Zubný kaz je infekčné ochorenie

Problémy s ústnou dutinou trápia 3,9 miliardy populácie, pričom neošetrenými kazmi trpí 44 percent obyvateľov planéty. Tieto štatistiky možno vysvetliť aj tým, že liečba zubov a ústnej dutiny celosvetovo patrí medzi najdrahšie.

04.05.2017 06:00
zubár, prehliadka Foto:
Receptom pre zdravý chrup je kombinácia prevencie a pravidelnej hygieny.
debata

Približne 60 až 90 % školákov a takmer všetci dospelí trpia zubnými kazmi a zápalovým ochorením ďasien nazývaným parodontitída trpí 15 až 20 % ľudí v strednom veku. Až 30 % ľudí vo veku 65 až 74 rokov už nemá svoje vlastné zuby.

Starostlivosť o detské zuby by sa mala začať ešte pred ich prerezaním. Je ňou dostatočne dlhé dojčenie, neolizovanie cumlíka ani detskej lyžičky, pretože baktérie zubného kazu sa prenášajú z úst do úst. Zubný kaz je totiž infekčné ochorenie. Detskí stomatológovia odporúčajú začať so stieraním zúbkov hneď po ich prerezaní, čo je možné po kŕmení urobiť kúskom gázy či gumovými návlekmi na prst s jemnými kefkami.

Receptom pre zdravý chrup je kombinácia prevencie a pravidelnej hygieny. „Optimálne ústne zdravie si vyžaduje dôsledné a každodenné odstraňovanie povlaku, ktorý je hlavnou príčinou zubných ochorení. Zubný povlak sa tvorí neustále a vytvára tak súvislú vrstvu na povrchu zuba, zubných náhrad ako i na priľahlých mäkkých tkanivách. Len mechanickým čistením je možné udržiavať ústne zdravie v dobrej kondícii bez kazov, zápalov, a tým aj obáv zo straty zubov,“ upozorňuje dentálna hygienička Marta Križanová. Spojiť tento prístup s vynechaním nezdravých jedál, tabaku a alkoholu je najlepšou cestou, ako zlepšiť nielen estetiku úsmevu, ale aj celkové zdravie.

Mnohí dospelí napríklad podceňujú krvácanie ďasien. Zdravé ďasno je tuhé, ružové, pri zatlačení nekrváca. Krvácanie ďasien pri umývaní zubov je príznakom zápalového procesu. Neliečený zápal z ďasna postupne prechádza na väzy a kosť. Väzy, ktoré držia zub v kosti, sa počas zápalu pomaly rozpúšťajú a ubúdajú. Po niekoľkých rokoch zanikne toľko väzov a kosti, že sa zub začne kývať, až vypadne.

Prepojenie medzi zubami a celkovým zdravím je teda väčšie, ako si myslíme. Zápaly v ústach sa krvnou cestou môžu dostať do celého tela a spôsobujú veľa problémov. Väčšina chorôb má svoje prejavy v ústach na slizniciach, jazyku, mandliach, zuboch. Pokazené zuby môžu privodiť aj vážnejšie problémy. Zuby a ďasná ovplyvňujú choroby srdca, cukrovku, pľúcne a reumatické choroby. Infekcia v ústnej dutine dvojnásobne zvyšuje pravdepodobnosť infarktu a až trojnásobne riziko mŕtvice. Zanedbaná zubná infekcia sa môže skončiť, ako všetky infekcie, aj smrťou.

Nedávno prezentovaná štúdia potvrdila prepojenie medzi zápalmi v ústnej dutine a následným ochorením niektorých orgánov. Štúdia poukazuje na fakt, že každý zub je prepojený s niektorým z orgánov. V praxi to znamená, že zápal druhého stupňa, ktorý zasiahol akúkoľvek časť tela, mohol vzniknúť neliečeným zubom. Prepojenie zápalov bolo dosiaľ preukázané medzi zubami a pľúcami, zubami a pečeňou, zubami a kĺbmi či zubami a srdcom. "Nepodceňujte preventívne prehliadky a svojho zubára navštívte aspoň raz ročne. Vďaka preventívnej prehliadke predídete liečbe rozvinutejších ochorení,“ hovorí Martin Holub, obchodný riaditeľ pre skupinu zdravotníctva, 3M Centrálny Región.

Riziko zubného kazu a vypadávania zubov zvyšuje aj cukrovka, varujú na webe Denník diabetika lekári. Až dvakrát vyššie riziko pre diabetikov potvrdila americká štúdia z minulého roka, ktorá sledovala trendy v zdraví zubov počas posledných 40 rokov. Príčinou je cukor, ktorý škodí zubom nielen v potrave, ale aj „zvnútra“ z organizmu, píše sa v správe ČTK. Zvýšená hladina cukru v krvi uľahčuje vznik zápalov a infekcií. A to v samotných zuboch aj v ďasnách. Práve ich dlhodobé a pozvoľné poškodzovanie môže viesť k zhoršeniu kvality tkanív obklopujúcich zub a k odhaleniu krčkov. Tým klesá pevnosť ukotvenia zubov a stúpa riziko kazu. Ak chcú mať diabetici zdravý chrup, mali by si držať v norme svoje glykémie.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
Zub Ilustračné foto.

Ako by mala vyzerať správna zubná prehliadka

  • Bolesťami zubov trpí ľudstvo už odpradávna a ich liečba prešla dlhým vývojom. Prvé zmienky o zubnej výplni amalgáme pochádzajú už zo starovekej Číny. V stredoveku bolo trhanie zubov výsadou kováčov a potulných ránhojičov, neskôr prešlo do kompetencie chirurgov. Začiatkom 18. storočia dal francúzsky chirurg Pierre Fauchard podnet na vznik stomatológie ako samostatného odboru. Obávaný symbol zubárov – zubnú vŕtačku – zaviedol do praxe v roku 1872 americký zubár James Beall Morrison.
  • Zubné vyšetrenie robí stomatológ. Môže ísť o pravidelnú preventívnu prehliadku alebo o akútne vyšetrenie pri bolesti zubov. V prípade potreby urobí aj špeciálne vyšetrenia zamerané na správne postavenie zubov.
  • Vyšetrenie zdokumentuje stav vášho chrupu. Overí zdravie zubov, ale aj ďasien, stav zubných protéz či výplní. Odhalí prítomnosť odchýlok od správneho postavenia zubov. Lekár vám pri nej zvyčajne odstráni aj zubný kameň.
  • Preventívna prehliadka je dôležitá na včasné odhalenie nežiaducich zmien na zube. Na základe jej výsledkov lekár rozhoduje o ďalšej liečbe – vytrhnutí zuba, plombe, vybratí nervu a podobne.
  • Ako vyzerá vyšetrenie? Pomocou zubárskej sondy lekár skúma pevnosť povrchu jednotlivých zubov a plomb. Zrkadlom si zaisťuje pohľad do menej prístupných miest.
  • Vyšetrenie si nevyžaduje žiadnu prípravu. Stačí, keď si pred ním vyčistíte zuby a krátko pred ním nebudete nič jesť. Zvyšky potravy zhoršujú prehľadnosť ústnej dutiny.
  • Výsledok prehliadky sa dozviete okamžite.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zubný kaz #preventívna prehliadka