Čisté ruky sú len v našich rukách

Nie, nehovoríme o politike. V máji sme si vďaka Svetovému dňu čistých rúk opäť pripomenuli, že hygiena rúk je dôležitým faktorom ochrany zdravia každého z nás.

04.06.2017 10:33
hygiena - čistota - umývanie rúk - mydlo Foto:
Pri mechanickom čistení rúk za pomoci mydla je dôležité nevynechať žiadnu časť ruky
debata (1)

Tento rok sa kampaň Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) niesla v duchu hesla: Bojujte proti rezistencii na antibiotiká – je to vo vašich rukách! Jednoznačná orientácia na predchádzanie vzniku infekcií, ktorým sa dá zabrániť správnou hygienou a dodržiavaním princípov čistých rúk v zdravotníckych zariadeniach, ale aj v domácich podmienkach, je priamou reakciou na stále rastúcu mieru antibiotickej rezistencie.

Základné hygienické návyky nie sú samozrejmosť

„Pôvodne bol Svetový deň čistých rúk zameraný najmä na bezpečnosť pacienta v systéme zdravotnej starostlivosti, čiže najmä na predchádzanie nemocničným, tzv. nozokomiálnym nákazám a celosvetové propagovanie správnej praxe v oblasti hygieny rúk u zdravotníckych pracovníkov,“ vysvetľuje MUDr. Darina Sedláková z WHO. „Myšlienka sa rozšírila na celkovú osvetu o dôležitosti hygieny rúk aj pre verejnosť. Ukazuje sa totiž, že základné hygienické návyky nie sú takou samozrejmosťou, ako si myslíme. Už malé deti vedia narábať s tabletmi, ale nevedia, ako si správne umyť ruky alebo to, že si ich treba vždy umývať po použití toalety alebo pred jedlom.“

Medzi čistými rukami bežného človeka a zdravotníka je rozdiel. Ak si bežný človek umýva v priemere ruky 10– až 15-krát denne, zdravotnícky pracovník si ich umyje, podľa počtu zdravotníckych výkonov, približne 70-krát za deň. Ruky sú totiž najčastejším miestom prenosu nozokomiálnych (nemocničných) infekcií, ktoré môžu pacientovi spôsobiť závažné komplikácie, teoreticky aj smrť. V zdravotníctve platí: dodržiavanie zásad hygieny rúk = ochrana zdravia pacienta.

Je to v našich (alebo na našich) rukách

„Dôkladne umyté ruky, optimálne mydlom, ktoré obsahuje aj dezinfekčnú zložku (najčastejšie alkoholové roztoky), ostrihané nechty a absencia akýchkoľvek ozdôb na nich,“ hovorí o základnej charakteristike čistých rúk zdravotníckych pracovníkov prof. MUDr. Pavol Jarčuška, PhD., z Kliniky infektológie a cestovnej medicíny LF UPJŠ a UNLP, predseda Ústrednej komisie pre antiinfekčnú liečbu a antibiotickú politiku. Zdravotnícki pracovníci v nemocniciach sú podľa neho školení na to, ako si správne umývať ruky a pred každým zdravotným úkonom je ich povinnosťou umyť si ruky.

Správna hygiena rúk je podľa prof. Jarčušku však aj najlacnejší a najjednoduchší spôsob, ako zamedziť prenosu infekcií v bežnom živote. „Rukami sa dá preniesť veľké množstvo mikroorganizmov, ktoré môžu byť pre niektorých ľudí v rôznych situáciách nebezpečné." Zbytočne ste si však mydlili ruky, ak potom chytíte kľučku, ktorú ste predtým držali neumytou rukou. Dvere na toaletách skúste preto otvárať lakťami alebo použite jednorazovú papierovú utierku.

Doma by sme si mali umývať ruky:

Pred:
manipuláciou s nebalenými potravinami, prípravou jedla, pred konzumáciou jedla

Po:
návrate domov, po použití toalety, manipulácii so surovým mäsom, rybami, vajcami, zeleninou, prebaľovaní dieťaťa, smrkaní, kašľaní, kýchaní (najmä v období akútnych respiračných ochorení), manipulácii s odpadom, vynášaní odpadkov z domácnosti, kontakte s infekčne chorým pacientom v domácnosti, manipulácii a hrách s domácim miláčikom, manipulácii s pôdou, návšteve nemocnice, lekára, pri akomkoľvek pocite nečistých rúk

Ako si správne umývať ruky?

  • Pred umývaním rúk odstránime prstene, hodinky, náramky.
  • Ruky si umývame v teplej tečúcej vode.
  • Použijeme mydlo, prípadne dezinfekčný prostriedok.
  • Ruky dôkladne namydlíme, vytvoríme penu a cca 20 sekúnd rozotierame po dlaniach, medzi prstami a okolo nechtov.
  • Ruky dôkladne opláchneme tečúcou vodou.
  • Umyté ruky osušíme dosucha čistým uterákom, vhodnejšie sú jednorazové papierové obrúsky.
  • Pri častom umývaní rúk je vhodné ošetrenie suchej pokožky ochranným krémom.

Proces umývania rúk…

…by mal trvať najmenej cca 40 – 60 sekúnd. Iba opláchnutie rúk pod prúdom tečúcej vody na dôkladné umytie nestačí.

Pri mechanickom čistení rúk za pomoci mydla je dôležité nevynechať žiadnu časť ruky – dlane, chrbát rúk, priestor medzi prstami, aj pod nechtami. Najviac mikroorganizmov sa na rukách usádza na bruškách prstov, medzi prstami a v okolí lôžok nechtov. V situáciách, kde nie je k dispozícii klasický hygienický štandard (nedostatok tečúcej vody, cestovanie a pod.) je vhodné riešiť hygienu provizórne navlhčenými antibakteriálnymi obrúskami či antibakteriál­nymi gélmi.

Umývaním rúk predchádzame nákaze vážnymi ochoreniami, tzv. ochoreniami špinavých rúk, medzi ktoré patria: hepatitída A (žltačka), hnačky vyvolané baktériou Escherichia coli, šigelóza (dyzentéria), toxoplazmóza (ochorenie prenášané zo zvierat na človeka) a iné prenosné ochorenia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #antibiotiká #ruky #infekčné choroby #čistota