Tibetská medicína zažíva vzostup

Ešte skôr, ako vyjde slnko nad indickými Himalájami, pred dverami Ješeho Dhondena, ikony tibetskej medicíny, ktorá priťahuje pacientov z celého sveta, stojí rad ľudí. Táto alternatívna medicína, stará niekoľko storočí, zažíva v Ázii aj mimo nej vzostup, hoci na ňu vedecké kruhy pozerajú skepticky, napísala agentúra AFP.

31.07.2017 18:00
debata

Ješe Dhonden bol vyše 30 rokov osobným lekárom dalajlámu. Teraz tlačí prsty a dlaň jedného pacienta. Skláňa hlavu, aby si mohol skontrolovať pulz. „Nerobím žiadne testy, žiadny röntgen a podobne. Verím si. Skúmam iba pulz a moč,“ zveruje sa. Starobylé techniky, ktoré používa pri liečbe, siahajú od púšťania žilou po ukladanie byliniek na energetické body na tele.

Veríme, že choroby sú spôsobené tým, že sa naša vnútorná energia dostane do nerovnováhy.
lekár Cchewang Tam Din

Tisíce ľudí trpiacich rakovinou, degeneratívnymi chorobami či ďalšími problémami sa k nemu chodí poradiť na jeho kliniku McLeod Ganzi v horskom mestečku na severe Indie, kam sa uchýlila tibetská exilová vláda. „Keď ku mne chorí prichádzajú, starám sa o nich,“ vyhlasuje Ješe, ktorý ordinuje vo svojej pracovni vyzdobenej tibetskými diplomami a fotografiami dalajlámu.

Stúpenci tibetskej medicíny uisťujú, že robí zázraky, ale o jej skutočnej účinnosti bolo vypracovaných len málo vedeckých štúdií. Prax tejto medicíny vychádza zo štyroch základných textov nazývaných tantry, z ktorých vznikli dve skupiny, Šakpori a Men-Ce-Khang. Tieto tantry zahŕňajú tisíce chorôb. V každom prípade predpisujú určitú zmes byliniek a minerálov, ktoré sa väčšinou nachádzajú v Himalájach.

Čína a India sa snažia využívať tibetskú... Foto: SHUTTERSTOCK
tibet, čína, medicína Čína a India sa snažia využívať tibetskú medicínu a jej rastúcu popularitu.

„Veríme, že choroby sú spôsobené tým, že sa naša vnútorná energia dostane do nerovnováhy,“ vysvetľuje lekár Cchewang Tam Din zo školy Men-Ce-Khang pri klinike McLeod Ganzi, jednom z mnohých zariadení tohto druhu v Indii. „Ideou nášho systému je to, že by nikto nemal brať celý život lieky na chronické problémy,“ hovorí.

Na tibetskú medicínu rovnako ako na početné tradičné medicíny v Ázii hľadí Západ, rovnako ako oficiálni lekári, podozrievavo. „Jeden z dôvodov, prečo je tibetská medicína populárna, je možno to, že pristupuje k pacientovi s veľkou empatiou, ktorá má svoj pôvod v budhizme,“ hovorí indický kardiológ D. Prabhakaran. Chýba jej ale štandardizácia a klinické skúšky, takže ju čaká dlhá cesta, kým vstúpi do západnej praxe, konštatuje.

Čína a India sa snažia využívať tibetskú medicínu a jej rastúcu popularitu: v apríli obe veľmoci, každá zvlášť, predložili UNESCO návrh na to, aby sa stala nehmotným dedičstvom ľudstva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #medicína #tibet #alternatívna medicína