Nedostatok déčka: Ani vy sa v lete neopaľujete?

Nedávno sa na sociálnych sieťach šírila vtipná rečnícka otázka aj s odpoveďou: "Ako sa chránim pred slnkom? Jednoducho. Idem do práce." Áno, s výnimkou prímorských dovoleniek sme často chránení pred slnkom až priveľmi. Z auta do kancelárie, prípadne obchodného domu na nákup a večer domov. Aj preto mnohí trpia chronickým nedostatkom "slnečného vitamínu" D.

06.07.2017 06:00
leto, slnko, dovolenka, more, pláž, slnečník,... Foto:
Lekári odporúčajú, aby sme svoju pokožku bez ošetrenia ochranným faktorom vystavili slnku aspoň trikrát týždenne na 15 minút.
debata

Bola som stále unavená a veľmi často chorá. Môj nový praktický lekár mi dal urobiť komplexné nadštandardné preventívne vyšetrenie, v rámci ktorého sa zisťovala aj hladina vitamínu D z krvi," hovorí pani Katka. „Napriek tomu, že som sa prednedávnom vrátila z exotickej dovolenky, mala som hladinu déčka veľmi nízku. Odporúčal mi, že aj v lete si mám opaľovací krém nanášať až po 15 minút trvajúcom pobyte na slnku. A zvýšiť príjem potravín, ktoré tento vitamín obsahujú. V zime déčko užívam dokonca v kapsliach,“ dodáva Bratislavčanka s fototypom medzi 3 a 4 – s čiernymi vlasmi a olivovou pleťou.

Dnes bojujeme s dvoma extrémami. Alarmujúci nedostatok déčka v našej populácii, ktorý spôsobuje súčasný životný štýl v zmysle pobytu medzi štyrmi stenami a za sklami okien, je príčinou zmeny úrovne imunity organizmu. Na druhej strane prudko stúpa výskyt rakoviny kože, najmä jej najzákernejšej formy – malígneho melanómu. Rizikové je však najmä nárazové opaľovanie typu z kancelárie rovno na exotickú dovolenku. Ako vo všetkom, aj tu treba hľadať zlatú strednú cestu. Vitamín D je jedným z mála, ktorý si organizmus dokáže vytvoriť sám, a to vďaka pôsobeniu UV-žiarenia.

„Vitamín D je pre naše telo nevyhnutný. Hlavným účinkom je vstrebávanie vápnika črevom, má priamy vplyv na kostné tkanivo, pôsobí na zachovanie dobrého stavu kostí a zubov. Svoju úlohu zohráva aj pri procese delenia buniek a podporuje funkciu nášho imunitného systému. Jeho nedostatok môže mať vplyv na svalovú silu, kardiovaskulárny, imunitný systém, bunkové delenie aj celkové fungovanie nášho tela. Ak nemáme dostatok slnečného svetla, pracujeme v kanceláriách či jednoducho nie je slnečné obdobie, je potrebné dopĺňať ho cielene,“ hovorí MUDr. Zuzana Kala Grofová, špecialistka na klinickú výživu.

Lekári odporúčajú, aby sme svoju pokožku bez ošetrenia ochranným faktorom vystavili slnku aspoň trikrát týždenne na 15 minút. Týmto spôsobom je možné podporiť prirodzenú tvorbu vitamínu D. Už ochranný faktor (SPF) 15 spôsobí, že sa v tele vytvorí iba 1 % potrebného déčka. Vitamín D je možné dopĺňať aj pomocou niektorých vybraných potravín. Nachádza sa v treščej pečeni, ustriciach, kaviári, ikrách a v mastných rybách. Obsahujú ho tiež vaječné žĺtky, hovädzia pečeň či kvasnice. Niektoré potraviny sú déčkom dokonca umelo obohacované (fortifikované). To však nemení nič na skutočnosti, že zo samotnej potravy prijímame iba 10 % tohto dôležitého vitamínu, ktorý je v skutočnosti hormónom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #slnko #vitamín D #opaľovanie