Lieky a slnko sa nemusia znášať

Svrbenie kože, začervenanie, opuchy, pľuzgiere. Bez riadneho oblečenia chrániaceho pokožku sa dovolenka môže skončiť bolestivo. Najmä ak užívate lieky, ktoré zvyšujú citlivosť kože na ultrafialové UVA žiarenie. Podráždená koža sa bráni vytváraním protilátok, ktoré poškodzujú kožné bunky, koža začne nebezpečne reagovať.

08.07.2017 07:00
lieky, slnko, more, opaľovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Desaťtisíc pacientov na Slovensku ohrozuje kombinácia slnka a užívaných liekov. Ide najmä o kardiakov, psychiatrických pacientov, ale aj chorých užívajúcich antibiotiká,“ upozornila manažérka odboru liekovej politiky Dôvery Monika Lainczová. Citlivú reakciu na slnečné žiarenie možno očakávať aj vtedy, ak ste pred opaľovaním použili voňavku, umyli sa parfumovaným mydlom alebo použili parfumovaný krém.

Reakcie pokožky na slnko, vyvolané vzájomnými účinkami liekov a slnečného žiarenia, sa nazývajú fotosenzitivita. Tá môže vyvolať fototoxickú alebo fotoalergickú reakciu. Pacientov môže potrápiť slnko nielen počas leta, ale aj v zimných mesiacoch, dokonca niektorí môžu byť citliví aj na umelé svetlo interiérových lámp.

Niekedy stačí pár minút, aby sa na koži objavila fototoxická reakcia: pred slnečným žiarením nechránená pokožka začne červenať, objavia sa na nej pľuzgiere, vyrážky, miestami svrbenie alebo  pigmentové škvrny. Ak si nedáte pozor opakovane, koža sa vám „zavďačí“ rýchlejším starnutím, a čo je horšie, zvyšujete riziko vzniku rakoviny kože. Pobyt na priamom slnku by mali zvážiť ľudia chorí na srdce alebo psychiatrickí pacienti. Lieky, ktoré dlhodobo užívajú, môžu spôsobiť nepríjemné popáleniny, opuchy, vyrážky.

Menej časté sú fotoalergické reakcie pokožky, o to väčšie dopady majú na zdravie pacienta. Tie už vyvoláva zmena imunitného systému zapríčinená práve reakciou liekov na UV žiarenie. Svrbenie a ekzém alebo alergická kontaktná dermatitída sa ukážu 24 až 72 hodín po vystavení sa žiareniu. Objavia sa aj na tých miestach na tele, ktoré neboli slnku vystavené. Ak už lieky spôsobili alergickú reakciu vyvolanú imunitnou odpoveďou, zníženie dávok liečiva nepomôže. Odborníci odporúčajú len dôslednú ochranu pred slnkom.

Kto si musí dávať pozor

Chemické látky v liekoch a UV žiarenie sa vzájomne neznášajú pri vyše 300 druhoch liekov. Patria k nim najmä antibiotiká, voľnopredajné lieky na bolesť a zápaly, diuretiká, retinoidy, lieky proti plesniam a na liečbu srdcovo-cievnych chorôb.

Výskyt fotosenzitívnej reakcie sa v rôznych zdrojoch uvádza u 30 až 50 % pacientov užívajúcich antiarytmiká. Mierna citlivosť na svetlo môže pretrvať až do štyroch mesiacov po vysadení lieku. Kožná pigmentácia postupne vymizne, ale môže pretrvať aj niekoľko rokov. Problémom je nielen dávka lieku, ale aj jeho dlhodobé užívanie.

zväčšiť Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
lieky, slnko Ilustračné foto.

Jednou z najviac užívaných skupín liekov sú statíny. Lieky na úpravu cholesterolu v krvi spôsobujú fototoxické aj fotoalergické reakcie.

Antidepresíva aj antiepileptiká zvyšujú citlivosť kože na slnko. Výrobcovia v príbalových letákoch upozorňujú na riziko vzniku fotosenzitívnej reakcie. U epileptikov sa aj bez ohľadu na užívané lieky odporúča vyhýbať priamemu, ostrému slnku.  Voľnopredajné antidepresíva zase môžu obsahovať zložku z ľubovníka bodkovaného. Ten môže pokožku zafarbiť nežiaducimi pigmentovými škvrnami. Preto v lete pozor na čaje na upokojenie či tabletky proti nespavosti.

Lekári najčastejšie vystríhajú pred pobytom na slnku počas užívania takmer všetkých antibiotík. Zápaly močových ciest, horných dýchacích ciest, chlamýdiové a mykoplazmové infekcie treba vyležať v tieni. 

Protizápalové lieky s obsahom ibuprofénu tiež dráždia našu pokožku. Podľa Národného centra zdravotníckych informácií patria k najpredávanejším liekom, dostupným bez receptu v lekárni. Ročne si Slováci kúpia približne milión balení. 

Koža môže nebezpečne reagovať vtedy, ak užívate prípravky proti bolesti kĺbov vo forme gélu, náplasti či masti, ktoré boli voľne dostupné. „Práve fotosenzitivitou spôsobené kožné reakcie u mnohých pacientov boli príčinou prehodnotenia ich voľnej dostupnosti a stali sa z nich prípravky viazané na lekársky predpis,“ hovorí Monika Lainczová. Ak potrebujete ochrániť svoje kĺby, nechoďte na priame slnko bez ochranného odevu a krému s UVA/UVB faktorom. Ak sa dá, zmeňte si gél a vyberte iné liečivo.

Ako zvládnuť slnenie popri liečbe?

Výskyt fototoxickej reakcie je ovplyvnený aj množstvom liečiva v lieku. Preto, ak je to možné, po konzultácii s lekárom môžete upraviť dávku a znížiť riziko reakcie. Ak to nie je možné, myslite na správnu ochranu: používajte opaľovacie krémy s vysokou ochranou proti UVA žiareniu a špeciálne oblečenie chrániace pred UV žiarením. Dôsledne si prečítajte príbalový leták k lieku, ktorý upozorňuje na možné riziko fotosenzitívnej reakcie. 

Popálenie, svrbenie kože ako reakciu na pobyt na slnku môžete utíšiť bežne dostupnými analgetikami či chladiacimi krémami. Vážnejšie postihnutie kože si už vyžaduje návštevu lekára. Svrbenie kože môžu zjemniť antihistaminiká, neuľavia vám však úplne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #opaľovanie #leto 2017