Kŕčové žily: Genetika aj zlé návyky

Jablčný ocot, pohánka, cesnakový extrakt, kapustné listy, bravčová masť a dokonca slanina - tým všetkým sa Slováci pokúšajú sami si liečiť kŕčové žily. Ak nám bolesti, nepokojné, ťažké a unavené nohy nekomplikujú život, problém ignorujeme, alebo sa „liečime“ sami rôznymi masťami, obkladmi či spomínanými „babskými receptami“. S chronickým žilovým ochorením sa spája aj viacero mýtov - napríklad, že po operácii sa nové varixy už nikdy neobjavia alebo že odstránená časť žily bude človeku „chýbať“.

12.05.2017 06:00
žena, nohy, Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Ide však o vážny medicínsky i ekonomický problém, ktorým trpí takmer 80 percent Slovákov. „Aj napriek tomu, že príznaky chronického žilového ochorenia sa lekári snažia dostať do povedomia verejnosti, potvrdilo sa, že až 82 % ľudí príznaky ignoruje a považuje ich za normálne,“ hovorí angiologička profesorka Viera Štvrtinová.

Pri vzniku kŕčových žíl zohráva svoju úlohu dedičnosť, a to významnejšie zo strany matky – až 65 %. Dedičnosť zo strany otca je výrazne nižšia, necelých 14 %. V prípade chronického žilového ochorenia u oboch rodičov je predpoklad zdedenia ochorenia až 80 %. „Veľký význam majú aj zaužívané zlozvyky v rodine. Hovoríme o „dedení“ zlých spôsobov života, ako sú nesprávna životospráva, málo pohybu, sedavý spôsob života, nevyhovujúca strava vedúca k zápche,“ spresňuje príčiny profesorka Štvrtinová. „Zlozvyky sú pravdepodobne dôležitejším faktorom ako dedičnosť,“ dodala.

„Ak chodí pacient pravidelne na preventívne prehliadky k svojmu praktickému lekárovi, ten vie v rámci nej zhodnotiť celkový stav pacienta vrátane rodinnej, pracovnej anamnézy a rizikových faktorov. Neraz sa pacienti sami nesťažujú, ale keď lekár položí cielené otázky týkajúce sa príznakov, ktoré môžu signalizovať toto ochorenie, odpovedajú kladne. Nasleduje vyšetrenie dolných končatín v stoji a v ľahu pohľadom a pohmatom. V prípade akéhokoľvek štádia lekár odporučí návštevu odborníka, s ktorým spoločne stanovia komplexný liečebný postup, ako aj odporúčania na zmenu životného štýlu,“ vysvetľuje zodpovedný prístup všeobecná lekárka Diana Ganajová.

Liečba musí byť včasná, komplexná a celoživotná. „Aj vďaka včasnej diagnostike a skorej medikamentóznej liečbe klesá počet pacientov v najvyšších štádiách potrebujúcich chirurgický zákrok,“ tvrdí cievny chirurg František Žernovický. „Aj keď je operačný výkon potrebný, netreba sa ho obávať, pretože v 95 % prípadov vieme chirurgiu varixov riešiť bezbolestne, bez rezu a celkovej anestézie,“ dodal.

Pacienti na Slovensku majú liečbu na svetovej úrovni. Vo Zvolene nedávno predstavili najnovšiu metódu vizualizácie žíl prostredníctvom infrakamery, ktorá premieta žilový systém priamo na kožu.  „Identifikuje žilu, ktorá spôsobuje metličky, a umožní nám cielene ju ošetriť. Žily predstavujúce kozmetický problém sa dajú najefektívnejšie riešiť synergiou lasera, sklerotizácie a pôsobením chladu. Vďaka chladeniu je žila zúžená a zákrok nebolestivý. Do vizualizovanej prívodnej žily sa vpichuje sklerotizačný roztok a na záver sa zasiahne laserom špeciálnej vlnovej dĺžky,“ spresňuje princíp metódy Cryo-Laser-Sclerotherapy cievny chirurg Štefan Munka.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
nohy Ilustračné foto.

