Aj oči potrebujú v lete piť

Termín „suché oko“ sa do praxe zaviedol v roku 2003. Príznaky v podobe pálenia, rezania, svrbenia, únavy očí či pocitu cudzieho telesa v oku zaznamená z času na čas prakticky každý.

16.07.2017 06:00
Denná práca s počítačom môže často za suché oči Foto:
Za suché oči môže často aj denná práca s počítačom.
debata (1)

Dlhodobý pobyt v klimatizovaných miestnostiach, práca s počítačom či nosenie kontaktných šošoviek – to sú situácie, počas ktorých väčšina ľudí pocíti príznaky suchého oka.

Človek v priebehu zhruba 16 hodín bdenia vytvorí asi 0,6 gramu sĺz. Počas spánku sa nevylučujú. Ich produkcia navyše klesá aj s vekom, pretože sa zužujú alebo zrastajú vývody tzv. Meibomských žliazok a tuky sa na povrch oka dostávajú v menšej miere. Tvorba sĺz v slznej žľaze sa začína znižovať po 45. roku života. Na množstvo vyprodukovaných sĺz majú vplyv aj hormonálne zmeny v organizme a rôzne ochorenia ako Sjögrenov syndróm, psoriáza, rosacea, vysoký krvný tlak, cukrovka, Parkinsonova choroba a podobne.

Príznaky suchého oka

pálenie, pichanie, sčervenanie, pocit piesku v očiach, dráždenie, pocit unavených očí, citlivosť na svetlo, nadmerné slzenie, zahmlené videnie

Zdravý slzný film je ako dobrá hovädzia polievka, tvrdí oftalmologička MUDr. Katarína Hlaváčková, PhD. Spája sa v ňom totiž tuková aj vodná zložka. Práve narušenie tukovej vrstvy slzného filmu je asi v 80 % prípadov základnou príčinou tzv. suchého oka. Slzný film obsahuje množstvo zložiek, ktoré má dokonca spoločné s materským mliekom. V zásade však pozostáva z troch vrstiev: vonkajšia mazová (lipidová) vrstva sa tvorí v Meibomských žliazkach a jej najdôležitejšou funkciou je zabrániť odparovaniu sĺz. Stredná vrstva je vodná, v nej sa rozpúšťa väčšina zložiek slzného filmu. Do tretice je to vnútorná mukózna alebo mucínová vrstva, ktorá zohráva svoju úlohu pri roztierateľnosti slzného filmu a zabezpečuje mu tak stabilitu pre dlhšiu ochranu oka. Povrch oka totiž prirodzene vodu odpudzuje a mucín (bielkovinová látka) zabezpečuje práve priľnavosť vodnej vrstvy na povrch oka.

„Treba si uvedomiť, že slzný film predstavuje najväčšiu optickú silu na povrchu oka a je nevyhnutný pre kvalitné videnie,“ pokračuje MUDr. Hlaváčková. „Ak je totiž slzný film hladký, svetelné lúče dopadajúce na sietnicu sa nerozptyľujú. Ak sú však na ňom defekty a trhliny, rozptyľovanie svetelných lúčov spôsobuje vznik neostrého obrazu.“ Suché oko má teda priamy vplyv na kvalitu života, schopnosť zaostriť, vnímať kontrasty, šoférovať v noci, čítať, pozerať televíziu atď.

Príznaky suchého oka môžu spôsobiť liečivá zo skupiny antidepresív, protialergických liekov, diuretík (na odvodnenie), proti vysokému krvnému tlaku, cytostatiká, betablokátory, hormonálne lieky a podobne. Suché oko môže byť aj výsledkom nosenia kontaktných šošoviek, očného ochorenia blefaritída (zápal okraja viečok), chirurgického výkonu, ale aj dlhodobej lokálnej liečby kvapkami do oka, ktoré obsahujú konzervačné látky.

Alebo môže byť príčina suchého oka omnoho banálnejšia. Prichádza horúce leto a klimatizácia chladí na plné obrátky takmer všade, kam sa pohnete. Prúdenie chladného vzduchu často nasmerovaného priamo na tvár nás síce príjemne osviežuje, ale pohode našich očí to rozhodne neprospieva. Práve naopak. „Suchý chladný vzduch z klimatizácie oči nepríjemne vysušuje a dostavujú sa príznaky syndrómu suchého oka. Ak sa už klimatizácie nechcete vzdať, mali by ste myslieť na zdravie svojich očí a ich dodatočnú lubrikáciu,“ vysvetľuje primárka očného oddelenia Nemocnice sv. Michala, MUDr. Katarína Hlaváčková, PhD., ktorá sa na toto ochorenie špecializuje.

"Takisto šoférovanie unavuje a vysušuje oči, pretože sústredené oko menej žmurká. Pri dlhých cestách by ste si mali robiť pravidelné prestávky a aspoň na chvíľu dať možnosť očiam oddýchnuť si a zregenerovať. To platí dvojnásobne o šoférovaní v noci,“ radí primárka MUDr. Hlaváčková. Podceňovať netreba ani naoko nevinný pobyt na miestnom kúpalisku alebo v hotelovom bazéne. Voda v nich je silno chlórovaná a nielen pokožka trpí intenzívnym vysušovaním. Na chlórovanú vodu môžu nežiaduco zareagovať aj oči.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #oko #očný lekár #syndróm suchého oka