Menštruácia: Bolia vás "vaše dni"?

Prednedávnom sa objavila informácia, že v Taliansku uvažujú o tzv. menštruačnom voľne. Hoci je podobný zákon kontroverzný, nejedna žena naozaj v práci počas svojej periódy ticho trpí - alebo si berie dovolenku. Podľa prieskumu sa u nás s bolestivou menštruáciou potýka štvrtina žien.

29.04.2017 06:00
vagína, pošva, menštruácia, nohavičky, spodná... Foto:
Spúšťačmi bolesti pri menštruácii sú telu vlastné, bolesť sprostredkujúce látky nazývané prostaglandíny. Prostaglandíny spôsobujú sťahovanie svalstva maternice.
debata (1)

Bolestivá menštruácia, odborne nazývaná aj dysmenorea, často nadväzuje na širší komplex problémov, ktorým sa hovorí aj predmenštruačný syndróm – súbor ťažkostí začínajúcich sa ešte pred samotným začiatkom krvácania. Agentúra TNS Slovakia minulý rok robila prieskum na vzorke tisíc žien a až 90 % z nich tvrdilo, že pociťujú prejavy predmenštruačného syndrómu (PMS). Typické sú preň bolesti brucha, podbruška, krížov, citlivé prsníky a výkyvy nálad.

Aj samotná menštruácia sa prejavuje najmä ako bolesť – 61 % žien uvádza najčastejšie bolesti brucha a podbrušia, 40 % pociťuje bolesti v krížoch. Takmer 30 % uviedlo, že silno krváca. S vekom intenzita krvácania mierne rastie a takisto sa mierne predlžuje aj menštruačný cyklus. Priemerná dĺžka krvácania sú štyri dni, so zarátaným špinením je to asi 6 dní. Takto to uvádza polovica žien. 43 % Sloveniek však uvádza dĺžku cyklu viac ako sedem dní. Najčastejšie uvádzajú pravidelný cyklus ženy vo vekovej skupine 35–45 rokov, a to až 71 % z nich. Vo vekovej skupine 45–55 rokov sa situácia mení a pravidelný cyklus deklaruje len 45 % žien.

Bolesť spúšťajú prostaglandíny

„Dá sa povedať, že menštruačný cyklus Sloveniek a jeho poruchy korešpondujú so štandardmi uvádzanými v odbornej literatúre. Chcem však upozorniť, že s pribúdajúcim vekom u ženy rastú aj riziká rôznych gynekologických ochorení, ktoré by mohla signalizovať porucha menštruačného cyklu. Menštruácia je pre ženu naozaj zásadným ukazovateľom jej zdravia,“ podotýka MUDr. Andrea Maľová, PhD., gynekologička a pôrodníčka z Bratislavy.

Spúšťačmi bolesti pri menštruácii sú telu vlastné, bolesť sprostredkujúce látky nazývané prostaglandíny. Prostaglandíny spôsobujú sťahovanie svalstva maternice, ku ktorému dochádza, aby sa odlupujúca sliznica maternice spoločne s neoplodneným vajíčkom vypudila a vyplavila von v podobe menštruačnej krvi. Čím viac je týchto látok v tele ženy, tým silnejšie sú kŕčovité menštruačné bolesti. Silné menštruačné bolesti určite netreba podceňovať, pretože okrem primárnej dysmenorey, ktorá sa vyskytuje skôr u mladých žien, čo ešte nerodili, môže byť aj sekundárna dysmenorea, bolestivá menštruácia spôsobená rôznymi ochoreniami. Pravdepodobnosť výskytu takého druhu bolestivej periódy spojenej s iným ochorením stúpa s vekom.

Dva druhy bolestivej menštruácie

Primárna
Hovorí sa jej aj funkčná, často sa vyskytuje u mladých, štíhlych žien, ktoré ešte nerodili a majú sedavé zamestnanie. Často vzniká už pri prvej menštruácii alebo do 2 – 3 rokov po jej začiatku a hlavnou príčinou je pravdepodobne hormonálna nerovnováha a zvýšené vylučovanie tzv. sprostredkovateľov bolesti – prostaglandínov. Po pôrode, niekedy dokonca už po sobáši, bolesti zvyknú vymiznúť.

Sekundárna
Hovorí sa jej aj organická, pretože jej príčinou sú organicky podmienené ochorenia a vyskytuje sa väčšinou v neskoršom veku. Najčastejšími dôvodmi býva endometrióza (výskyt krvácajúcich ostrovčekov sliznice mimo dutiny maternice), myómy, polypy, zápaly v malej panve, zrasty po operačných výkonoch a podobne.

