Dovolenkové pohromy: Po peelingu v tureckom hammame nechoďte na slnko

Slnečná alergia, spálená pokožka, pády, ale aj otrava alkoholom, to sú zdravotné problémy, s ktorými sa najčastejšie stretáva personál zdravotníckeho centra v tureckom Avsallare. Pracuje tam aj Slovenka Mária Tuncer, ktorá je v Turecku vydatá.

14.07.2017 00:00
Mária Tuncer Foto: ,
Slovenka Mária Tuncer.
debata

Častou chybou je, že nadšení dovolenkári navštívia turecký hammam, kde si dajú urobiť celotelový peeling. Pokožka sa tak zbaví vrchnej ochrannej vrstvy a následne môže problémovo zareagovať na UV-žiarenie. „Niekedy majú hoteloví hostia kožné problémy ihneď, inokedy prídu až o niekoľko dní. Potrebujú lieky proti alergickej reakcii – antihistaminiká a kortikoidy potláčajúce zápal podané v injekcii či dokonca infúzii,“ konštatuje pôvodne bratislavská zdravotná sestrička Maria Tuncer, ktorá tu asistuje tureckému lekárovi Nihatovi Akkizovi. Mnohí dovolenkári už po prvom dni večer vyzerajú ako zrelé paradajky – spálené majú najmä ramená, hrudník a lýtka. Mária Tuncer odporúča nebyť v prvý deň na slnku viac ako polhodinu a natierať sa treba opakovane. Aj pri prípravkoch rezistentných voči vode sa UV-ochrana narúša potením či mechanickým oterom.

Príznakmi slnečnej alergie sú červené vriedky, pupence či pľuzgieriky predovšetkým vo výstrihu, na ramenách a pažiach, svrbiace červené škvrny a fľakaté mapy. Prevenciou je jedine dôsledná ochrana pred slnkom, najmä s pomocou opaľovacích gélových krémov, gélových sprejov a gélfluidov určených pre citlivú pokožku, ktoré neobsahujú tukové zložky ani problémové emulgátory. Treba nosiť šatky, klobúky, slnečné okuliare, prípadne špeciálne oblečenie s UV-filtrom, v ktorom sa dá aj kúpať. Neznesiteľné svrbenie zmiernia protialergické lieky v tabletkách (antihistaminiká), takisto možno problematické miesta potierať gélmi s obsahom protialergickej látky. V Turecku dostať kúpiť bez receptu Stilex jel, priezračný gél, ktorý obsahuje nielen protialergickú látku, ale aj znecitlivujúcu látku lidokaín (používa sa ako anestetikum napr. v stomatológii). Výborný na pokožku je aj tunajší 99 % aloe vera gél bez parabénov.

Türkler Medical Clinic Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Turecko, klinika, Türkler Medical Clinic Türkler Medical Clinic

Morské ježky v oblasti Alanye, kde sa hneď vedľa hotelov so slovenskou klientelou Numa Beach či Numa Bay nachádza spomínané zdravotné centrum Türkler Medical Clinic, nie sú. „Občas sa však stáva, že niektoré kamene sú pokryté neviditeľnými riasami, ktoré kúpajúcich sa popŕhlia. Treba vedieť, že ich toxín sa neutralizuje teplom. Takisto podávame protialergické lieky a v prípade potreby kortikoid,“ vysvetľuje Slovenka Mária. „Bývajú aj pády a úrazy na tobogánoch či pri bazéne, občas zašívame väčšiu ranu, rozbitú hlavu. V rámci prevencie hnačky odporúčam piť len balenú vodu a často si mydlom umývať ruky. A nekombinovať v rámci all inclusive jedno cez druhé, najmä, čo sa týka zákuskov a zmrzliny.“

Na klinike majú aj turistov, ktorí to prehnali s popíjaním v bare. Aj pred dvoma dňami zachraňovali dámu, ktorej bolo treba robiť dokonca masáž srdca, pretože podcenila spojenie alkoholu a horúčavy. „Ak má klient uzatvorené poistenie liečebných nákladov, za medicínsku pomoc neplatí. Samozrejme, jeho problémy nesmú súvisieť s tým, že je opitý,“ upozorňuje Roman Berkes, konateľ nitrianskej cestovnej kancelárie HappyTravel.

Turecké lekárne sú zásobené skvele a možno tu kúpiť lacnejšie ako u nás prakticky všetky voľnopredajné lieky. Je však dobré poznať účinnú látku. Pre dovolenkárov existuje mobilná aplikácia Aesculap Lekárnička, ktorá je dostupná širokej verejnosti zdarma. Okrem názvov liekov, ako ich poznáme na Slovensku, obsahuje aj latinské názvy účinných látok a ďalšie údaje.

Používateľovi umožňuje rýchly prístup k veľkému množstvu informácií, ktoré sú dôležité pri správnom výbere či užívaní lieku. Je možné si v nej vytvoriť vlastný elektronický zoznam liekov a diagnostikovaných chorôb. Na uloženie medikamentu do lekárničky stačí odfotiť jeho čiarový kód priamo na balení alebo ho vyhľadať v zozname. Prínosom pre používateľov je tiež schopnosť aplikácie upozorniť ich na nutnosť užiť lieky. V prípade, že niekto užíva viac liekov súčasne, aplikácia ho dokáže upozorniť na ich vzájomné ovplyvňovanie – interakcie a kontraindikácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #slnko #Turecko #úraz #zdravotné problémy #spálená koža