Príbeh kliešťovej encefalitídy: Dvojité videnie a obrna bránice

V polovici septembra 2007 sa pán Jozef M. z Karlovíc (65) vrátil z výletu na bicykli a pri kúpeli objavil na stehne pravej nohy kliešťa, ktorého si ihneď vytiahol a miesto dezinfikoval. Už predtým uvažoval o očkovaní proti kliešťovej encefalitíde, ale stále bolo niečo dôležitejšie.

19.05.2017 06:00
choroba, bolesť, spánok, hlava Foto:
Ilustračné foto.
debata

Bohužiaľ, očkovanie už nestihol. Asi po desiatich dňoch sa uňho objavili chrípkové príznaky – bolesti svalov, kĺbov, zvýšená teplota, ospalosť. Svojmu praktickému lekárovi o kliešťovi povedal, ale pretože nemal na koži nijakú škvrnu, lekár sa priklonil k diagnóze virózy. Po niekoľkých dňoch príznaky ustúpili a Jozef sa vrátil do práce.

O týždeň nato absolvoval výlet s priateľmi, ale tentoraz sa mu objavili v plnej sile príznaky sprevádzané dvojitým videním, zvýšenou teplotou, zhoršenou komunikáciou. Praktický lekár mu predpísal antibiotiká, ktoré však nepomohli a začali sa prejavovať špecifické neurologické príznaky ako stuhnutá šija, obrna svalov a bránice, ktorá vyžadovala napojenie na riadené dýchanie, zmeny vedomia, dezorientácia, zmätenosť, poruchy reči.

Pán Jozef bol hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti infekčného oddelenia, kde mu po lumbálnej punkcii potvrdili infekciu vírusom kliešťovej encefalitídy. Nasledujúce dva týždne bojoval o život. Okrem obrny bránice a nemožnosti vyprázdňovania trpel neznesiteľnými bolesťami a hrozilo mu aj mentálne postihnutie. K tomu sa pridružil zápal pľúc. S pomocou lekárov a vďaka svojej vôli zápas o život vyhral, ale čakala ho bolestivá a celoživotná rehabilitácia. Ostali mu trvalé následky.

„Najhoršia bola zmätenosť a neistota, čo bude ďalej a kedy sa vyliečim. Pocit dusenia, nemohúcnosť, kruté bolesti svalov a kĺbov. Chodili ma navštevovať príbuzní, ale nechcel som ich vidieť, pretože ma každé slovo a úsmev stáli množstvo síl a vyčerpávali ma. Ani teraz to so mnou rodina nemá ľahké. Uvedomil som si, že to nie je len moje ochorenie, ale táto diagnóza postihla celú moju rodinu. Nezaspím bez liekov na spanie, budia ma bolesti. Kombinácia hypnotík a analgetík mi nerobí dobre na psychiku. Musím si vybrať. Som aktívny včelár, chcel by som mať tristo úľov, ale zvládnem ledva tridsať. Jemná motorika mi dáva zabrať. Príjmové doklady klientom nášho penziónu vypisuje manželka. Som rád, že chodím,“ tvrdí pán Jozef. „Lekár by sa mal aspoň pokúsiť presvedčiť každého pacienta o dôležitosti očkovania proti kliešťovej encefalitíde,“ dodáva.

(Podľa pacientskej kazuistiky v časopise Očkování a cestovní medicína 2/2015, krátené)
debata chyba
Viac na túto tému: #kliešť #kliešťová encefalitída