Odborníčka: Strach zo zubného lekára je neopodstatnený

Starostlivosť o zuby by mala byť pre každého človeka samozrejmosťou. Slováci však patria k národom, ktoré sa o svoje zuby neveľmi starajú. O správnej starostlivosti o zuby, o preventívnych prehliadkach hovoríme s profesorkou MUDr. Nedou Markovskou, CSc., hlavnou odborníčkou rezortu zdravotníctva pre zubné lekárstvo.

11.05.2017 06:00
debata (3)
profesorka Neda Markovská
Neda Markovská profesorka Neda Markovská

Ako spolu súvisia zdravé zuby a zdravé telo?

Zuby s následkami neošetreného zubného kazu a neliečená parodontitída sú príčinou rozsevu bakteriálnej infekcie krvnými cievami do vzdialených orgánov prestupom z kostného lôžka. Táto infekcia môže spôsobiť chronický zápal obličiek a srdca, negatívne ovplyvňujú aterosklerózu, zhoršuje reumatizmus, cukrovku, niektoré kožné ochorenia a môže byť príčinou rizikovej gravidity a predčasného pôrodu dieťaťa s nízkou pôrodnou hmotnosťou.

Čo všetko dokáže zubný lekár vyčítať z ústnej dutiny?

V prvom rade dokáže určiť vzťah pacienta k svojmu ústnemu zdraviu na základe úrovne ústnej hygieny a metódy čistenia zubov. Ďalej podľa stavu ošetrenia zubov, ďasien a zmien na povrchu jazyka vie spoznať aj stravovacie návyky. Niektoré celkové ochorenia sa prejavujú aj v ústnej dutine, ako napríklad poruchy funkcie žalúdka, ezofageálny reflux, ochorenia krviniek, nedostatok vitamínov, niektoré kožné ochorenia, zhubné nádory, ale aj účinky liekov užívaných pre celkové ochorenia.

Prečo sú také dôležité preventívne prehliadky?

Preventívna prehliadka – tento názov zahŕňa komplexné vyšetrenie ústnej dutiny a tvárovej oblasti, ktoré je potrebné absolvovať v pravidelných intervaloch: u detí dvakrát ročne, u dospelých raz ročne a dvakrát v tehotenstve. Cieľom je zistiť včasné štádiá zubného kazu, zápalu parodontu, sledovať zmeny od poslednej návštevy, zachytiť včasné štádiá nádorov, s cieľom predchádzať predčasným stratám zubov, poruchám funkcie a následkom nádorov v ústnej dutine.

Od akého veku by ich mali absolvovať už najmenšie deti?

Prvýkrát má dieťa navštíviť zubného lekára po dovŕšení jedného roku veku. Zubný lekár dieťaťu založí zdravotnú dokumentáciu, zistí zdravotný stav dieťaťa, zaujíma sa o jeho výživu a vykoná poradenstvo. Poučí rodiča o vykonávaní ústnej hygieny v tomto veku. Ak rodič s dieťaťom navštevuje v polročnom intervale zubného lekára a rešpektuje jeho ďalšie odporúčania – to je najlepšia záruka prevencie zubného kazu, zdravej ústnej dutiny a bezstresovej návštevy u zubného lekára pre dieťa. Týmto sa dokáže predísť vzniku bolestivých stavov v ústnej dutine.

Mnohí sa vyhovárajú, že k zubnému lekárovi nechodia, pretože majú zo zubného lekára strach. Dá sa strachu zo zubára zbaviť?

Strach nemôže byť ospravedlnením pre zanedbanie ochorenia. Strach je výsledkom liečby pokročilých stavov ochorenia v ústnej dutine spojený s bolestivým výkonom. Často sa stretávame so skutočnosťou, že dieťa je svedkom opisovania „hrôzostrašných“ skúseností od dospelých. Ak dieťa absolvuje prvé návštevy od jedného roka, a pri tom sa oboznámi s prostredím a neskôr aj vyšetrením úst, určite nebude mať strach a problém navštíviť zubného lekára v budúcnosti.

Vyžaduje si každý vek inú starostlivosť? Ako by sme sa mali správne starať o svoje zuby?

