Kolísanie hladín cukru ohrozuje život

V diabetologických ambulanciách je evidovaných takmer 340-tisíc diabetikov, pričom každoročne pribudne viac ako 22-tisíc nových. Predpokladá sa, že ďalších minimálne 50-tisíc je vedených všeobecným lekárom alebo internistom. Ich počet sa tak pohybuje okolo 400-tisíc. Tento počet však ani zďaleka nie je konečný.

22.04.2017 06:00
cukor, ovocie, cukrovka, diabetik Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa odhadov medzinárodných organizácií u ďalších 33 % populácie ochorenie zatiaľ nie je diagnostikované. Organizmus postihnutého je však vystavený jeho negatívnym dôsledkom, čo sa prejavuje postupným poškodzovaním očí, obličiek, nervstva, urýchlením rozvoja srdcovocievnych ochorení, erektilnou dysfunkciou, zvýšenou náchylnosťou na infekcie, horším hojením poranení a inými prejavmi. V 90 % prípadov ide o diabetes typu 2, pri ktorom najdôležitejším vonkajším faktorom príčiny vzniku je nadváha, obezita a málo pohybu.

Kvalitu života diabetikov znižujú aj výkyvy glykémie. Ideálne sú hodnoty 4,0 až 7,2 mmol/l nalačno a 5,0 až 9,0 mmol/l po jedle. Príliš vysoké i príliš nízke hodnoty glykémie zhoršujú stav ochorenia a sú príčinou vážnych akútnych i chronických komplikácií diabetu.

Hyperglykémia (zvýšená hladina cukru v krvi) poškodzuje steny ciev, spojivové tkanivo a v konečnom dôsledku spôsobuje všetky chronické komplikácie diabetu.

Hypoglykémia (znížená hladina) pod 3,3 mmol/l môže bez liečby vyústiť do poruchy vedomia, hypoglykemickej kómy a smrti. „Opakované hypoglykémie môžu viesť k vážnym poruchám činnosti mozgu, pretože glukóza je pre nervovú bunku základným zdrojom energie. Môžu spôsobiť pokles koncentrácie, intelektových schopností a poruchy pamäte. Nezvratné poškodenia mozgu sa najčastejšie prejavujú zhoršeným chápaním a vnímaním myšlienok, zmenami nálad a poruchami koordinácie,“ upozorňuje diabetológ Zbynek Schroner. Ako dodal, hypoglykémia je vážnym medicínskym i spoločenským problémom. Patrí medzi najčastejšie dôvody prerušenia inzulínovej liečby. V medzinárodných prieskumoch bola aj častým dôvodom pre hospitalizáciu najmä starších pacientov s diabetom 2. typu. „Ťažká hypoglykémia sa tiež spája s výskytom závažných kardiovaskulárnych príhod a úmrtiami na infarkt a cievnu mozgovú príhodu,“ povedal. Prvou pomocou je podanie rýchlo vstrebateľného cukru, pri poklese glykémie pod 2,8 mmol/l ide o závažnú hypoglykémiu, ktorú diabetik nezvládne bez pomoci iného človeka a je potrebný aj zásah lekára.

Cieľom správnej liečby hypo- aj hyperglykémie nie je riešenie už vzniknutého stavu, ale zabránenie jeho vzniku. „Ak sú pacientove glykémie príliš vysoké alebo nízke, v spolupráci s lekárom je vhodné urobiť rozbor príčin kolísania hladín cukru, upraviť jedálny lístok a pohyb a spoločne zvážiť úpravu liečby,“ približuje diabetologička Adriana Ilavaská. „Správne zvolená liečba spolu s dodržiavaním zásad životného štýlu, pravidelnou kontrolou hodnôt cukru v krvi a správnou výživou dokážu zabrániť výkyvom hladín cukru a následným vážnym akútnym i chronickým komplikáciám diabetu alebo ich významne oddialiť,“ dodala.

Hyperglykémia alebo hypoglykémia?

