Preventívne prehliadky: Nepodceňujme ich význam

Hovoríte si aj vy: načo mám ísť k lekárovi, keď ma nič nebolí? Je to však chyba. Preventívne prehliadky sú dôležité predovšetkým kvôli predchádzaniu ochoreniam. Odborníci varujú, že ich podceňovanie sa nám v budúcnosti môže vypomstiť.

10.08.2017 06:00
prevencia, lekar, prehliadka Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Vďaka vyšetreniam, ktoré sa v rámci preventívnych prehliadok vykonávajú, je možné odhaliť napríklad poruchy funkcie obličiek a močového mechúra, vysoký krvný tlak, obezitu, poruchu glukózovej tolerancie, zmenenú hladinu tukov, zvýšené riziko kardiovaskulárneho ochorenia, zmyslové poruchy a podobne. Okrem toho prevencia zahŕňa aj skríningové programy, ktorých cieľom je odhaliť vybrané onkologické ochorenia už v začiatočnom štádiu – rakovinu krčka maternice, prsníka a hrubého čreva.

„Účasť na preventívnych prehliadkach je dlhodobo nízka. Preto sme sa rozhodli motivovať ľudí k prevencii symbolickou odmenou, pričom dátum prehliadky oznamujeme e-mailom alebo sms správou. Okrem toho motivujeme od minulého roka aj lekárov a to priznaním príplatku ku kapitácii. Tento program pomohol aj v osvete – ľudia sa začali viac zaujímať o to, na aké vyšetrenia majú v rámci prevencie nárok,“ vraví hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Ako dodala, výsledky ukazujú, že odmena skutočne zabrala. Ku gynekológovi prišlo za posledný rok medziročne o 2 400 žien viac, u všeobecných lekárov absolvovalo „preventívku“ o 7 900 mužov a žien viac ako v uplynulom roku. Najväčším problémom naďalej zostáva prevencia mužov u urológa. „Prevencia skvelo funguje u detí, kde sa miera absolvovania prevencie blíži k sto percentám a takisto pri zubároch. Pri urológii sme sa rozhodli, že ako jediná zdravotná poisťovňa uhradíme dôležitý diagnostický marker p2PSA pre rozšírenie a zlepšenie detekcie rakoviny prostaty,“ priblížila.

Motivovať svojich poistencov sa snaží aj Všeobecná zdravotná poisťovňa. „Napríklad súťažou Za preventívnu prehliadku dovolenka. Prostredníctvom portálu www.preventivne.sk ponúkame možnosť otestovať sa na najčastejšie chronické ochorenia – zatiaľ sa otestovalo viac ako 17 400 ľudí, organizujeme eventy a publikujeme edukačné články v časopise Partnerstvo,“ približuje formy motivácie hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Viktória Vasilenková.

Občianske združenie Slovenský pacient a Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva (SSVPL) tiež spolupracujú na projektoch zameraných na ochranu a prevenciu zdravia. Prezident SSVPL doktor Peter Makara oceňuje, že aktivita často vychádza priamo od zástupcov pacientov. „Aby sme my lekári vedeli, čo sa deje s pacientmi, oni by mali rozprávať a my riadne počúvať. Aj závažné choroby, ako cukrovka a vysoký krvný tlak, na začiatku nebolia, ale v rámci preventívnej prehliadky sa dajú odhaliť. Prevencia je najlepší spôsob, ako si predĺžiť život v zdraví, a nie v chorobe. Ak chceme byť zdraví po šesťdesiatpäťke, prevencii a ochrane zdravia sa musíme venovať už teraz,“ zdôraznil doktor Makara.

Aj zdravotné poisťovne upozorňujú, že starnúca populácia je veľkým problémom, ktorému čelí naše zdravotníctvo. „V roku 2050 bude žiť na Slovensku 31 % ľudí nad 65 rokov, pričom im zostane iba 9 rokov života v zdraví. Dnes sme na chvoste krajín OECD, s iba 4 rokmi zdravého života po dosiahnutí šesťdesiatpäťky. Záleží nám na skorej diagnostike chronických chorôb, ktoré sú na vzostupe. Aby sme to celé zvládli, budeme potrebovať pacientov, ktorí aktívne spolupracujú, pretože podľa štatistík je budúce zdravie v starobe až na 50 % v rukách každého človeka,“ konštatoval doktor Miroslav Halecký zo ZP Dôvera.

