Očkovanie proti rotavírusom: Ihla verzus roztok do úst

Ocitnúť sa s dojčaťom na infúziách v nemocnici pre dehydratáciu z hnačiek, vracania a horúčky nie je nič príjemné. Rotavírusy postihujú najmä deti od šesť mesiacov do piatich rokov a najdôležitejším miestom na ich rozmnožovanie sú bunky výstelky tenkého čreva. V tomto vekovom rozmedzí zažije nepríjemnú rotavírusovú infekciu až 95 % detí.

02.06.2017 06:00
dieťa, infekcia, očkovanie, vítus, roztok, kojenec Foto:
Pod slovom očkovanie si každý predstaví ihlu, ale niekedy hovoríme o perorálnej vakcíne, ktorá sa podáva prehltnutím roztoku očkovacej látky.
debata (2)

Rotavírusy dokážu prežiť na niektorých povrchoch aj desať dní. Veľmi ľahko sa šíria – pôvodca nákazy pretrváva na povrchoch predmetov ako hračky, kľučky, prebaľovacie stoly, z dlaní ju prenesiete na dieťa pohladením, vírusy sú v stolici aj v tom, čo dieťa vydávi. Hovorí sa tomu fekálno-orálny prenos. Ochorenie sa môže šíriť aj vzdušnou cestou ako kvapôčková nákaza. Nebezpečný je jeho rýchly priebeh, pretože najmä malým deťom hrozí rýchle odvodnenie. Ak by sa dehydratácia nezachytila včas, hrozí dokonca poškodenie obličiek alebo mozgu. Je známe, že deti sú infekciami ohrozené najviac. Dôvodom je aj to, že malé dieťa ešte nemá zrelý imunitný systém. V rozvojových krajinách sú hnačky druhou najčastejšou príčinou úmrtí na infekčné ochorenia u detí do 5 rokov.

Inkubačná doba od nákazy do prvých prejavov trvá 24 až 48 hodín. Teplota, vracanie, vodnatá, kyslo zapáchajúca stolica patria medzi základné prejavy ochorenia. Rotavírusové infekcie sa najčastejšie vyskytujú v akýchsi lokálnych epidémiách, napríklad v detských kolektívoch alebo v rámci rodiny. Choré deti s horúčkami a dehydrované z vracania a hnačiek často prinesú nákazu aj na detské oddelenia v nemocniciach, kde nie je ľahké udržať pacientov s inými ochoreniami v izolácii. Tak sa môžu šíriť dokonca v rámci nemocničných infekcií a nákazlivosť v čase výskytu príznakov je veľmi vysoká. Ani prísna hygiena nemusí byť niekedy účinná, keďže vírus je veľmi odolný. Aj vyčerpaná matka často počas starostlivosti o dieťa zabúda na seba a nakazí sa.

Riešenie je jednoduché. Očkovanie. Ide o nepovinné očkovanie, ktoré sa robí na žiadosť rodiča. Pod slovom očkovanie si každý predstaví ihlu, ale v tomto prípade hovoríme o perorálnej vakcíne, ktorá sa podáva prehltnutím roztoku očkovacej látky. Jej obsahom sú oslabené vírusy, ktoré vytvárajú imunitu v črevnom systéme. Očkuje sa v prvých šiestich mesiacoch života, aby sa zabránilo šíreniu rotavírusov v tom najkritickejšom období.

„Ja som svoje deti zaočkovať nedala a trpko som oľutovala,“ píše Lili na mamičkovskom portáli. „Nákaza rotavírusmi bola peklo, 10-mesačná dcérka v sebe neudržala ani lyžičku vody, po hnačkách a vracaní sme sa ocitli na infekčnom oddelení. Tam som tŕpla, aby mi manžel nedoniesol aj syna, ktorý to horko-ťažko zvládal doma. Malá na mne doslova tri dni visela, plakala, nevedeli jej napichnúť žilu. Dnes by som po našich skúsenostiach jednoznačne očkovala.“

Treba povedať, že očkovanie neznamená, že dieťa sa rotavírusmi nikdy nenakazí. Minimálne sa však zabráni závažnejšiemu priebehu choroby. V súčasnosti je zaujímavé vedieť o tzv. kvartálnom prefinancovaní vakcíny zo strany zdravotnej poisťovne. Ak sa obe potrebné dávky vakcíny s minimálnym odstupom jeden mesiac podajú v tom istom kvartáli (v tomto prípade v rámci mesiacov apríl-máj-jún), celkové náklady sú len 8 eur a vyše 77 eur ušetríte.

Typická infekcia pre rodiny a kolektívy

  • rotavírusy sú jednou z najčastejších príčin závažných hnačiek u malých detí, ktoré môže sprevádzať závažná dehydratácia
  • prvá dávka perorálnej vakcíny môže byť podaná už po dosiahnutí 6. týždňov veku dieťaťa, medzi dvoma dávkami musí byť odstup najmenej 4 týždne
  • celé očkovanie sa má prednostne podať pred dosiahnutím veku 16 týždňov, musí sa ukončiť do veku 24 týždňov

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #rotavírus #infekčné choroby