Minútový trik, ktorý pomôže upozorniť na rôzne ochorenia

Existuje trik, vďaka ktorému možno odhaliť skryté žalúdočné, pľúcne a iné ochorenia. Nepotrebujete toho veľa: Len 60 sekúnd, plastové vrecko a lyžicu.

30.05.2017 06:00
debata (3)
Zápach vo väčšine prípadov upozorňuje na... Foto: SHUTTERSTOCK
zlý dych, halitóza, zápach Zápach vo väčšine prípadov upozorňuje na ochorenia ďasien a zubný kaz.

Niečo nie je v poriadku?

Máte občas pocit, že niečo nie je úplne v poriadku? Predstava plnej čakárne u lekára vás však poriadne odradí a na problém radšej rýchlo zabudnete, alebo kontrolu odsuniete – na neurčito. Existuje ale 60-sekundový self-test, ktorý vám napovie, či niečo so žalúdkom alebo pľúcami nie je v poriadku a či je najvyyší čas vyhľadať lekára. Ako pre americký časopis Today vysvetlila americká lekárka Natalia Azar, potrebujeme k tomu len lyžicu a malé plastové vrecko.

Test vône pomôže odhaliť ochorenie

Podľa slov lekárky treba plochú stranu lyžice oblízať celým povrchom jazyka. Lyžicu následne vložiť do plastového vrecka a na 60 sekúnd položiť na slnko alebo pod jasné svetlo. Vyberte potom lyžicu z vrecka a ovoňajte ju. Zápach vo väčšine prípadov upozorňuje na ochorenia ďasien či zubný kaz. Niektoré pachy však môžu signalizovať oveľa vážnejšie ochorenia. Veľmi ovocná vôňa môže znamenať cukrovku, vraví lekárka, amoniakový zápach zas problémy s obličkami. Pozor, tento test nenahrádza lekársku diagnózu! Ak sa vám niečo čo i len trochu nezdá, určite vyhľadajte lekára. Tentokrát to už neodkladajte.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #žalúdok #amoniak #pľúca #zubný kaz #ďasná #lyžica #zápach z úst