Doprajte oddych aj svojich očiam

Svojim očiam môžete denne pomôcť aj jednoduchými trikmi. Oddych od počítača, mobilu či tabletu potrebujú ako soľ!

26.07.2017 06:00
oči, starostlivosť, krása Foto:
Ilustračné foto.
debata

Očná joga

Jednostranné zaťaženie zraku rozhodne neprospieva, vedie to k napätiu očných svalov. Môže vyžarovať do ramien a krku. Špeciálne cviky na uvoľnenie očných svalov možno do bežného dňa hravo zakomponovať. Dôležitá je príjemná poloha, napríklad vystrieť si chrbát na kancelárskej stoličke. Ramená nechajte poklesnúť, zatvorte oči a vedome sa niekoľkokrát hlboko nadýchnite. Potom rýchlo 10–20-krát zažmurkajte, aby sa oči zvlhčili. Následne na chvíľu privrite viečka a vedome relaxujte. Toto cvičenie zopakujte štyrikrát. Pomôcť očiam môžeme aj dlaňami. Pri tomto cvičení budú oči opäť zavreté. Pošúchajte si dlane jednu o druhú, aby sa zahriali a potom ich priložte na viečka. Príjemné teplo sa postará o uvoľnenie. Toto cvičenie sa hodí predovšetkým ako miniprestávka pri práci s počítačom.

Strava pre očí

Optici odporúčajú pestrú stravu, aby sa telo zásobilo dôležitými vitamínmi – A, E a C. Obzvlášť sietnica je od vitamínu A doslova závislá, vyskytuje sa predovšetkým vo forme karoténu v zelenine a ovocí – napríklad v marhuliach, mrkve, tekvici či špenáte. Hoci vitamín A „nevyčaruje“ lepší zrak, (ako sa kedysi tvrdilo), každopádne je dôležitý ako prevencia napríklad šeroslepoty. Zdravý životný štýl vo všeobecnosti pôsobí pozitívne na celý organizmus. Toxíny z alkoholu a nikotínu však zapríčiňujú nevzhľadné kruhy pod očami.

Dôležité kontroly

Únava, bolesti hlavy, svrbenie či začervenanie očí môžu byť príznakmi aj zrakového postihnutia. Očná joga a zdravý životný štýl podporujú celkovú pohodu, ale neodstraňujú existujúce refrakčné chyby očí, čo je dôvod, prečo sú potrebné pravidelné kontroly zraku. Vďaka nim je možné zachytiť problém v skorom štádiu. Očným zášklbom, napätiu, slzeniu a suchým očiam možno predísť, zrakovú schopnosť a schopnosť koncentrácie optimalizovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #zrak #sietnica #slzy #viečka #šeroslepota #očná joga