Chronické žilové ochorenie a letná dovolenka či vysoké opätky

Kŕčové žily sú pomerne častým prejavom rozšíreného chronického žilového ochorenia. Niekto si ich spôsobí počas života nesprávnym životným štýlom, iní však na ne majú genetické predispozície.

20.05.2017 06:00
dovolenka, auto, nohy Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak sa kŕčové žily vyskytovali u niekoho z vašej rodiny, pravdepodobnosť, že nimi budete trpieť aj vy, je pomerne vysoká. Zhoda pre možný výskyt ochorenia u jednotlivých členov rodiny je až 80 %. Často však býva ochorenie spojené s nejakou činnosťou, stavom či životným obdobím, keď sa predispozícia prejaví. Kŕčové žily napríklad vznikajú často u tehotných žien. Počas tehotenstva sa ženám totiž výrazne zvýši krvný objem i prietok krvi, kvôli hormonálnym zmenám sa rozšíria žily a zväčšujúci sa plod môže tlačiť na žily vedúce z dolných končatín, čo podporuje vznik varixov. Ženské hormóny všeobecne zvyšujú zrážanlivosť krvi a kvôli tomu tiež na toto ochorenie trpí dvakrát viac žien než mužov.

Ochorenie sa tiež objavuje u ľudí trpiacich obezitou a aj u tých, ktorí majú sedavé zamestnanie či málo športujú. Výskyt varixov sa zvyšuje s rastúcim vekom. Ak viete o tom, že máte dedičné predpoklady v prípade tohto ochorenia, dôležité je vyhľadať lekára už pri prvých príznakoch. Včasná diagnostika a vhodná liečba potom dokážu dlhodobo udržať ochorenie v počiatočných štádiách.

Letná dovolenka

Väčšina ľudí si plánuje dovolenku práve v lete. Horúce dni sú však obdobím, keď kŕčové žily spôsobujú väčšie ťažkosti ako inokedy. Nohy pri vysokých teplotách viac opúchajú, činnosť žilových chlopní sa zhoršuje, horší je teda aj návrat krvi smerom k srdcu, zväčšuje sa tlak na steny žíl, čo zhoršuje varixy. Dovolenka býva spojená aj s cestovaním. Pre ľudí s kŕčovými žilami je však nevhodný dlhý pobyt v lietadle či v aute. Ohrozujú ich najmä prípadné komplikácie – najmä zápaly povrchových i hlbokých žil a z trombóz vznikajúce pľúcne embólie. Môže tiež nastať krvácanie z prasknutého varixu alebo nehojace sa poranenie kože (vred predkolenia).

Pri ceste autom, autobusom i lietadlom dlhšej ako tri hodiny použite kvalitné zdravotné elastické pančuchy II. kompresnej triedy a často pohybujte nohou v členku a kolene – zvýši sa tak prúdenie krvi v dolných končatinách, čo je tou najdôležitejšou prevenciou trombózy. Nezabudnite na dostatok tekutín, pite menej kávy a nepite žiadny alkohol. U pacientov, ktorí prekonali zápal žíl či embóliu, môže lekár nasadiť preventívne pred cestou lieky v tabletovej či injekčnej podobe. Všetci, ktorí sú postihnutí kŕčovými žilami, by sa mali dať s dostatočným predstihom vyšetriť v špecializovanej žilovej ambulancii. Počas dovolenky nezabúdajte na pravidelný pohyb a dostatok tekutín.

Vysoké opätky

Sú krásne, elegantné, predlžujú líniu nohy, ale pre ženy s chronickým žilovým ochorením sú na bežné nosenie absolútne nevhodné. Nosenie lodičiek s vysokými opätkami, ale aj nosenie topánok bez opätkov je ovplyvniteľným rizikovým faktorom pre rozvoj ochorenia. Vyberajte si radšej nižšie topánky, ideálne s 2 až 4 cm vysokým opätkom, ktorý ideálne drží lýtko a poskytuje podporu k dostatočnému žilovému návratu.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
opätky, nohy Ilustračné foto.

Muži

Podľa skúseností lekárov je prístup mužov k problematike varixov špecifický a úplne iný ako u žien. Súvisí to s tým, že kŕčové žily pre nich väčšinou neznamenajú estetický problém. Väčšinou majú nohy schované v nohaviciach. Mužský organizmus neovplyvňujú estrogény, ktoré u žien oslabujú žilovú stenu, preto u nich tak často nevznikajú drobné metličkové varixy. Väčšinou teda riešia až väčšie kŕčové žily. K lekárovi prichádzajú pomerne neskoro, pretože ani rozsiahle kŕčové žily u nich nemusia vyvolávať väčšie problémy. Je žiaľ bežné, že muži navštívia lekára až s rozsiahlymi opuchmi, so zmenami na koži či dokonca s aktívnym vredom predkolenia. Našťastie aj medzi nimi pribúdajú tí, ktorým ich zdravie nie je ľahostajné a nezanedbajú svoje ochorenie.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
nohy, pláž Ilustračné foto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kŕčové žily