Leto: Slnko nemusí byť nepriateľom

Výskyt rakovinového ochorenia kože - melanómu - stúpol oproti minulému roku o 5 až 7 %, slnečná alergia je realitou pätiny populácie zeme a ozónová diera bude prepúšťať škodlivé UV žiarenie až do roku 2045. Zdravé opaľovanie a pobyt na slnku sú témy, ktoré sa týkajú každého obyvateľa našej planéty.

23.06.2017 06:00
leto, slnko, koža, opalovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Teplé počasie a slnečné lúče lákajú najmä v lete do prírody, na hory či k vode. Slnečné lúče zlepšia náladu, podporia imunitu a doplnia aj hladinu vitamínu D3, ktorého nedostatok zasahuje takmer celé fungovanie nášho tela. Medzi najznámejšie ochorenia z avitaminózy patrí rachitída, osteoporóza a psychické poruchy. Ovplyvňuje aj ďalších viac ako 200 procesov v organizme a podľa najnovších výskumov má vplyv aj na stav kardiovaskulárneho systému, metabolizmus cukru, ovplyvňuje váhu, môže ovplyvniť prejavy sklerózy multiplex, náladu či kognitívne funkcie. Podľa štúdie publikovanej v Journej of Clinical Endocrinology and Metabolism až 59 % ľudí má nedostatok vitamínu D3 a 25 % má jeho hladinu extrémne nízku. Dôvodom je, že takmer 90 % potreby vitamínu D3 sa dá získať opaľovaním a len zvyšných 10 % z potravy.

Aj keď je pobyt na slnku zdravý, ochranu pokožky by sme nemali podceňovať. Prílišné vystavovanie sa slnku môže vyvolať veľmi nepriaznivé reakcie. Okrem popálenín spôsobených prehnaným opaľovaním dávajú UVA a UVB lúče podnet na vznik vrások, urýchľujú predčasné starnutie pleti a na pokožke sa môžu objaviť aj pigmentové škvrny. Nadmerné opaľovanie môže dokonca vyústiť do rakoviny kože. „Každý rok sa počet novodiagnosti­kovaných malígnych melanómov zvýši o päť percent. Toto ochorenie má celosvetovo stúpajúci trend,“ upozorňuje dermatoonkologička Desana Borecká z Národného onkologického ústavu v Bratislave. „Situácia je o to vážnejšia, že sa objavuje u čoraz mladších ľudí,“ dodala.

Ďalšou komplikáciou, ktorú prináša UV zložka slnečných lúčov, je polymorfná svetelná dermatóza, ľudovo nazývaná „alergia na slnko“. Nie je síce smrteľným ochorením, no znepríjemňuje život až pätine svetovej populácie. Podľa publikácie doktora Noaha S. Scheinfelda pod názvom Polymorphous Light Eruption sa slnečná alergia vyskytuje vo všetkých zemepisných šírkach bez ohľadu na rasu, pohlavie či typ kože. Kým v Singapure postihuje len 1 % ľudí, vo Švédsku trpí svrbivými červenými opuchmi až 21 % obyvateľstva. Pozor si treba dať aj na výber opaľovacieho krému. „Tukové zložky a emulgátory v kozmetike aj opaľovacích krémoch môžu byť pôsobením  UV lúčov spúšťačom rôznych kožných ochorení,“ vysvetľuje dermatovenero­logička Ľudmila Lipková. Odborníčka spomína tiež menej známu diagnózu s názvom Mallorca Acne, ktoré vzniká, keď UV žiarenie reaguje s niektorými chemickými zložkami v opaľovacích a kozmetických výrobkoch. Spúšťa sa zápalová reakcia a na pokožke, najčastejšie v dekolte, sa tvoria malé vyrážky podobné akné. Postihuje najmä mladých ľudí s mastnou pleťou a so sklonom k akné.