Normálna strata krvi je 80 ml

Pravidelný menštruačný cyklus sa pohybuje ideálne vo frekvencii 28 dní, normálne je však aj rozpätie od 21 do 35 dní. „Zdravé krvácanie“ by malo so zarátaným špinením trvať zhruba 5–7 dní. Za normálnu stratu krvi počas jedného cyklu považujeme objem do 80 ml. Veľkosť krvnej straty hodnotíme podľa počtu použitých vložiek, resp. tampónov. Normálne menštruačné krvácanie by nemalo vyžadovať viac ako jednu vložku alebo jeden tampón počas troch hodín! Ak menštruácia ženy nezodpovedá týmto parametrom, mala by navštíviť svojho gynekológa. MUDr. Maľová: „Ženy by si mali sledovať menštruačný cyklus. Každá informácia je totiž pre ich ošetrujúceho lekára dôležitá. Údaje o ťažkostiach s menštruačným cyklom, resp. s krvácaním, pomôžu určiť správnu diagnózu.“

Primárna bolestivá menštruácia spôsobená hormonálnou nerovnováhou sa často kombinuje s predmenštruačným syndrómom a jej príčina nie je dosiaľ celkom jasná. Riešia sa jej príznaky – lieky tlmiace bolesť a s účinkami proti kŕčom, niekedy sa odporúča dokonca psychoterapia a psychofarmaká, primeraná relaxácia a šport. Možno sa to nezdá, ale žena, ktorá pravidelne športuje, je celkovo odolnejšia, počas športu sa aj lepšie prekrvuje panva, čo pomáha predchádzať menštruačným kŕčom. Pri bolestivej menštruácii pomáhajú aj brušné tance a rehabilitačné cvičenie zdravotnej sestry Ludmily Mojžíšovej známe ako „Mojžíšovej cviky“. Univerzálnou pomocou pri obťažujúcej bolestivej menštruácii je hormonálna antikoncepcia. Samozrejme, najlepší osoh z nej majú ženy, ktoré využijú aj jej antikoncepčný efekt, prípadne výhody ako pozitívne účinky na pleť či vlasy.

Myómy ako príčina bolestí a nadmerného krvácania

Bolestivú menštruáciu, ktorú spôsobuje nejaké konkrétne ochorenie, treba riešiť liečbou tejto konkrétnej choroby. Silná, zdĺhavá a nepravidelná menštruácia môže veľmi často signalizovať aj diagnózu myómu maternice. Myómy či polypy môže odhaliť ultrazvuk a liečba doteraz často spočívala najmä v operatívnom odstránení jednotlivých útvarov. Podľa prieskumu si 86 % žien myslí, že myómy sa liečia operačne. V súčasnosti sa však myómy dajú liečiť aj prostredníctvom tabletovej liečby, pričom nejde o klasickú hormonálnu liečbu. Liečba znamená užitie jednej tablety denne najviac tri mesiace. Potom nasleduje prestávka. Ak je to potrebné, po zvážení lekára je možné túto terapiu prerušovane opakovať.

Myómy patria medzi najčastejšie nezhubné nádory, ktoré rastú priamo v svalovine maternice. Môžu narásť do rôznej veľkosti a môže ich byť aj viac. O bezpríznakovom myóme sa žena dozvie obyčajne len pri rutinnom gynekologickom vyšetrení. Môžu však spôsobovať nepravidelné menštruačné krvácanie, silný menzes, s ktorým následne súvisí vznik anémie z nedostatku železa, bolesť a pocity tlaku v podbrušku. Môžu byť dokonca príčinou neplodnosti či predčasného pôrodu, pretože sval maternice s myómom má zvýšený sklon k sťahovaniu. Možnosti terapie sa dajú rozdeliť do niekoľkých skupín. Patrí sem zmenšenie veľkosti nádoru, zníženie závažnosti krvácania a napokon odstránenie samotného myómu alebo celej maternice. Rozhodnutie o druhu liečby závisí od závažnosti príznakov, veku ženy, umiestnenia a veľkosti myómu. Záleží na rozhodnutí pacientky zachovať maternicu a plodnosť.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
tampón, menštruácia, kalendár Ilustračné foto.

Čo ste nevedeli o menštruácii

  • Ženy v západných kultúrach prežijú počas svojho života menštruáciu asi 450-krát.
  • Zaujímavé je, že ženy v praveku údajne zažili krvácanie len 50-krát za život. Boli tehotné alebo dojčili a veľmi skoro umierali.
  • Priemerná žena približne 10 rokov zo svojho života menštruuje. Inými slovami, približne 3 500 dní tak krváca.
  • V zimných mesiacoch ženy zažívajú o niečo dlhšie, silnejšie a bolestivejšie krvácanie ako v letných mesiacoch.
  • Nálada žien je najviac rozkolísaná počas PMS. Na strunu precitlivenosti hrá estrogén, na strunu smútku zase progesterón. Už počas prvých dní menštruácie sa hormóny začínajú vracať do normálu.
  • V roku 1946 natočil Walt Disney 10-minútový vzdelávací film s názvom The Story of Menstruation (Príbeh menštruácie). Dokonca sa hovorí, že práve on ako prvý vo filme použil názov „vagína“.
(Zdroj: www.mojamenstruacia.sk)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #krvácanie #menštruácia #menštruačné bolesti #myóm