Stratili ste vlastné zuby? Pomôžu náhrady

Stratu jedného či viacerých zubov je potrebné vhodným spôsobom nahradiť, najmä preto, aby človek mohol poriadne rozžuť jedlo, správne artikulovať, a v neposlednom rade aj z estetických dôvodov. Vhodnú náhradu vám navrhne zubár podľa toho, v akom stave je váš chrup, ale aj podľa vašich finančných možností.

09.05.2017 14:00
zub, zuby, protéza, náhrada Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aj keď vyberacím zubom ešte úplne neodzvonilo, mnohí sa rozhodujú pre korunky, mostíky, pribúda najmä tých, čo volia implantáty. Vyberateľné protézy sa používajú pri rozsiahlych defektoch chrupu, ale aj v prípade, keď nie je možné vyhotoviť mostíky, korunky či implantáty. Na ich výrobu sa dnes používa ako hlavný materiál špeciálna živica. Umožňujú nahradiť niekoľko zubov alebo tiež kompletný chrup. Rozdeliť ich môžeme na čiastočne snímateľné, celkovo snímateľné a hybridné zubné protézy.

Okrem klasických vyberateľných zubných náhrad sú pre pacientov k dispozícii aj zubné implantáty. Oproti iným metódam majú tú výhodu, že odstraňujú nutnosť brúsenia zdravých zubov a dá sa nimi nahradiť snímateľná protéza. Vyrobené sú z titánu a pri dostatočnom stave kosti hornej a dolnej čeľuste sa vnášajú do kosti. Pri bezproblémovej liečebnej fáze sa najneskôr po šiestich mesiacoch definitívne včlenia. Záruka pre ich vrastenie síce neexistuje, ale viac ako 90 percent implantátov sa zahojí za predpokladu, že sa u pacienta časom nevyvinú nejaké ochorenia kostí alebo sa nevyskytnú iné, predtým netušené choroby. Štúdie dokazujú, že implantáty vydržia viac ako 15 a viac rokov, pričom umelý zubný koreň je stále možné zaťažovať a proteticky použiť.

Korunky sú najmenšou zubnou náhradou. K tomuto riešeniu sa zvyčajne pristupuje, ak človek stratí jeden zub, ale v ďasnách zostane koreň, na ktorý sa korunka prichytí. Pre jej nasadenie sa vrchná časť zuba musí obrúsiť a podľa zubných odtlačkov zubný technik vyrobí novú korunku.

Aká je ponuka protetických možností

  • Korunky. Slúžia na ochranu poškodených zubov. Korunka obnovuje formu zubu a tiež jeho funkciu. Moderné korunky sú vyrábané z čistej keramiky, alebo z keramiky, ktorá obsahuje ako základ ušľachtilý kov. Pripevňujú sa pomocou zubného cementu.
  • Korunky na implantátoch. Implantát je náhrada zubného koreňa. Na mieste, kde chýba zub, treba spraviť nielen jeho koreň, ale aj korunku. Ich upevnenie na implantáty je rovnaké ako upevnenie korunky na zvyšky obrúsených zubov.
  • Zubný mostík. Nahrádza jeden alebo viac chýbajúcich zubov. Je to vlastne umelá zubná protéza nesená susediacimi zubami. Navrhuje sa podľa polohy, dĺžky a počtu medzier v čeľusti a aj podľa prognózy a stability zvyšných zubov potrebných na premostenie.
  • Zubné mostíky na implantátoch. Ak chýbajú viaceré zuby alebo nie je možné mostík stabilne uchytiť na vlastných zuboch, zubár odporučí namiesto mostíka implantát. Nie je však potrebné nahradiť ním každý chýbajúci zub. Implantáty stačí vsadiť tam, kde budú spĺňať funkciu oporných pilierov pre mostík. Tento postup je vhodný napr. pri celkovej rekonštrukcii všetkých zubov hornej alebo dolnej čeľuste.
  • Zubné protézy. Dôvodom riešenia ošetrenia chrupu protézou je zväčša silné poškodenie zubov tak, že tieto bolo nutné odstrániť. Protéza je na jednej strane potrebná na obnovenie funkcie žuvania a na druhej strane na zabránenie možných následných poškodení.
  • Čiastočné protézy. Sú snímateľné a ukotvené na existujúcich zuboch. Skladajú sa z umelých zubov, ktoré sú upevnené na kovovom základe protézy obklopenom umelou hmotou.
  • Celkové protézy. Tvoria náhradu pravých zubov pri ich úplnej strate.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #zubná náhrada #protéza #zubná hygiena