Zoznámte sa! Dentálna hygienička

Nedarí sa vám zbaviť žltej farby, fľakov alebo povlaku a zuby si pritom umývate pravidelne minimálne dvakrát denne? Vieme si zuby čistiť správne? "Ľudia, ktorí už absolvovali návštevu u dentálnej hygieničky, ovládajú správne techniky čistenia zubov. Problém vidím v tom, že po rokoch používania nesprávnej techniky pacienti len ťažko menia svoje návyky," vraví dentálna hygienička Zuzana Urbanová zo zubnej ambulancie Dental Smile v Bratislave.

08.05.2017 14:00
zuby, dentálna hygiena, Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Podstatou čistenia zubov je odstránenie nánosov plaku, ktorý sa na zuboch počas dňa ukladá. Preto je jedno dôkladné čistenie zubov, najmä pred spánkom, dôležitejšie, ako niekoľko povrchných,“ konštatuje.

Čistenie zubov je veľmi individuálne a je ťažké vymyslieť jedno univerzálne odporúčanie. Každý má iné zuby – tvar, medzery, sklon. Rozdiel pritom nie je v technike čistenia, ale najmä v tom, ako dlho sa tej-ktorej partii zubov venovať. Preto je vhodné okrem pravidelnej preventívnej prehliadky u zubára navštíviť aj dentálnu hygieničku, ktorá vás naučí, ako sa správne starať o zuby a celú ústnu dutinu. S jej pomocou tak môžete lepšie bojovať proti zubnému kazu, zápalu ďasien či parodontitíde.

„Každá návšteva dentálnej hygieny je individuálna a odvíja sa od momentálneho stavu orálneho zdravia u daného pacienta. Základným balíčkom je vstupná prehliadka, odstránenie nánosov plaku a zubného kameňa, pieskovanie, leštenie zubov profylaktickou pastou, fluoridácia a inštruktáž správneho čistenia zubov. Pravidelné návštevy sú dôležité z hľadiska odstránenia nánosov plaku a kameňa a najmä z hľadiska motivácie pacienta a inštruktáže správnej techniky čistenia zubov, na čo zubní lekári nemajú toľko času, keďže sa venujú riešeniu iných problémov týkajúcich sa ústnej dutiny,“ vysvetľuje Zuzana Urbanová.

Ako často by ste ju mali navštevovať? „To je individuálne, záleží na rýchlosti tvorby zubných nánosov a disciplinovanosti pacienta v čistení zubov. Vo všeobecnosti by to mali byť dve návštevy ročne,“ vraví dentálna hygienička.

Je dôležité, aké pomôcky na čistenie používate. „Výber pomôcok na čistenie zubov závisí od toho, čo pacient potrebuje. Niekto si vystačí so zubnou kefkou a dentálnou niťou, niekto musí používať aj medzizubné kefky a škrabku na jazyk. Pokiaľ zubné pomôcky nezvolíme správne, vedie to k nedostatočnej hygiene a následným problémom v ústnej dutine. Čo sa týka vhodnej zubnej kefky, mala by mať rovnú rúčku, malú hlavičku, rovné a husté štetinky. Veľkosti a tvary medzizubných kefiek, nití a iných pomôcok sa odvíjajú od tvaru a veľkosti medzizubných priestorov a od podmienok v ústnej dutine,“ dodala.

Kedy by ste nemali návštevu odkladať

  • ak vám krvácajú ďasná a máte ich intenzívne tmavočervené
  • ak máte zdurené alebo opuchnuté ďasná
  • ak sa vám tvorí zubný kameň a zubný povlak
  • ak vám zapácha z úst
  • ak vám ustupujú ďasná a obnažujú sa krčky a korene
  • ak sa vám kývajú zuby a menia sklon

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #dentálna hygienička #dentálna hygiena #starostlivosť o zuby