Horúčavy? Na tieto tipy sa spoľahnite. Niektoré prekvapia!

O tom, ako sa už vďaka mätovému čaju alebo cmaru nemusíme viac potiť.

05.07.2017 06:00
potenie, leto, žena Foto:
S potením sa dá zabojovať.
debata

Potenie je prirodzený proces, ktorý je nevyhnutný pre termoreguláciu ľudského tela, vyplavuje z neho jedy a zabezpečuje vláčnu pokožku. Tu sú tipy, ako zabrániť nepríjemným škvrnám od potu.

Pite mätový čaj

Mäta ochladzuje, čo logicky zmierni potenie. Nakvapkajte si pár kvapiek mätového oleja na navlhčenú vreckovku a potierajte si ňou telo – je to osviežujúce. Smäd zas počas horúčav zaženie mätový čaj izbovej teploty s plátkom citróna.

Dajte si cmar

Hoci to znie dosť nezvyčajne, cmar s minerálnou vodou ochladzuje telo zvnútra a osviežuje.

Prírodné materiály sú priedušné

Šaty sú síce krásne, ale zo syntetických vlákien? Radšej si ich neobliekajte, inak máte škvrny od potu zaručené. Noste v lete radšej tričká, košele, šaty alebo blúzky z prírodných vlákien – nesklame bavlna, ľan ani hodváb.

Nepite studené nápoje

Láka vás v extrémne horúcich dňoch ľadovo studená malinovka z chladničky? Radšej jej odolajte, pretože ľadovo studené nápoje sú v bruchu mätúce a zbytočne preťažujú telo, ktoré sa už potí. Ak pijete ľadové nápoje, telo potrebuje veľa energie na zohriatie, čím znova vytvára teplo. To je dôvod, prečo v južných krajinách pri veľkých horúčavách pijú často čaj.

Minerály sú dôležité

Potením sa vylučujú aj dôležité minerálne látky ako sodík, draslík a horčík. Celozrnný chlebík so slnečnicovými semienkami je bohatý na tieto minerály a tieto nedostatky môže vykompenzovať. Veľa horčíka a draslíka obsahujú aj hríby, semienka, ryby, pšenica, ovsené vločky, hnedá ryža, proso, sójová múka, mliečne produkty a oriešky.

Vsaďte na rýchlu chôdzu či bicykel

Šport počas horúčavy? Určite, radia odborníci. Čím viac sa potíte cielene, tým zriedkavejšie sa budete potiť „nechcene“. Pri ťažkých a opuchnutých nohách sa odporúča plávanie, bicyklovanie či chôdza – a sú oveľa efektívnejšie ako ľadové kúpele chodidiel. Nezabúdajte na pitný režim.

Vyhnite sa stresu

Toto odporúčanie patrí do kategórie: Ľahšie sa o tom hovorí, ako robí. Každopádne, bolo preukázané, že stresové situácie spôsobujú nadmerné potenie. Ak sa to dá, vyhýbajte sa v lete stresu. Pomáha autogénny tréning. Dýchajte vedome a pomaly, pridŕžajte si pritom na striedačku pravú a ľavú nosnú dierku. Toto brušné dýchanie opakujte dvanásťkrát.

Pikantné jedlá ubližujú

Čili, čierne korenie a presolené jedlá potné žľazy poriadne dráždia. Uprednostnite radšej šalát alebo si každú hodinu zahryznite – do reďkoviek, zeleného jablka, uhorky či paradajky. Tieto zdravé vitamínové bomby udržiavajú v organizme vodnú rovnováhu a keďže neobsahujú žiaden koncentrovaný cukor, nezaťažujú žalúdok a pažerák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žalúdok #horúčava #stres #mäta #potenie #bavlna #jedy