržiavať fyziologickú čistiacu schopnosť nosovej sliznice, umožňuje optimálne fungovanie tzv. slizničnej imunity. Alergickú sezónu začala vo februári lieska (jej sezóna trvá cca 50 dní) a po nej nasleduje jelša. Najhoršie pre peľových alergikov bývajú mesiace apríl – máj, závisí to od rýchlosti nástupu jari a teplých dní. Hlavným jarným alergénom je breza, potrápiť však môžu aj baza, agát, lipa a ihličnaté dreviny.

„Dnes je používanie inhalátorov čoraz rozšírenejšie. Inhalovanie je účinnejšie a príjemnejšie ako naparovanie nad hrncom s horúcou vodou, ktoré sa praktizovalo kedysi. Častice aerosólu rozprašované inhalátorom majú výrazne menšiu veľkosť v porovnaní s časticami vodnej pary, preto prenikajú až do spodných dýchacích ciest. Pri akútnych stavoch odporúčam inhalovať trikrát denne po 20 minút," odporúča pediatrička MUDr. Katarína Šimovičová z Bratislavy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #infekcia dýchacích orgánov #inhalácia #nosová sliznica #peľová alergia