Beáta Dupaľová Ksenzsighová z Unionu dodáva, že keďže sa stále nepodarilo zaviesť celonárodný skríning koordinovaný štátom, prišli ako prvá poisťovňa s pilotnou fázou vlastného skríningu vybraných onkologických ochorení. Pozývajú poistencov nad 45 rokov, ktorí v uplynulých 5 rokoch neabsolvovali preventívnu prehliadku. Koordinované pozývanie ľudí na vyšetrenia by mohlo zachytiť viac ako 80 % včasných štádií rakoviny a znížiť úmrtnosť až o 60 %. „Výborne to funguje napríklad vo Fínsku, v Nórsku, Dánsku či vo Švédsku, kde na tieto vyšetrenia chodí až 70 % ľudí,“ tvrdí predstaviteľka WHO Darina Sedláková.

Prevencia, na ktorú máte nárok

Muž

Všeobecný lekár
Po dovŕšení 18 rokov môžete ísť raz za dva roky na preventívnu prehliadku k vášmu všeobecnému lekárovi. Darcovia krvi chodia na preventívnu prehliadku raz za rok.
Lekár sa zameria na: zmeranie hmotnosti, pulzu, krvného tlaku. Zvýšené hodnoty nemusia nič znamenať, no signalizujú potrebnú kontrolu. Dlhodobé zvýšenie tlaku škodí cievam a srdcu.

  • odber krvi. Odchýlky krvného obrazu odhalia málokrvnosť i rakovinu krvi.
  • rozbor moču. Ukáže výkonnosť obličiek.
  • zisťovanie okultného krvácania v stolici u poistencov starších ako 50 rokov, a ak sa vo vašej rodine vyskytol karcinóm hrubého čreva a konečníka.
  • zisťovanie cholesterolu a triacylglycerolov u poistencov 17– a 18-ročných a nad 40 rokov.

Ak máte viac ako 40 rokov, mali by ste absolvovať aj EKG. Napovie o kondícii vášho srdca. Máte viac ako 50 rokov alebo niekoho v rodine s nádorom hrubého čreva? Informujte vášho lekára, a ten by vám mal urobiť preventívne bezbolestné vyšetrenie stolice na skryté krvácanie. Pomáha odhaliť rakovinu hrubého čreva a konečníka.

Zubár
Poistenci nad 18 rokov by mali svojho stomatológa navštíviť raz za rok. Zubár vám bezplatne skontroluje: chrup, parodont, mäkké tkanivá ústnej dutiny, medzičeľustné vzťahy a vzájomné postavenie zubov, zubné náhrady, stav dentálnej hygieny a hygienických návykov, index kazivosti chrupu a parodontálny index.

Ak neabsolvujete preventívnu prehliadku a máte zubný kaz, jeho ošetrenie si hradíte sami. Inak by vám ho v štandardnom vyhotovení zaplatila zdravotná poisťovňa.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
lekár, zubár, vyšetrenie Ilustračné foto.

Gastroenterológ
V prípade, že máte viac ako 50 rokov alebo rodinných príslušníkov s rakovinou konečníka či hrubého čreva, uhradí vám poisťovňa preventívne kolonoskopické vyšetrenie u gastroenterológa. Robí sa raz za desať rokov. Zisťujú sa ním polypy a včasné štádiá rakoviny. Ak sa počas vyšetrenia nájde polyp, lekár vám ho odstráni a vzorku pošle na histologické vyšetrenie. Histológia sa robí aj zo vzorky prípadného nádoru. Z výsledku je jasné, či je nádor zhubný, alebo nezhubný. Gastroenterológ alebo všeobecný lekár a lekár vnútorného lekárstva s certifikátom v certifikovanej pracovnej činnosti diagnostická a intervenčná kolonoskopia vykonáva aj: skríning rakoviny konečníka a hrubého čreva u mužov a žien nad 50 rokov jedenkrát za dva roky pri pozitívnom teste na okultné krvácanie.

