Príznaky refluxu možno zmierniť. S týmito tipmi

Grganie, bolesti brucha či pálenie záhy sú typickými príznakmi refluxnej choroby. So stravou "šitou na mieru" a inými tipmi, ich možno zmierniť.

18.05.2017 06:00
soľ - soľnička a hranolčeky
Pomáha málo soliť a vyhýbať sa napríklad aj nezdravým zemiakovým hranolčekom.
debata

Stop mastným jedlám
Vyhýbajte sa mastnému mäsu a údeninám, vyprážaným potravinám (hranolčeky) a tiež mastným pekárenským výrobkom. Potraviny s vysokým obsahom tuku spomaľujú vyprázdňovanie žalúdka a ovplyvňujú uvoľnenie dolného pažerákového zvierača.

Menej soliť a koreniť
Početné štúdie ukazujú, že soľ a pikantné jedlá zhoršujú príznaky refluxu. Preto je potrebné obmedziť používanie soli, to isté platí aj pre korenisté jedlá.

Citrusy podporujú reflux
Citrusové plody ako sú pomaranče, grapefruit, kumkvát, klementínky, limetky, citróny ale aj paradajky, zvyšujú sekrečnú funkciu žalúdka a môžu podporovať reflux.

Pozor na kofeín
Znižuje napätie dolného pažerákového zvierača, čo zvyšuje riziko refluxu.

Sýtené nápoje – obzvlášť kritické
Sýtené nápoje môžu zvýšiť intragastrický tlak a tým spätný tok žalúdočnej kyseliny do pažeráka. Energetické nápoje, ktoré často obsahujú kofeín a sú sýtené oxidom uhličitým, sú považované za obzvlášť kritické.

Alkohol dráždi
Pivo, víno alebo iné alkoholické nápoje môžu z dôvodu svojho obsahu etanolu dráždiť sliznicu pažeráka.

Voľte malé porcie jedál
Jedným z najzákladnejších odporúčaní v stravovaní je vyhýbať sa veľkým porciám jedál, pretože na ich strávenie potrebuje žalúdok vyprodukovať obzvlášť veľa kyseliny.

Treba sa hýbať a schudnúť
Štúdie ukázali, že obézni ľudia trpia refluxom častejšie, predovšetkým tí s abdominálnou obezitou. Kto chce schudnúť, mal by nielen menej jesť, ale aj aktívnejšie žiť. Nedostatok pohybu preukázateľne podporuje rozvoj refluxu.

Tuhá večera
Krátko pred spaním sa odporúča zjesť niečo ľahké, avšak polievky sú pre ľudí s refluxnou chorobou nevhodné. Posledné jedlo dňa by malo byť tuhé – znižuje riziko refluxu.

Tri hodiny pred spaním
Osobám, ktoré trpia refluxom, sa neodporúča ľahnúť si bezprostredne po jedení. Večerať by mali aspoň tri hodiny pred spaním, nevykonávať ťažkú fyzickú aktivitu či prácu v sklonenej pozícii.

Polosedieť a vyvýšiť hlavu
Ak príznaky pretrvávajú, alebo sa predovšetkým v noci zhoršujú, odporúča sa spať v polosediacej pozícii alebo vyvýšiť hlavu vankúšom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reflux #žalúdok #obezita #pálenie záhy #citrusy #pažerák