Malígny melanóm: Ide nám o vlastnú kožu!

Riziko zhubného nádoru kože - malígneho melanómu - zvyšuje opakované spálenie najmä v detskom veku a nárazové opaľovanie. Pravidelné pobyty pri mori, najmä v exotike počas našej zimy, ho zvyšujú takisto, lebo z hľadiska rozvoja "čiernej rakoviny" je najrizikovejšie nárazové opaľovanie.

01.07.2017 06:00
leto, slnko, koža, pokožka, opaľovanie, melanóm Foto:
Melanóm je zhubný nádor, ktorý vzniká z buniek kože tvoriacich pigment. Ak sa takáto bunka zvrhne, je schopná veľmi rýchlo tvoriť metastázy.
debata

Nárazové opaľovanie je rizikovejšie ako chronické. Celý rok trávime zatvorení v kanceláriách, ale počas dovolenky na pláži si to chceme užiť. Toto občasné, ale intenzívne vystavovanie sa slnku môže byť veľmi nebezpečné. V prípade melanómu je totiž omnoho nebezpečnejšie tzv. akútne spálenie v porovnaní s chronickým slnením. A kto z dospelých môže povedať, že sa v minulosti na dovolenke pri mori aspoň raz „nepripiekol“? „Často si hovoríme, že sme sa spálili, ale už sa to predsa zahojilo. Koža si však expozíciu UV-žiareniu pamätá!“ konštatuje kožný lekár doc. MUDr. Dušan Buchvald.

Melanóm sa po výraznom spálení kože môže objaviť aj v takej lokalite, ktorá slnku nebola vôbec vystavená (napr. v oblasti pod plavkami).

Schopný rýchlo tvoriť metastázy

Reakcia ľudskej kože na slnečné žiarenie nie je rovnaká. Aj osoby, ktoré často vyhľadávajú soláriá, majú trikrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku melanómu. Z hľadiska vážnych následkov nadmerného vystavovania sa UV-žiareniu na zdravotný stav človeka Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) preradila zdroje solárií z kategórie „pravdepodobne spôsobujúce rakovinu“ do kategórie „spôsobujúce rakovinu“. Mnohí odborníci volajú po zákaze solárií pre mladých ľudí.

„Výskyt melanómov stále stúpa,“ konštatuje onkodermatologička MUDr. Desana Borecká z Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave. „Melanóm je zhubný nádor, ktorý vzniká z buniek kože tvoriacich pigment. Ak sa takáto bunka zvrhne, je schopná veľmi rýchlo tvoriť metastázy. Môžu sa objaviť dokonca aj 10 až 20 rokov po chirurgickom vyoperovaní ložiska.“ Odborníčka konštatuje, že výskyt novozistených melanómov sa každý rok zvyšuje približne o 5 %.

„V roku 2016 sme len v našom ústave zaznamenali 421 melanómov. Z toho jedna tretina vzniká už z existujúcich pigmentových névov a dve tretiny vznikajú akoby nanovo na normálnej koži. Do štyridsiatky môžu znamienka fyziologicky pribúdať, ale po štyridsiatke by sme už mali pri každom novom znamienku spozornieť,“ upozorňuje MUDr. Borecká. Logicky sú najviac ohrození ľudia so svetlým typom kože (fototypy I a II) a osoby, ktoré majú na tele väčší počet materských znamienok.

Na vyšetrenie znamienok dvojnásobok žien

Výskyt melanómu u mužov a u žien sa pohybuje rôzne podľa veku, možno však konštatovať, že u ľudí mladších ako 40 rokov sa melanóm vyskytuje častejšie u žien, ale po 65 roku je už dvakrát častejší u mužov. U žien sa zvýšil najmä výskyt začínajúcich melanómov, u mužov sa u nás zaznamenal nárast melanómov s horšou prognózou. U žien so svetlým typom kože sa melanóm najčastejšie vyskytuje na dolných končatinách, menej na ramenách a tvári. U mužov je maximum melanómov lokalizovaných na chrbte a prednej strane hrudníka. U ľudí s tmavým typom kože sa melanóm najviac objavuje na chodidlách a v okolí nechtov.

„V minulom roku počas akcie Európsky deň melanómu sme na Slovensku vyšetrili 1 768 ľudí, z toho bolo 1 204 žien,“ konštatuje dermatovenero­logička z Bratislavy MUDr. Gabriela Kolátorová. "Žien teda prišiel v porovnaní s mužmi na kontrolu znamienok dvojnásobný počet. Pri kontrole znamienok bolo zistených 27 podozrení na malígny melanóm, sedemnásť sa potvrdilo aj histologicky, vyšetrením vzorky tkaniva v laboratóriu. Najmladší pacient mal 29 rokov, najstarší 88.

Samozrejme, medzi ďalšími nálezmi boli aj iné typy rakoviny kože – bazocelulárne a spinocelulárne karcinómy." A to sú výsledky vyšetrení zachytené len v jeden-jediný deň v roku, ktorého cieľom je osveta.

Včasný záchyt melanómu je najvýraznejším faktorom prežitia. Pre melanómy sú totiž typické dva extrémy: Na jednom konci spektra sú pacienti s malými, tenkými melanómami, ktorých sa podarí prakticky úplne vyliečiť pomocou rozšírenej chirurgickej excízie (vybratím znamienka s určitým ochranným lemom). Na druhej strane sú pacienti s metastázami, u ktorých sú liečebné možnosti veľmi obmedzené a pravdepodobnosť prežívania je len 6 až 9 mesiacov. Nezabúdajme preto ani túto sezónu na kvalitný krém z lekárne s UVA aj UVB ochranou, klobúk, slnečné okuliare a počas poludňajších hodín si v rámci dovolenky doprajme siestu v tieni. „Ak štvorčlenná rodina na týždňovej dovolenke neminie dve veľké tuby prípravku na opaľovanie, nikde je problém,“ skonštatovala na tlačovej konferencii Jana Jankovičová, zástupkyňa známej značky opaľovacích prípravkov v SR. " Podľa odporúčaní výrobcu by sa opaľovací prípravok mal dávkovať približne v objeme 2 mg na 1 cm2 kože. Na jedno správne natretie tak človek priemerného vzrastu minie 5 až 6 čajových lyžičiek."

Abeceda podozrivých signálov na materskom znamienku

  • A (asymmetry) – asymetria: Asymetrická je škvrna, ktorá nemá symetrickú, čiže pravidelnú formu, akou je napríklad ovál či kruh.
  • B (border) – ohraničenie: Hranica znamienka by mala byť ostrá a pravidelná. Neostré, akoby rozpité ohraničenie či nepravidelné výbežky zo znamienka by mali upútať našu pozornosť.
  • C (colour) – farba: Zhubné znamienka majú často rôzne odtiene hnedej, svetlohnedej či čiernej farby. Keď rastú, môže sa v nich objaviť dokonca červená, biela či modrá farba. Zdravé znamienka obyčajne mávajú jeden odtieň hnedej.
  • D (diameter) – priemer: Melanóm je v počiatočnom štádiu väčší ako bežné znamienko a obyčajne dosiahne priemer viac ako 5 mm.
  • E (elevation) – vyvýšenie: Ak pozorujeme rast pigmentového znamienka do výšky, môže to byť známka postupujúceho nádoru. Ak však máme znamienko už mnoho rokov nad úrovňou okolitej kože, nemusí nám hroziť nebezpečenstvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina kože #melanóm #pokožka #onkologické ochorenia