Urológ
Muži nad 40 rokov, u ktorých sa v rodine (otec, syn alebo súrodenec) vyskytol prípad karcinómu prostaty majú podľa hladiny onkomarkera PSA nárok na jednu preventívnu prehliadku u urológa:

  • raz za tri roky v prípade hladiny PSA< 1,0 ng/ml
  • raz za dva roky v prípade hladiny PSA < 1,1 ng/ml – 2,5 ng/ml
  • raz za rok v prípade hladiny PSA 2,6 ng/ml – 4,0 ng/ml

Muži od 50 rokov majú nárok na jednu preventívnu prehliadku u urológa raz za tri roky. Jej súčasťou sú najmä: sedimentácia erytrocytov a odber krvi na určené laboratórne vyšetrenia, vyšetrenie semenníkov a prostaty cez konečník, vyšetrenie moču a močového sedimentu, ultrazvukové vyšetrenie prostaty, močových ciest a obličiek, ultrasonografické vyšetrenie malej panvy, fyzikálne vyšetrenie.

Žena

Všeobecný lekár
Po dovŕšení 18 rokov môžete ísť raz za dva roky na preventívnu prehliadku k vášmu všeobecnému lekárovi. Darkyne krvi chodia na preventívnu prehliadku raz za rok. Lekár sa zameria na: zmeranie hmotnosti, pulzu, krvného tlaku. Zvýšené hodnoty nemusia nič znamenať, no signalizujú potrebnú kontrolu. Dlhodobé zvýšenie tlaku škodí cievam a srdcu.

  • odber krvi. Odchýlky krvného obrazu odhalia málokrvnosť i rakovinu krvi.
  • rozbor moču. Ukáže výkonnosť obličiek.
  • zisťovanie okultného krvácania v stolici u poistencov starších ako 50 rokov a ak sa vo vašej rodine vyskytol karcinóm hrubého čreva a konečníka.
  • zisťovanie cholesterolu a triacylglycerolov u poistencov 17– a 18-ročných a nad 40 rokov.

Ak máte viac ako 40 rokov, mali by ste absolvovať aj EKG. Napovie o kondícii vášho srdca. Máte viac ako 50 rokov alebo niekoho v rodine s nádorom hrubého čreva? Informujte svojho lekára, a ten by vám mal urobiť preventívne bezbolestné vyšetrenie stolice na skryté krvácanie. Pomáha odhaliť rakovinu hrubého čreva a konečníka.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
zena, lekár, kontrola, prevencia Ilustračné foto.

Zubár
Osemnásťročné a staršie by mali svojho stomatológa navštíviť raz za rok. Bezplatne vám skontroluje: chrup, parodont, mäkké tkanivá ústnej dutiny, medzičeľustné vzťahy a vzájomné postavenie zubov, zubné náhrady, stav dentálnej hygieny a hygienických návykov, index kazivosti chrupu a parodontálny index.

Ak neabsolvujete preventívnu prehliadku a máte zubný kaz, jeho ošetrenie si hradíte sama. Inak by vám ho v štandardnom vyhotovení zaplatila zdravotná poisťovňa.

Gynekológ
Gynekologickú prevenciu absolvujú ženy od 18 rokov, resp. od prvého tehotenstva raz ročne. Vyšetrenie obsahuje najmä: základné vyšetrenie vrátane vyšetrenia prsníkov pohmatom, ultrasonografické vyšetrenie malej panvy brušnou alebo pošvovou (intravaginálnou) sondou, ultrasonografické vyšetrenie oboch prsníkov vrátane regionálnych lymfatických uzlín (raz za 2 roky), vyšetrenie mikrobiálneho pošvového obrazu, vaginoskopiu, kolposkopiu.

Doplnkom prevencie je mamografia prsníkov. Raz za dva roky ho absolvujú ženy od 40 do 69 rokov, raz ročne ženy bez ohľadu na vek s pozitívnou rodinnou diagnózou a individuálne ženy s patologickým nálezom. Poistenky Dôvery môžu absolvovať toto vyšetrenie už do 10 dní.

Preventívne cytologické vyšetrenie absolvujú ženy od 23 rokov. Prvé dva odbery sa robia raz ročne. Ak sú výsledky v poriadku, pokračuje sa v trojročnom intervale. Skríning sa vo veku 64 rokov ukončí, ak sú ostatné 3 cytologické nálezy negatívne.

Gastroenterológ
V prípade, že máte viac ako 50 rokov alebo rodinných príslušníkov s rakovinou konečníka či hrubého čreva, uhradia vám preventívne kolonoskopické vyšetrenie u gastroenterológa. Robí sa raz za desať rokov. Zisťujú sa ním polypy a včasné štádiá rakoviny. Ak sa počas vyšetrenia nájde polyp, lekár ho odstráni a vzorku pošle na histologické vyšetrenie. Histológia sa robí aj zo vzorky prípadného nádoru. Z výsledku je jasné, či je nádor zhubný, alebo nezhubný.

