Prevencia v prípade rakoviny prsníka môže pacientkam zachrániť život

Karcinóm prsníka má smutné prvenstvo medzi najčastejšími nádorovými ochoreniami u žien. Pri jej včasnom odhalení však existuje vysoká šanca na úplné vyliečenie. Preto by malo byť vyšetrenie prsníkov u gynekológa a samovyšetrenie doma rutinnou záležitosťou.

10.08.2017 14:00
žena, prsník, vyšetrenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Rakovina prsníka je celosvetovo tretím najčastejšie sa vyskytujúcim nádorovým ochorením. Príčiny vzniku tohto rakovinového ochorenia nie sú dodnes známe. Najúčinnejšou cestou k včasnému odhaleniu nebezpečenstva rakoviny je preto prevencia. Čím skôr sa odhalí, tým optimistickejšie sú vyhliadky na jej vyliečenie. Napriek tomu veľa žien vyhľadá pomoc až v pokročilých štádiách ochorenia. Primár prsníkového oddelenia v Onkologickom ústave sv. Alžbety v Bratislave docent Vladimír Bella za tým vidí nízku zdravotnú uvedomelosť obyvateľstva. "Karcinóm prsníka tvorí približne štvrtinu zhubných nádorov u žien. Na Slovensku postihuje v priemere každú 20. ženu s ročným výskytom viac ako 2 700 nových prípadov u žien a 30 prípadov u mužov,“ vysvetľuje docent Bella a dodáva, že hoci najčastejšie postihuje ženy po menopauze, počet ochorení u mladých žien stúpa.

Gynekológovia vo všeobecnosti nepatria k obľúbeným lekárom a ich návšteva je pre mnohé ženy nočnou morou. Dôkazom toho je i hrozivá štatistika. V posledných dvoch rokoch zorganizovalo občianske združenie Zdravá žena pod vedením doktora Bellu sériu seminárov na zvýšenie povedomia o tomto ochorení a na zdôraznenie dôležitosti prevencie. Workshopov po celom Slovensku sa zúčastnilo skoro 10-tisíc žien, z ktorých 7 843 sa zapojilo do prieskumu v oblasti prevencie rakoviny prsníka a odhalilo tak svoje vedomosti o tomto ochorení.

Podľa prieskumu na preventívne gynekologické prehliadky chodí 72 % žien, skoro tretina žien tak zanedbáva prevenciu a prípadnú včasnú diagnostiku v tejto oblasti. Vyšetrenie prsníka v rámci preventívnej prehliadky absolvuje len 54 % z nich, čo znamená, že len polovica gynekológov vykonáva vyšetrenie prsníkov v rámci preventívnych prehliadok. Ide o alarmujúci údaj, pretože súčasťou každej preventívnej prehliadky by malo byť komplexné gynekologické vyšetrenie vrátane palpačného vyšetrenia prsníkov.

V prípade samovyšetrenia prsníkov doma je situácia o niečo priaznivejšia, vykonáva ho 61 % žien, no podľa simulácií na modeli ho až 98 % robí nesprávne. Na otázku, kedy si má žena robiť samovyšetrenie, vedelo správne odpovedať len 38 % žien pred tridsiatkou. Lepšie už odpovedali ženy po tridsiatke, ktorých správna odpoveď bola zaznamenaná približne vo dvoch tretinách. Najviac správnych odpovedí uviedlo 71 % žien po prechode.

Priemerné znalosti o problematike sa ukázali i pri otázke dedičnosti rakoviny prsníka. Len 10 % z opýtaných žien správne odpovedalo, do akej miery je ochorenie dedičné. Dedičnosť rakoviny prsníka predstavuje približne 40 %. Viac ako polovica respondentiek sa však priklonila k ešte vyššej miere dedičnosti.

Pozitívnym výsledkom workshopov je, že 16 % zúčastnených žien, ktoré pred tým prehliadky pravidelne neabsolvovali, sa po účasti na podujatí rozhodlo chodiť na pravidelné preventívne prehliadky. Pre včasné odhalenie rakoviny prsníka sú pravidelné prehliadky a samovyšetrenie prsníkov kľúčové, preto je potrebné, aby vzdelávanie v danej oblasti pokračovalo aj naďalej prostredníctvom rôznorodých nástrojov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #rakovina prsníka #preventívna prehliadka