Ako vzniká chronické žilové ochorenie (CHŽO)

  • spočiatku môžete pociťovať len „ťažké nohy“, tlak v nohách, svrbenie, pálenie, nutnosť vykladať si nohy na stôl, príznaky sa zhoršujú v priebehu dňa, v letných mesiacoch, pri dlhom státí či cestovaní. Neskôr sa pridružuje opuch, ukážu sa kŕčové žily – varixy
  • v populácii mužov do 35 rokov má symptómy približne 11 percent z nich, v prípade žien 20 percent. Po päťdesiatke je to až polovica pacientov a vo vekovej kategórii nad 70 rokov až 75 percent populácie
  • kŕčové žily sa môžu skomplikovať zápalom, vznikom zrazeniny – trombu, ktorý môže viesť až k pľúcnej embólii a tiež prasknutím varixu a následným žilovým krvácaním
  • prvotnou príčinou žilového ochorenia je oslabenie žilovej steny, strata jej pružného napätia a následné rozšírenie žily
  • druhotne s rozšírením žilovej steny vzniká nedovieravosť chlopní a dochádza k obráteniu toku krvi v žilách. V povrchovom žilovom systéme dolných končatín sa hromadí krv a vzniká vysoký žilový krvný tlak. Ten prechádza aj do malých ciev. Krvný prietok sa spomaľuje, zhoršuje sa okysličenie cievnej steny, čo poškodzuje cievnu výstelku, vznikajú poruchy jej funkcií a následne zápal
  • chronický zápal porušuje štruktúru žilovej steny a chlopní, čím podporuje ďalšie rozšírenie žilovej steny a zhoršenie žilového odtoku. Poškodená cievna stena je priepustnejšia, plazma presakuje do okolia, lymfatické cievy sa preťažujú, nezvládajú transport a vzniká opuch. Zápal sa šíri zo žilovej steny do okolia, poškodzuje podkožné tkanivo, zhoršuje sa vyživovanie kože, zmeny môžu viesť až k vredu predkolenia
  • samostatnou skupinou v rámci chronického žilového ochorenia je chronická žilová nedostatočnosť. Je to stav, pri ktorom je narušený mechanizmus návratu žilovej krvi z dolných končatín do srdca. V žilách sa zvyšuje krvný tlak, dochádza k poškodeniu žilových chlopní (tie pomáhajú návratu krvi zo žíl do srdca). Žilový pretlak sa prenáša aj do malých ciev a kapilár, postupne sa objavuje chronický zápal s ďalšími možnými následkami.

Rizikové faktory

a) neovplyvniteľné: dedičná predispozícia, vek, ženské pohlavie, tehotenstvo, väčšia výška, prekonaná žilová trombóza

b) ovplyvniteľné: užívanie antikoncepcie alebo hormonálna liečba, nadváha a obezita, nedostatok pohybu, dlhé sedenie, státie, ale aj neprimeraná svalová záťaž a časté zdvíhanie ťažkých bremien, chôdza po mestskej dlažbe, nedostatok vlákniny, častá zápcha, nevhodné oblečenie a obuv, najmä tesná spodná bielizeň a obuv na vysokých opätkoch, horúce prostredie, ktoré spôsobuje neprirodzené roztiahnutie cievneho systému a zvýšenú záťaž na jeho funkčnosť, fajčenie, časté pridlhé sedenie na toalete

Štádiá žilových ochorení

chronické žilové ochorenie sa delí na jednotlivé štádiá podľa medzinárodnej klasifikácie CEAP. Klasifikácia žilových chorôb bola vytvorená na základe medzinárodnej dohody a zahŕňa nielen prejavy ochorenia (C = klinika), ale určuje aj etiológiu (pôvod) (E = etiológia), lokalizuje zmeny (A = anatómia) a určuje patofyziologické aspekty ochorenia (P = patofyziológia)

C0 – vyšetrením a pohmatom nezistené žiadne znaky žilového ochorenia
C0s – pocit ťažkých nôh, únava, pocit napätia a opúchania, horúčavy alebo páľavy, svrbenie kože, kŕče v lýtkach, bolesti nôh a podobne
C1 – prítomné rozšírenie sieťových žíl – metličky (teleangiektázie) alebo rozšírené drobné koncové žily
C2 – prítomné kŕčové žily, varixy
C3 – viditeľné opuchy
C4 – zmeny na koži pripisované ochoreniu žíl – pigmentácia a/alebo ekzém, lipodermatoskle­róza, biela atrofia
C5 – trofické zmeny na koži so zahojeným vredom predkolenia žilového pôvodu
C6 – trofické zmeny na koži s aktívnym vredom predkolenia žilového pôvodu

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
nohy, kŕčové žily, lekár, vyšetrenie Ilustračné foto.

Aké sú možnosti liečby

Okrem správnej životosprávy a fyzikálnej liečby sa používa kompresívna terapia, medikamentová terapia, sklerotizačná a chirurgická terapia. Ak sú prítomné kŕčové žily, treba ich vždy čo najskôr sklerotizačne či chirurgicky ošetriť, inak sa ochorenie môže skomplikovať.

