Lieky a chemikálie: Neotrávte si prázdniny!

Na Slovensku sa ročne zbytočne otrávi vyše 4-tisíc ľudí. Najčastejšou príčinou otráv sú lieky, po nich nasledujú rôzne chemikálie. Väčšina otráv, až 80 %, vzniká v domácnosti a najohrozenejšou skupinou sú deti. Sú prázdniny a deti trávia veľa času doma, snoria v záhradách, dielňach, garážach. Kto má u vás kľúče od skrinky s jedmi? Zabezpečte svoje lieky i chemikálie!

05.08.2017 14:00
lieky Foto:
Lieky sú najčastejšou príčinou otráv v detskom veku.
debata

Najčastejšie príčiny otráv u detí:

Lieky: Najčastejšia príčina otráv v detskom veku, pričom najvyšší počet intoxikovaných detí je vo vekovej skupine 0–3 roky, čo tvorí asi 62 % zo všetkých otráv. Deti sa najčastejšie priotrávia voľnopredajnými liečivami s účinnými látkami ibuprofén a paracetamol. Ľudia sa totiž často mylne domnievajú, že voľnopredajný liek je nielen účinný, ale aj neškodný.

Veľmi nebezpečné sú lieky, ktoré užívajú starí rodičia, ktorí majú svoje liečivá doma neraz uložené na miestach ľahko dostupných pre deti. Ich lieky predstavujú často vysoké riziko, pretože pri silných liekoch, ako sú antireumatiká, pri účinných látkach ovplyvňujúcich centrálnu nervovú sústavu či liekoch na poruchy rytmu srdca môžu byť pre malé dieťa smrteľné už dve-tri tabletky. Dodnes rezonuje prípad spred rokov, keď dvojročné dieťa zjedlo dve tablety antimalarika a do štyroch hodín zomrelo.

Chemikálie: Druhá najčastejšia príčina otráv u detí. Z chemických látok sa najčastejšie vyskytujú otravy čistiacimi prostriedkami na báze chlóru, penivými látkami, tenzidmi, uhľovodíkmi (benzín, acetón, toluén) a éterickými olejmi. Deti lákajú atraktívne pestrofarebné, zaujímavé obaly. Veľké nebezpečenstvo hrozí, ak dospelí prelievajú zvyšky čistiacich a dezinfekčných prostriedkov do bežne používaných, pivových či minerálkových fliaš. A nielen to. Na Slovensku sa stalo, že štvorročné dieťa vypilo benzín z umelohmotnej fľašky od Jupíka. Sestra sa počas návštevy svojho brata napila v kuchyni z pivovej fľaše prípravku na ničenie hmyzu. Zomrela.

Rastliny: Častou príčinou otravy u detí býva lákavý vzhľad rastlín (farba, tvar, vôňa), prípadne podobnosť jedovatých rastlín (alebo ich častí) so známymi nejedovatými rastlinami. Najčastejšou príčinou otravy rastlinami bola difenbachia, plody zemolezu, imela, konvalinky a tisu. Z minulosti je v SR známy prípad, keď 27-ročná matka uvarila kompót z ľuľkovca zlomocného, o ktorom si myslela, že ide o čučoriedky. Našťastie nikto nezomrel. Už 3–5 bobúľ ľuľkovca u dieťaťa a 10–20 bobúľ u dospelého môže byť smrteľnou dávkou! Stalo sa aj to, že ľuľkovec podali 9-mesačnému dieťaťu, chvalabohu, zachránilo ho to, že guľôčky prehltlo celé, nepožulo ich. Jedovatý je aj tis obyčajný, deti lákajú jeho červené plody, hoci jedovaté je semienko v ich vnútri. Našťastie je veľmi ťažké ho rozhryznúť. 50–100 ks ihličia tisu je smrteľnou dávkou pre dospelého.

Huby: Ľudia sa nimi najčastejšie otrávia počas hubárskej sezóny. Našou najjedovatejšou hubou je muchotrávka zelená, ktorej plodnica môže pripraviť o život až dvoch dospelých ľudí. Toxín sa nachádza vo všetkých jej častiach, neodstráni sa varením, mrazením ani sušením. Prechádza dokonca do materského mlieka. Hubári si ju často mýlia s pečiarkou či plávkou. V NTIC zaznamenali niekoľko prípadov, keď dieťa zjedlo v lese hubu, ktorú si samo odtrhlo. Väčšina otráv u detí je však spôsobená konzumáciou hubového jedla. Otráviť sa však možno aj jedlými hubami, ak sú nesprávne skladované v nepriedušných obaloch a zaparia sa. Na otravu hubami zomreli od roku 1990 približne dve desiatky detí, dospelých takmer dvojnásobok.

Podozrenie na otravu?

Volajte NONSTOP 02/5477 4166, www.ntic.sk 24-hodinová konzultačná služba Národného toxikologického informačného centra (NTIC)

  • uložte si toto telefónne číslo do mobilu, samozrejme, môžete volať aj na tiesňové linky 155 a 112 (najmä ak predpokladáte potrebu technickej pomoci, hasičov), v prípade potreby sa operátor tiesňovej linky s konzultačnou službou NTIC spojí

Komunikujte konštruktívne:

  • komu sa nehoda stala (vek, hmotnosť)
  • kedy niečo prehltol, inhaloval
  • čo postihnutý prehltol, inhaloval
  • aké má príznaky (vracal, je malátny…)
  • aké opatrenia už boli urobené

Nezabudnite so sebou do nemocnice zobrať na ukážku zvyšky liekov, obaly z chemikálií, časti jedovatých rastlín, húb, ktorými sa dieťa/dospelý priotrávili, prípadne aj zvratky (pre potrebu identifikácie jedovatých látok) <A> V predaji je stále aj publikácia Neotrávte sa! s podtitulom Prvá pomoc pri otravách v domácnosti, ktorú v roku 2015 vydalo vydavateľstvo Ikar a jej autorkami sú farmaceutky Silvia Plačková a Blažena Cagáňová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #lieky #otrava #prázdniny #prvá pomoc #chemikálie