Podľa doktorky Lipkovej sa ešte stále nedostatočne chránime pred pôsobením UV žiarenia: „Stretávam sa často s pacientmi, ktorých koža je predčasne zostarnutá a nesie následky slabej alebo žiadnej ochrany. Akoby sme zabúdali na to, že prostriedky na opaľovanie nás nechránia len pred spálením, ale aj pred rakovinou, hlbokými vráskami a kožnými problémami. Mnohé z nich sa v neskoršom štádiu dajú vyriešiť už len operatívne alebo vôbec.“ Ako dodala, pokiaľ štvorčlenná rodina neminie na týždňovej dovolenke dve veľké tuby krému, niekde je problém. Opaľovací prípravok by sa totiž mal dávkovať približne v objeme 2 mg na 1 cm2 kože. Na jedno správne natretie tak človek priemerného vzrastu minie 5 až 6 čajových lyžičiek.

Ochlaďte sa s klimatizáciou. Ale zdravo

Spoliehate sa, že vás v horúčavách zachráni klimatizácia? Pomáha zmierniť negatívne účinky vysokých teplôt na ľudské zdravie, ale iba ak ju máte správne nastavenú a pravidelne ju čistíte.

Prechod z rozpálenej ulice, auta, vlaku či autobusu do budovy s nesprávne nastavenou klimatizáciou môže organizmu spôsobiť šok. Záťažou je už teplo, ktoré musíte zvládnuť vonku. Organizmus sa prehreje a vy ste unavení, ospalí, rozbolí vás hlava, niekoho potrápia závraty či zvracanie. Následné rýchle ochladenie môže ťažkosti ešte prehĺbiť.

Klimatizácia sa stáva bežnou súčasťou mnohých pracovísk, najmä v novších budovách, ale aj v bytoch a v rodinných domoch. Niekto si ju pochvaľuje, pre mnohých je však letnou morou. "To, ako človek reaguje na klimatizáciu, závisí od jeho zdravotného stavu, od celkovej odolnosti organizmu i od stavu imunitného systému. Ak v interiéri udržiavate konštantnú teplotu, bez ohľadu na vonkajšiu, môžete mať v horúcich dňoch problémy. K najčastejším ochoreniam patria bolesti hlavy, hrdla, prechladnutie, môže sa oslabiť imunita i celkovo organizmus,“ hovorí Michal Jajcaj, vedúci odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. "Príliš nízka teplota v interiéri môže byť síce osviežujúca, ale prechod do vonkajšieho horúceho prostredia je pre zdravie rizikový. Chladný cirkulujúci vzduch môže vyvolávať dýchacie problémy, spôsobiť nachladnutie, angínové bolesti v krku, pocit upchatého nosa, bolesti dutín, hlavy, chrbtice, kĺbov alebo vyvolať astmatický záchvat. Ak máte chladný prúd vzduchu nesprávne nasmerovaný do tváre, vysušuje to kožu, oči a prispieva k opakovaným zápalom očí, uší, prínosových dutín aj k bolestiam zubov a trojklaného nervu,“ upozorňuje Jajcaj.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
klimatizácia, chladenie Ilustračné foto.

Aby vám klimatizácia neškodila, naučte sa ju používať efektívne. "Nepremieňajte svoj byt alebo pracovisko ani pri vysokých vonkajších horúčavách na chladničku. Vzduch ochladzujte primerane,“ zdôrazňuje. Na to, aby si telo zvyklo na vysokú teplotu ovzdušia, potrebuje istý čas na prispôsobenie sa, nastavenie a spustenie termoregulácie. Termoregulačné procesy súvisia s vekom, menej účinné sú u starých ľudí, malých detí, ľudí s kardiovasku­lárnymi ochoreniami aj u ľudí s oslabeným imunitným systémom. Organizmus sa pri prechodoch do teplotne odlišného prostredia snaží prispôsobiť tak, že zapojí termoregulačné mechanizmy. Ak však zmeny trvajú dlhšie a sú časté, organizmus sa zbytočne vysiľuje.