Medikamentová liečba

Ochorenie treba od počiatku liečiť venofarmakom. Venofarmaká sú buď látky prírodného pôvodu, alebo ide o syntetické látky. Sú určené na liečbu varixov, chronickej žilovej nedostatočnosti, lymfatických opuchov. Účinkujú aj na pocit ťažkých nôh, únavu nôh, kŕčov, bolesti a opuchov dolných končatín. Lekári neodporúčajú užívanie výživových doplnkov namiesto liečby liekom. Množstvo prípravkov, ktoré sľubujú riešenie zdravotných problémov, sú v skutočnosti len potraviny.

Kompresívna terapia

Je neoddeliteľnou súčasťou všetkých typov prevencie a liečby chronickej žilovej choroby. Používajú sa bandáže alebo medicínske kompresívne pančuchy. Bandáže sa rozdeľujú podľa materiálu a elasticity na dlhoťažné, krátkoťažné a tuhé. Väčšinou sa aplikujú školeným personálom. Kompresívne pančuchy sú komerčne vyrábané zdravotné pomôcky, ktoré sa delia podľa viacerých kritérií. Sú výhodné najmä vo fáze hojenia a neskôr ako prevencia opakovania ochorenia. Stlačením povrchových žíl sa bráni ďalšiemu šíreniu zápalu do hlbokého žilového systému a docieľuje sa zrýchlenie prúdu krvi v hlbokých žilách.

Sklerotizačná liečba

Je miniinvazívna liečba, pri ktorej sa do žily vpravuje sklerotizačná pena, ktorá poškodí vnútornú výstelku chorej časti žily, následne žilová stena zhrubne, až sa uzavrie. Týmto procesom sa chorá žila znefunkční a postupne zaniká – mení sa na neškodný väzivový pruh. Skleroterapeut pracuje na podklade mapy žilového riečiska získanej dôkladným sonografickým vyšetrením a ošetruje len choré časti žilového riečiska. Sklerotizáciu vždy vykonáva pod ultrasonografickou kontrolou. Chybná aplikácia sklerotizačnej peny do žily by mohla spôsobiť odumretie kože v spádovej oblasti, tiež hlbokú žilovú trombózu a následne pľúcnu embóliu. Všetky tieto komplikácie sú pri sonografickej kontrole prakticky vylúčené, procedúra však vždy patrí do rúk odborníka. Výhodou skleroterapie je bezbolestnosť a okamžitý návrat do bežného života. Ide o ambulantný výkon, pacient je ihneď práceschopný. Žilky predstavujúce kozmetický problém sa dajú tiež efektívne riešiť sklerotizáciou. V ich vizualizácii sa dá využiť infrakamera, ktorá premieta žilový systém v reálnom čase priamo na kožu. Identifikuje žilu, ktorá privádza krv do rozvetvených metličiek, a umožní cielene ich ošetriť.

Chirurgická liečba

Chirurgické odstránenie varixov je možné pomocou miniinvazívneho zákroku alebo metódou klasickej chirurgie. O optimálnej liečbe rozhodne chirurg na podklade ultrasonografického vyšetrenia.

Miniinvazívna chirurgia

Metóda bez celkovej i spinálnej anestézie. Bez rezu a bez stehov. Zákrok sa robí v režime jednodňovej chirurgie na chirurgickej operačnej sále. Princípom je zavedenie rádiofrakvenčného alebo laserového katétra do chorého úseku žily cez vpich, ktorý sa naviguje sonografom. Katéter sa následne zasunie do cieľovej oblasti, ktorou je väčšinou slabina alebo zákolenná jama. Do okolia žily sa zavádza studený roztok, čo zabezpečuje bezbolestnosť operácie. Nasleduje ablácia, teda poškodenie chorého úseku žily teplom rádiofrekvenčného či laserového lúča. Okamžite po operácii pacient dostane kompresívnu pančuchu, postaví sa z operačného stola a musí sa prechádzať 30 minút. Kompresívnu pančuchu nosí aspoň jeden týždeň. Pooperačná bolestivosť je minimálna a po zákroku nezostávajú žiadne jazvy. Vzhľadom na to, že anestézia nie je potrebná a zotavovanie tiež nie je nutné, zákrok je pre pacienta veľmi komfortný. Nezvládnutie práce s ultrazvukom môže znamenať riziko poškodenia hlbokej žily alebo tepny. Výkon je preto možné robiť len na certifikovanom pracovisku.