Každé obdobie vývoja človeka má svoje osobitosti – rozdielna je starostlivosť ihneď po narodení, kým sú ústa ešte bezzubé, po prerezaní zubov postupom od mliečneho cez výmenu chrupu za trvalý. Tu okrem rizika vysokého výskytu zubného kazu je potrebné riešiť aj anomálie postavenia zubov čeľustno-ortopedickými aparátmi. V puberte je riziko výskytu zápalu ďasien, ktorý ak nie je vyliečený, postupuje do hlbších štruktúr na kostné lôžko a je príčinou deštrukcie parodontu a predčasných strát zubov. V dospelosti u žien je významné obdobie tehotenstva, kde je hlavným problémom zápal parodontu, ústna hygiena, ako aj celkové sprievodné príznaky tehotenstva (napr. časté zvracanie), ktoré vplývajú na tkanivá v ústnej dutine. Postupujúcim vekom sa pridružujú celkové ochorenia, ktoré buď ovplyvňujú stav v ústnej dutine, alebo dochádza k zmenám v dôsledku celkovo užívaných liekov, a to najmä u seniorov.

Základný úspech pre zdravé ústa predstavujú štyri základné piliere, ktoré ak budeme dodržiavať od narodenia, tak nám významne zabezpečia redukciu zubného kazu, zápalu parodontu a nádorov ústnej dutiny. Sú to správna výživa, odstránenie bakteriálneho povlaku dokonalou ústnou hygienou, individuálne orientovaná remineralizácia skloviny a pravidelné prehliadky u zubného lekára. Väčšina toho je v rukách pacienta, ktorý okrem zdravia v ústach nebude poznať bolesť, stres, bude celkovo zdravý, usmievavý a tento benefit pocíti aj jeho peňaženka.

Často sa hovorí o dôležitosti dentálnej hygieny. Je už aj u nás bežnou súčasťou prevencie, ktorú pacienti využívajú?

Odbor dentálna, a tým aj kategória zdravotníckeho pracovníka vznikol už dávno v zahraničí ako podporný a nápomocný pre zubného lekára najmä v oblasti edukácie pacienta, ako vykonávať ústnu hygienu v jednotlivých obdobiach života, v oblasti výživového poradenstva a kontroly. Súčasťou je aj odstraňovanie bakteriálneho povlaku a zubného kameňa ako výkonu prevencie a liečby zubného kameňa a zápalu ďasien. Výsledkom je pekný biely úsmev. Je potrebné si uvedomiť, že výkony sú súčasťou liečby a udržania ústneho zdravia a pacient má ísť na ošetrenie na základe odporúčania zubného lekára. Je nesprávne ošetrenie u dentálneho hygienika považovať za ekvivalent kozmetického ošetrenia. Za ústne zdravie pacienta v plnom rozsahu zodpovedá zubný lekár.

Má vplyv na naše zuby aj náš životný štýl?

Na ústne zdravie, vrátane zubov má vplyv nezdravý životný štýl. Na jednej strane je to nadmerná konzumácia sladených nápojov a jedál prakticky už od obdobia batoľaťa, kde výsledkom je početný výskyt zubného kazu už v mliečnom chrupe, ktorý postihuje aj trvalý chrup so všetkými následkami. Na druhej strane, najmä u mladých dospelých s dobrou ústnou hygienou, je to nadmerná konzumácia nápojov a jedál kyslej chuti, ako aj sýtených nápojov. Tieto spôsobujú vznik erózie zubnej skloviny, kde bez účasti kazotvorných baktérií dochádza k rozpúšťaniu a strate zubnej skloviny.

Existujú potraviny, ktoré zubom škodia a, naopak, také, ktoré im prospievajú?

Zubom škodia sladené nápoje a sladené jedlá a pochutiny, ktoré sa konzumujú počas dňa mimo hlavných jedál. Je potrebné, aby deťom už od narodenia od smädu sa podávala voda, namiesto prisládzaných čajov. Na vzniku erózie sa podieľa konzumácia majonéz, kečupu, dresingov, nápojov alko- a nealkoholických typu long drink, vína. Zubom významne prospieva napríklad konzumácia syrov a surovej zeleniny.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #zubári #zubná hygiena