Negatívne účinky klimatizácie na ľudský organizmus sa prejavia až po dlhšom čase. Závisí to aj od vnímavosti a odolnosti imunitného systému. Klimatizácia si vždy vyžaduje aklimatizáciu, preto sa odporúča pri prechode z vychladenej miestnosti do teplého vonkajšieho prostredia chvíľu zotrvať v neklimatizovanom priestore, napríklad na chodbe a až potom ísť von. Šok pre telo po opustení budovy zmiernite aj tým, ak pred odchodom von vypijete nie príliš chladný nápoj, najlepšie nechladenú minerálku. Zdraví ľudia, ktorí sa pravidelne hýbu a otužujú, sa na zmeny teplôt adaptujú rýchlejšie.

Pamätajte si:

  • Rozdiel najviac 5 až 7 stupňov: pri prechode z chladného do horúceho prostredia môže prísť k tzv. teplotnému šoku, ktorý dokáže celkovo oslabiť organizmus. Klimatizáciu si nastavte tak, aby rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nebol vyšší ako 5, maximálne 7 stupňov Celzia.
  • Pravidelne čistite: okrem správneho nastavenia klimatizácie je veľmi dôležité udržiavať celé zariadenie v čistote. „Pri nedostatočnej údržbe sa prístroje na úpravu vzduchu môžu stať zdrojom mikrobiálneho znečistenia – semenišťom plesní a baktérií. Mikroorganizmy sa kumulujú v potrubí vzduchotechniky, na filtroch čistiacich zariadení, v nádržkách zvlhčovačov a pri vhodných podmienkach sa môžu i rozmnožovať,“ upozorňuje Jajcaj. Klimatizačnú jednotku, filtre a vzduchové prieduchy udržiavajte v čistote. Celý klimatizačný systém si dajte raz ročne skontrolovať v servise. Súčasťou bežnej údržby má byť aj pravidelná dezinfekcia výparníka klimatizačnej jednotky.
  • Rady do auta: nesprávne používaná klimatizácia môže uškodiť a spôsobiť zdravotné problémy aj v aute. Najmä pri dlhších cestách, ktoré v lete absolvujú mnohí s deťmi. Veľmi negatívny vplyv má najmä na alergikov. Prúdením vzduchu z ventilácie sa totiž rozhýbu čiastočky prachu s rôznymi druhmi baktérií. Okrem ochorení dýchacích ciest, bolestí hlavy alebo prechladnutia chrbtice môžete pri nesprávnom používaní klimatizácie v aute dostať zápal stredného ucha, spojiviek a iných ochorení očí a uší, ktoré pri cestovaní najviac trpia.
  • Ak sa chcete problémom vyhnúť, dodržiavajte pri používaní klimatizácie v aute podobné zásady ako v uzatvorených priestoroch: pustite ju na 10 až 15 minút za hodinu. Vzduch sa príjemne ochladí a môžete šoférovať ďalej, prúd chladného vzduchu smerujte tak, aby nefúkal priamo na posádku. Inak hrozí vysušenie pokožky na odkrytých častiach tela. Pri dlhšom pôsobení chladného vzduchu si môžete vysušiť aj očnú rohovku. Nepríjemným dôsledkom je rezanie a pálenie očí. Najlepšie je viesť chladný vzduch z klimatizácie na čelné sklo, prípadne k nohám. Aj v aute platí ideálny rozdiel teploty vonku a vnútri 5 až 7 stupňov Celzia. Dodržte ho aj v tých najväčších horúčavách, inak riskujete zdravotné problémy. Ak z auta vystupujete a nastupujete často, rozdiel teplôt by mal byť ešte nižší.
  • Pri používaní klimatizácie v aute sa okolo výparníka kondenzuje voda obsiahnutá vo vzduchu na jadre výparníka, odkiaľ sa odvádza pod vozidlo. Okolo výparníka je neustále vlhké prostredie – výborná živná pôda pre rôzne plesne, ktorých spóry sa nachádzajú vo vzduchu a často nepríjemne zapáchajú. Zlikvidujete ich antibakteriálnym sprejom, ktorých je viac druhov.

Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR

Ako v lete na pálenie či rezanie očí?