Gastroenterológ alebo všeobecný lekár a lekár vnútorného lekárstva s certifikátom v certifikovanej pracovnej činnosti diagnostická a intervenčná kolonoskopia vykonáva aj: skríning rakoviny konečníka a hrubého čreva u mužov a žien nad 50 rokov jedenkrát za dva roky pri pozitívnom teste na okultné krvácanie.

Tehotná žena

Všeobecný lekár
Tehotenstvo nič nemení na vašom nároku absolvovať prevenciu u všeobecného lekára raz za dva roky. Lekár sa zameria na: zmeranie hmotnosti, pulzu, krvného tlaku. Zvýšené hodnoty nemusia nič znamenať, no signalizujú potrebnú kontrolu. Dlhodobé zvýšenie tlaku škodí cievam a srdcu.

  • odber krvi. Odchýlky krvného obrazu odhalia málokrvnosť i rakovinu krvi.
  • rozbor moču. Ukáže výkonnosť obličiek.

Zubár
Tehotné ženy majú nárok na dve preventívne prehliadky za rok. Zubár vám bezplatne skontroluje: chrup, parodont, mäkké tkanivá ústnej dutiny, medzičeľustné vzťahy a vzájomné postavenie zubov, zubné náhrady, stav dentálnej hygieny a hygienických návykov, index kazivosti chrupu a parodontálny index.

Ak neabsolvujete preventívnu prehliadku a máte zubný kaz, jeho ošetrenie si hradíte sama. Inak by vám ho v štandardnom vyhotovení zaplatila zdravotná poisťovňa.

Gynekológ
Preventívna starostlivosť o tehotné je podstatne rozsiahlejšia ako bežná gynekologická prevencia. Obsahuje jednu bezplatnú prehliadku raz za mesiac a jednu šesť týždňov po pôrode. Gynekológ vykoná celkové fyzikálne vyšetrenie (výška, hmotnosť, krvný tlak), skontroluje brucho a panvu (stanovenie veľkosti maternice, vyšetrenie kostenej panvy na symetriu a primeranosť) aj krčok maternice, od 6. týždňa sleduje ozvy plodu.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
prevencia, kontrola, tehotná žena, tehotenstvo Ilustračné foto.

Súčasťou prevencie sú aj:

  • anamnéza (termín poslednej menštruácie, možný termín otehotnenia, anamnéza predchádzajúcich chorôb, počet a priebeh predchádzajúcich tehotenstiev, užívanie liekov, fajčenie, požívanie alkoholu),
  • ultrazvukové sledovanie tehotenstva, biometria a posúdenie vývoja orgánov vrátane obrazovej dokumentácie (najviac tri razy počas fyziologického tehotenstva),
  • určené laboratórne vyšetrenia moču, krvi, krvnej skupiny a Rh faktora,
  • vyhodnotenie nálezov so zreteľom na riziká tehotenstva,
  • špeciálne vyšetrenia podľa potreby.

Dieťa

Všeobecný lekár
Preventívna všeobecná starostlivosť o dieťa sa začína už 48 hodín po opustení pôrodnice. V prvom roku života sa robí deväť preventívnych vyšetrení (najmenej tri do troch mesiacov veku), desiate po dovŕšení pol druha roka. Následne až do osemnástich rokov by mali deti chodiť k pediatrovi raz za dva roky.

U detí do dvoch rokov sa prevencia orientuje najmä na: odhalenie prípadných metabolických porúch, odhalenie nedostatku vitamínu D, adekvátnosť výživy, vyšetrenie pohybového správania, vývin jemnej motoriky, vývin zmyslových orgánov, vývin reči.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
babatko, lekar, kontrola, prevencia Ilustračné foto.

V neskoršom veku sa kontrolujú hlavne: pohybový aparát, zrak, sluch, vývin reči, sociálne správanie, inteligencia, psychicky vývin, cholesterol, krv, moč, krvný tlak.

Dôležitou súčasťou prevencie je očkovanie proti: tuberkulóze, pneumokokom, rotavírusom, záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, hemofilovým invazívnym infekciám, detskej obrne, vírusovej hepatitíde B, osýpkam, mumpsu, rubeole.