Hyperglykémia

Ilustračné foto.
  • je vysoká hladina glukózy (cukru) v krvi. Jej najčastejšou príčinou je cukrovka, pri ktorej bunky nie sú schopné pre nedostatok inzulínu či inzulínovú rezistenciu glukózu spracovať a využiť ako zdroj energie. Vysoká koncentrácia glukózy v krvi poškodzuje steny ciev, spojivové tkanivo a v konečnom dôsledku spôsobuje všetky chronické komplikácie diabetu – poškodenie očí, obličiek, nervov, srdca aj obávanú diabetickú nohu
  • zdravým ľuďom enzýmy rozkladajú zložité cukry z potravy na jednoduché cukry a tie sa vstrebávajú do zažívacieho traktu. Glukóza potom vstupuje do krvného obehu a prichádza do podžalúdkovej žľazy (pankreasu), kde beta-bunky uvoľňujú do krvi inzulín. Inzulín priamo znižuje hladinu krvnej glukózy a umožňuje jej vstup do buniek. Podporuje premenu glukózy na glykogén – "skladovaciu podobu“ glukózy a jeho ukladanie vo svaloch a pečeni. Blokuje tiež rozkladanie bielkovín a tukov v tkanivách. V prípade nedostatku inzulínu alebo zníženej citlivosti organizmu na pôsobenie inzulínu pri diabete sa hladina cukru v krvi zvyšuje a tento stav sa volá hyperglykémia
  • prejavuje sa zvýšeným pocitom smädu – prípadne častým močením, malátnosťou, únavou, neschopnosťou sústrediť sa a poklesom pracovnej výkonnosti, zvýšeným potením, trasom a závratmi či zrýchleným srdcovým tepom

Hypoglykémia

Ilustračné foto.
  • vzniká vtedy, ak glukóza klesne pod spodnú hranicu normálnych hodnôt hypoglykémie 3,3 mmol/l a sú prítomné príznaky hypoglykémie. Za klasickú definíciu nízkej hladiny glukózy v krvi sa považuje: prítomnosť príznakov hypoglykémie, nízka hladina cukru v krvi, vymiznutie prejavov hypoglykémie po podaní glukózy
  • klinické príznaky sa môžu vyvinúť veľmi rýchlo a vyžadujú okamžitú liečbu. Primeraná hladina cukru v krvi je dôležitá pre normálnu funkciu mozgu. Pri hypoglykémii sa znižuje metabolická aktivita mozgu, čo sa môže prejaviť rôznymi neurologickými, psychiatrickými alebo nešpecifickými príznakmi. Opakované hypoglykémie môžu spôsobiť pokles koncentrácie, intelektových schopností a poruchy pamäte. Nezvratné poškodenia mozgu sa najčastejšie prejavujú zhoršeným chápaním a vnímaním myšlienok, zmenami nálad a poruchami koordinácie. Neliečená hypoglykémia môže vyústiť do poruchy vedomia, hypoglykemickej kómy a smrti. Veľmi dôležité je jej rýchle rozpoznanie a liečba, ktorej cieľom je rýchla obnova hladiny krvného cukru
  • za istých okolností sa hypoglykémia môže objaviť aj u ľudí, ktorí nemajú diabetes
  • patrí medzi závažné akútne komplikácie cukrovky. Je to tiež vážny medicínsky, ale aj sociálny problém, ktorý spôsobuje zvýšené náklady na zdravotnú starostlivosť o diabetikov. Obavy z hypoglykémie znižujú kvalitu života diabetikov, ich spoločenské a pracovné uplatnenie a zabraňujú účinnej liečbe
  • výskyt hypoglykémie podľa medzinárodných prieskumov súvisí s nedodržaním liečby a dokonca s prerušením inzulínovej liečby. Pacienti často udávali vynechanie dávok, nedodržanie času podania a zníženie dávky inzulínu. Strach z hypoglykémie bol častým dôvodom úmyselných nepravidelností pri podaní inzulínu. Tento dôvod uviedlo až 44 % pacientov, ktorí vynechali dávku, a 51 %, ktorí si sami znížili dávku inzulínu
  • strach z hypoglykemickej príhody môže viesť k zhoršeniu kontroly glykémie. Pacienti sú kvôli tomuto strachu menej ochotní spolupracovať na liečbe, zhoršuje sa dodržiavanie diétnych opatrení aj správnosť a presnosť užívania liekov. Hypoglykémia sa tak paradoxne stáva rizikovým faktorom rozvoja neskorých chronických komplikácii diabetu spôsobených častou hyperglykémiou
  • ak glykémia klesne pod 3,3 mmol/l, vznikajú symptómy aktiváciou autonómneho nervového systému – varovné príznaky: pocit hladu, jemný tras, úzkosť, potenie, pocit tepla, zrýchlená činnosť srdca, vzostup tlaku krvi
  • ak glykémia klesne pod 2,8 mmol/l, vznikajú neuroglykopenické symptómy porušením funkcie mozgu. Ide o nedostatok glukózy v centrálnom nervovom systéme: bolesti hlavy, zhoršenie zraku, dvojité videnie, porucha reči, kŕče, obrny, závraty, slabosť, ospalosť, zmätenosť, podráždenie, nezvyčajné správanie, povahové zmeny, zmeny nálady – depresia, eufória, poruchy myslenia
  • za závažnú hypoglykémiu sa považuje hladina pod 2,5 mmol/l – definuje sa ako stav s potrebou pomoci inou osobou

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #hladina cukru #diabetici #hypoglykémia