Celý rok sa tešíme na to, ako si cez leto oddýchneme, vyrazíme na nejaký poznávací zájazd, k moru či aspoň na miestne kúpalisko. Dlhé hodiny cestovania v aute, lietadle či zájazdovom autobuse, a to pri zapnutej klimatizácii, si však vypýtajú svoju daň – o slovo sa začínajú hlásiť podráždené oči. Pálenie a rezanie sa počas dňa stupňuje a večer sú unavené oči často začervenané, očné okolie opuchnuté a pridáva sa aj nadmerné slzenie či rozmazané videnie. To všetko sú príznaky zhoršenej kvality sĺz, ktoré nie sú schopné dostatočne zvlhčovať rohovku. Odborne sa toto ochorenie označuje ako syndróm suchého oka a postihnúť môže každého z nás.

Letné počasie nám vie pripraviť doslova horúce chvíle a tak sa všadeprítomná klimatizácia stáva naším každodenným spoločníkom – v práci, v aute, v lietadle, ale často aj doma. Prúdenie chladného vzduchu často nasmerovaného priamo na tvár nás síce príjemne osviežuje, ale pohode našich očí to rozhodne neprospieva. Práve naopak. „Suchý chladný vzduch z klimatizácie oči nepríjemne vysušuje a dostavujú sa príznaky syndrómu suchého oka. Ak sa už klimatizácie nechcete vzdať, mali by ste myslieť na zdravie svojich očí a ich dodatočnú lubrikáciu,“ vysvetľuje primárka očného oddelenia Nemocnice sv. Michala, doktorka Katarína Hlaváčková, ktorá sa špecializuje na toto ochorenie.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
oči, kvapky, pálenie Ilustračné foto.

Nielen klimatizácia predstavuje riziko pre oči. Neprospieva im ani intenzívna práca na počítači, dlhé pozeranie televízie či niekoľkohodinová cesta autom – najmä ak ste šofér a snažíte sa čo najviac sústrediť na cestu. „Šoférovanie unavuje a vysušuje oči, pretože sústredené oko menej žmurká. Pri dlhých cestách by ste si mali robiť pravidelné prestávky a aspoň na chvíľu dať možnosť očiam oddýchnuť si a zregenerovať. To platí dvojnásobne o šoférovaní v noci,“ radí primárka.

Podceňovať netreba ani naoko nevinný pobyt na miestnom kúpalisku alebo v hotelovom bazéne. Voda v nich je silno chlórovaná a naša pokožka nie je jediná, ktorá trpí intenzívnym vysušovaním. Nie je preto ničím neobvyklým, keď na chlórovú vodu zareagujú aj naše oči.

Náchylnosť na prejavy tohto syndrómu sa zvyšujú aj viacerými fyziologickými príčinami. Medzi najčastejšie z nich patrí vek. „Ako starneme, naše telo má stále viac ťažkostí s dostatočnou lubrikáciou všetkých slizníc, oko nevynímajúc. Množstvo, ako aj kvalita sĺz s vekom klesá a u mnohých pacientov, najmä z rizikových skupín, sa rozvinie syndróm suchého oka,“ hovorí doktorka Hlaváčková. Ďalšími faktormi, ktoré ho zhoršujú, je nástup menopauzy u žien, ochorenia imunitného systému, cukrovka či zvýšený krvný tlak. S problémami zápasia aj pacienti, ktorí absolvovali refrakčnú (laserovú) operáciu oka, tí, čo majú či prekonali niektoré ochorenia oka (napríklad glaukóm), a dokonca aj používatelia kontaktných šošoviek.

Potrebnú regeneráciu a úľavu od suchých očí vám pri práci za počítačom, šoférovaní či na dovolenke, poskytnú zvlhčujúce očné kvapky, tzv. umelé slzy, ktoré svojím zložením imitujú tie ľudské. „Slzy zvlhčujú povrch oka, zlepšujú refrakciu rohovky, čím sa podieľajú na ostrom videní, zabezpečujú výživu a najmä prísun kyslíka pre rohovkový epitel, a vďaka lyzozýmom majú aj antibakteriálne účinky. Nedostatok či znížená kvalita sĺz poškodzuje povrch oka,“ vysvetľuje primárka.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #klimatizácia #oči #UV žiarenie #leto 2017