Zubár
Prvú preventívnu prehliadku u zubára absolvuje dieťa po dovŕšení prvého roku. Potom chodí k zubárovi dva razy ročne, až kým nedosiahne 18 rokov.

Súčasťou prehliadky je kontrola: chrupu, mäkkých tkanív ústnej dutiny, parodontu, medzičeľustných vzťahov a vzájomného postavenia zubov, dentálnej hygieny a hygienických návykov, určenie indexu kazivosti chrupu a parodontálneho indexu. Dôležitou časťou je aj poradenstvo a poučenie rodičov.

Telovýchovný lekár pre poistencov do 18 rokov
Je vaše dieťa aktívny športovec a zároveň člen športového klubu? Má nárok na čiastočnú úhradu preventívnej prehliadky raz ročne u telovýchovného lekára.

Ten vykoná: komplexné fyzikálne vyšetrenie všetkých orgánových systémov, vyšetrenie pulzu a tlaku krvi, základné antropometrické vyšetrenia (výška, hmotnosť, percento podielu tuku), EKG vyšetrenie v pokoji najmenej s 12 zvodmi a počas definovanej a reprodukovateľnej záťaže najmenej s 3 zvodmi, spirografické vyšetrenie vrátane grafickej registrácie a dokumentácie.

Prevencia môže znížiť počet prípadov demencie až o tretinu

Počet prípadov demencie by sa mohol po celom svete znížiť až o tretinu, ak by sa v rámci preventívnych opatrení už od detstva bojovalo s deviatimi rizikovými faktormi. Vo svojej štúdii, ktorú zverejnil odborný lekársky časopis The Lancet, to tvrdí medzinárodný tím vedcov.

V detskom veku je podľa štúdie hlavným rizikovým faktorom pre neskorší rozvoj demencie nedostatočné vzdelávanie. Ak človek nedokončí v ranom veku stredný stupeň vzdelania, môže byť neskôr menej odolný proti poklesu kognitívnych schopností.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
listy, zelen, stromy Ilustračné foto.

V strednom a vo vyššom veku majú na rozvoj demencie vplyv predovšetkým nadváha, vysoký krvný tlak, strata sluchu, ktorý mozgu poskytuje potrebné vonkajšie stimuly, ale aj spoločenská izolácia. Nebezpečenstvo predstavuje tiež nedostatok pohybu, depresie a cukrovka. Okrem absencie vzdelávania v ranom veku a straty sluchu patrí podľa štúdie k trom najviac rizikovým faktorom fajčenie.

Celkom vedci z tímu Gill Livingstonovej z londýnskej univerzity UCL odhalili deväť rizikových faktorov, ktoré môžu prispievať k vzniku rôznych typov demencie. Ak by sa podarilo všetky tieto faktory úplne eliminovať, klesol by podľa vedcov počet ľudí trpiacich touto závažnou chorobou mozgu až o tretinu. „Hoci sa demencia diagnostikuje v neskoršom veku, zmeny mozgu zvyčajne nastávajú oveľa skôr,“ uviedla Livingstonová.

Na celom svete podľa posledného odhadu Medzinárodnej Alzheimerovej spoločnosti trpí demenciou okolo 47 miliónov ľudí a náklady na ich liečbu ročne dosahujú 818 miliárd dolárov. Počet ľudí, ktorí trpia nejakou formou demencie, sa navyše bude zvyšovať. Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by sa ich počet mohol do roku 2050 viac ako strojnásobiť.

Problémy s častým močením v noci môžu súvisieť so slanou stravou

Vyplýva to zo štúdie japonských vedcov z univerzity v Nagasaki, ktorí zistili, že ľudia konzumujúci menej soli navštevujú toaletu zriedkavejšie. Výsledky prezentovali na kongrese Európskej urologickej spoločnosti v Londýne.

Na spomínanej štúdii sa zúčastnilo vyše tristo dobrovoľníkov. Tým, ktorí mali problémy so spánkom a konzumovali viac soli, odborníci poradili, aby toto množstvo znížili a následne ich tri mesiace sledovali. Ako zistili, po upravení stravy sa títo ľudia pre potrebu močiť počas noci budili priemerne len raz, pričom predtým to bolo viac ako dva razy. Zlepšenie sa prejavilo aj v ich potrebe močiť počas dňa a zlepšila sa aj kvalita ich života. Deväťdesiatosem zúčastnených počas štúdie, naopak, príjem soli zvýšilo, čo sa prejavilo v častejšom používaní toalety v nočných hodinách. Odporúčaný denný príjem soli je podľa britských odborníkov u dospelých šesť gramov. U detí sa toto množstvo pohybuje od dvoch do šiestich gramov v závislosti od veku.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
slovek, spanok, postel Ilustračné foto.