Klasická chirurgia

Zákrok sa robí v celkovej alebo spinálnej anestézii. Z rezu v slabine alebo pod kolenom sa obnaží ústie poškodeného žilového kmeňa. Chirurgicky sa následne prerušia prítoky okolitých žíl a chorý kmeň je odpojený od hlbokého riečiska. V klasickej chirurgii rovnako ako v miniinvazívnej sa postupuje prísne podľa rozsahu poškodenia a odstránený je len chorý úsek žily. Nikdy sa totiž nedá vylúčiť, že pacient bude potrebovať žilu na koronárny alebo iný bajpas a bolo by aj nelogické odstraňovať zdravú žilu. Operácii predchádza precízne sonografické vyšetrenie, po operácii je nutné zošitie rany. Pacient zostáva na pooperačnej izbe a následne na chirurgickom oddelení. Po celkovej anestézii leží 3 až 6 hodín a postupne sa začína pohybovať. Na druhý deň väčšina pacientov odchádza domov, kompresívnu pančuchu treba nosiť tri týždne. Rizikom otvorenej operácie je nutnosť anestézie, infekcia a krvácanie sú zriedkavé. Výhodou je priama kontrola operačného poľa. Až v 95 percentách prípadov je pri prvom sonografickom vyšetrení možné ošetriť varixy miniinvazívne, zákrok preto netreba odkladať. Inak sa ochorenie zhorší a skomplikuje.

Zmena životosprávy a životného štýlu

Základnou liečebnou metódou je ovplyvňovanie rizikových faktorov vzniku a rozvoja chronickej žilovej choroby – obezity, sedavého spôsobu života, nedostatku pohybovej aktivity, dlhého státia, nosenia nevhodného šatstva a obuvi, zlého zloženia stravy atď. Vhodné sú športy, kde sa kombinuje rytmický pohyb členkov s prácou lýtkových svalov – turistika, beh, beh na lyžiach, bicyklovanie, tanec a plávanie. Negatívny vplyv na ochorenie má tenis, zjazdové lyžovanie, futbal, vzpieranie a box – pri predispozícii ochorenia by sa mali tieto športy vykonávať len v kompresívnych pančuchách.

Fyzikálna liečba a liečebná rehabilitácia

Cieľom je zlepšiť funkciu lýtkových svalov a zredukovať nadmernú hmotnosť. Špeciálne cviky sa robia v horizontálnej polohe na chrbte i postojačky vo vertikálnej polohe. V prípade závažnejších štádií sa odporúča kvôli zhoršenému lymfatickému odtoku aj manuálna či prístrojová lymfodrenáž a tiež vákuová kompresná terapia. Horúce bahno či voda sa neodporúčajú.

Dajte sa vyšetriť

V mesiacoch máj až júl sa môže dať každý preventívne, alebo ak pociťuje príznaky chronického žilového ochorenia, vyšetriť odborníkmi v pojazdnej ambulancii, ktorá zavíta do 46 slovenských miest. Všeobecný lekár a angiológ budú počas tour pripravení, v čase od 9. do 18. h poradiť, vyšetriť, diagnostikovať a odporučiť správnu liečbu.

Dátum Deň Mesto
12. 5. piatok Štúrovo
15. 5. pondelok Senica
16. 5. utorok Myjava
17. 5. streda Piešťany
18. 5. štvrtok Nové Mesto nad Váhom
19. 5. piatok Trenčín
24. 5. streda Nitra
25. 5. štvrtok Topoľčany
26. 5. piatok Prievidza
29. 5. pondelok Turčianske Teplice
30. 5. utorok Martin
31.5. streda Žilina
1. 6. štvrtok Považská Bystrica
2. 6. piatok Púchov
5. 6. pondelok Zvolen
6. 6. utorok Levice
7. 6. streda Nové Zámky
8. 6. štvrtok Šala
9. 6. piatok Bratislava
12. 6. pondelok Rimavská Sobota
13. 6. utorok Lučenec
14. 6. streda Detva
15. 6. štvrtok Brezno
16. 6. piatok Zvolen
19. 6. pondelok Ružomberok
20. 6. utorok Poprad
21. 6. streda Kežmarok
22. 6. štvrtok Svit
23. 6. piatok Liptovský Mikuláš
26. 6. pondelok Košice
27. 6. utorok Michalovce
28. 6. streda Trebišov
29. 6. štvrtok Prešov
30. 6. piatok Spišská Nová Ves
3. 7. pondelok Snina
4. 7. utorok Trebišov
6. 7. štvrtok Streda nad Bodrogom
7. 7. piatok Košice
8. 7. sobota Košice

Viac informácií o chronickom žilovom ochorení, ako aj presné termíny a mestá, do ktorých príde pojazdná ambulancia (autobus) nájdete na www.opuchnutenohy.sk.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kŕčové žily