Mýty o migréne: Je to len bolesť hlavy, lieči sa diétou!

Mýty o bolestiach hlavy pod drobnohľadom! Odborníci sa pozreli na zúbok mýtom o migrénach a zamysleli sa nad tým, prečo tu diéty nepomôžu a migrény znamenajú viac ako "len" bolesť hlavy.

19.07.2017 06:00
bolesť hlavy, migréna Foto:
Ilustračné foto.
debata

Mýty vznikajú a zanikajú. Inak to nie je ani v prípade bolestí hlavy. Aj na tomto poli ich vzniklo hneď niekoľko. Do tohto súdka patria napríklad tieto mýty: Čokoláda pomáha zbaviť sa migrény a zmena počasia spôsobuje neskutočnú bolesť hlavy. Gregor Brössner, Gernot Luthringshausen a Ulrike Rossegg sú členmi tzv. „Bezbolestnej iniciatívy“ („Initiative schmerzlos“) a dôkladne sa na tieto mýty pozreli. Výsledky ich skúmania zverejnili v rakúskych novinách Kleine Zeitung.

Možno migrénu vyliečiť diétou?

Nie, ide o mýtus. „Migrénu nie je možné vyliečiť, predispozícia ostáva na celý život,“ povedala neurologička Ulrike Rossegg. Dodala, že vďaka individuálnej terapii možno príznaky dostať pod kontrolu. Neurologička tiež potvrdila, že zatiaľ neexistuje dôkaz o tom, že diéty, ktoré sľubujú vyliečenie, v skutočnosti účinkujú. Rossegg upozorňuje najmä na to, že nízkosacharidová diéta je v tomto prípade dokonca kontraproduktívna.

Je migréna len bolesť hlavy?

Mýtus! „Migréna je komplexné, vrodené ochorenie, pri ktorom dochádza nielen k bolestiam hlavy, ale aj iným príznakom,“ hovorí Gregor Brössner, prezident spoločnosti pre bolesti hlavy. K bodavej, pulzujúcej bolesti sa totiž zvykne pridružiť aj averzia na svetlo a hluk, strata chuti do jedla, nevoľnosť, vracanie a neurologické deficity.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #nevoľnosť #vracanie #migréna #bolesť hlavy #averzia