Časté močenie v noci, známe aj ako noktúria, postihuje najmä ľudí nad 60 rokov. Prerušovaný spánok potom môže viesť k stresu, únave a podráždenosti. Noktúria môže byť znakom ďalších zdravotných problémov, ako je diabetes, spánkové apnoe či problémy so srdcom. Podľa autora štúdie Matsua Tomohira by však na potvrdenie súvislosti medzi konzumáciou soli a častým nočným močením bolo treba viac rozsiahlejších štúdií. Ich výsledky by však mohli pomôcť starším ľuďom. „Táto práca ukazuje možnosť, že aj jednoduchá úprava stravy môže značne zlepšiť kvalitu života mnohých ľudí,“ uviedol. Odborník na noktúriu Marcus Drake z univerzity v Bristole sa pre spravodajský portál BBC vyjadril, že konzumáciu soli vo všeobecnosti nepovažovali za príčinu tohto problému a skôr to pripisovali množstvu vody, ktorú ľudia pred spaním vypili, a problémom s močovým mechúrom a prostatou. „Teraz tu máme užitočnú štúdiu, ktorá nám ukazuje, že v záujme zvýšenia šance na zlepšenie tohto symptómu musíme zvážiť všetky vplyvy,“ povedal.

Čo ponúkajú zdravotné poisťovne navyše

Všeobecná zdravotná poisťovňa

Platí poistencom aj nadštandardné preventívne vyšetrenia a očkovania nad rámec zákona, napríklad: tretiu dávku očkovacej látky proti hepatitíde B, A+B, ženám cytologické vyšetrenie krčka maternice pri každej preventívnej prehliadke, vyšetrenie okultného krvácania v stolici (už poistencom nad 40 rokov v intervale jedenkrát za dva roky ako súčasť preventívnej prehliadky), mužom urologickú prehliadku (raz za 3 roky už od 40. roku veku), očkovanie proti chrípke, vyšetrenie rizika vzniku cievnej mozgovej príhody pri preventívnej prehliadke ako jediná zdravotná poisťovňa na Slovensku, stanovenie pomeru krvného tlaku na nohe a ruke, tzv. ABI indexu; ide o dôležité vyšetrenie z hľadiska včasnej diagnostiky ischemickej choroby dolných končatín, ktorá predpovedá pravdepodobnosť výskytu srdcového infarktu alebo cievnej mozgovej príhody.

Dôvera zdravotná poisťovňa

Doplatky za lieky na predpis vrátia deťom do dovŕšenia 18 rokov, ich mamičkám a oteckom, každému až do výšky 100 eur. Svojim poistencom prináša výrazné zľavy na očkovacie vakcíny proti: chrípke, kliešťovej encefalitíde, pneumokokom, hepatitíde A aj B. Len Dôvera prináša svojim poistencom unikátny bezplatný Program Dôvera pomáha diabetikom. V spolupráci s lekármi zaškolení edukátori poskytujú overené informácie o tom, ako zvládať ochorenie.

Union zdravotná poisťovňa

Rakovinu krčka maternice včas odhalí cytologické skríningové vyšetrenie steru z krčka maternice, ktoré realizuje gynekológ u žien od 23 rokov v zákonom stanovenom intervale. Union uhrádza svojim poistenkám v rámci svojho benefitu cytologické skríningové vyšetrenie steru z krčka maternice už od 18 rokov. Rakovinu prsníka môže odhaliť vo včasnom štádiu skríningové mamografické vyšetrenie prsníka. Poistenky vo veku od 40 rokov na toto vyšetrenie odosiela gynekológ pri preventívnej gynekologickej prehliadke každé 2 roky. Ako jediná zdravotná poisťovňa v rámci preventívnej urologickej prehliadky uhradíme dôležitý diagnostický marker p2PSA pre rozšírenie a zlepšenie detekcie rakoviny prostaty.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #prevencia #lekári #preventívne prehliadky