Pri krvácaní z nosa nezakláňajte hlavu. Robte pravý opak

Ako postupovať pri krvácaní z nosa? Prečo býva príznakom hypertenzie a často sa s ním pasujú deti?

14.06.2017 06:00
krv, nos, krvácanie z nosa, prvá pomoc Foto:
Správny a nesprávny postup pri zastavovaní krvácania z nosa.
debata

Čo spôsobuje krvácanie z nosa?

Podľa ORL lekára Dietmara Thurnhera z rakúskej LKH Uniklinikum v Grazi treba rozlišovať medzi lokálnymi a systémovými príčinami. V prvom prípade prichádza ku krvácaniu po poranení nosovej sliznice. Ak je veľmi prekrvená, stačí naozaj malé poranenie. Krvácanie môže nastať aj po „vŕtaní“ sa v nose alebo pri údere. „V zime sú sliznice kvôli suchému vzduchu suché a tým pádom aj mimoriadne citlivé“, povedal Thurnher pre rakúske noviny Kleine Zeitung. Z väčšej časti sú však za krvácanie z nosa zodpovedné príčiny z druhej skupiny. „Krvácanie z nosa môže zapríčiniť vysoký krvný tlak alebo problém so zrážanlivosťou krvi,“ vysvetlil ďalej lekár.

Prečo spôsobuje vysoký krvný tlak krvácanie z nosa?

„Vysoký tlak vedie k prasknutiu žiliek v nosovej sliznici,“ objasnil Thurnher. Ale aj pacientov, ktorí užívajú prostriedky na riedenie krvi, často trápi krvácanie z nosa.

Čo robiť pri krvácaní z nosa?

Stará, ale ako sa ukázalo, nie dobrá rada znie: Zakloniť hlavu. Tento postup je však zlý! „Človek pri tom zhltne krv, čo môže pri veľkom množstve spôsobiť vracanie,“ upozornil Thurnher. V skutočnosti by sme podľa jeho slov mali spraviť presný opak. Prekloniť sa, aby mohla krv odtiecť, a priložiť na krk niečo studené, napríklad mokrý uterák (zúžia sa cievy). Zastavenie krvácania podporíme aj stlačením nosného krídla.

Čo robiť v prípade, ak sa krvácanie nezastaví?

Podľa Thurnhera leží „magická hranica“ pri desiatich minútach. Ak sa po tejto dobe krvácanie nezastaví, treba ísť do nemocnice, kde krv zastavia tamponádou.

Prečo často krváca z nosa deťom?

Odpoveď treba hľadať v detskom „objavovaní tela“, v špáraní v nose na jednom mieste, ktoré sa obzvlášť prekrví. Pri vŕtaní v nose často prichádza k poraneniam sliznice. Toto krvácanie je však neškodné a rýchlo sa zastaví.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krvácanie #hypertenzia #záklon #žilky #sliznica nosa #predklon